Iz drugih medija – INTERVJU – Srećko Sladoljev

 In Zdravlje

Izvor: www.direktno.hr

Slad1

Imunolog dr. Srećko Sladoljev za direktno.hr komentira najnovija događanja oko obveznog cijepljenja u Hrvatskoj. Sladoljev je o agresivnoj kampanji farmaceutske industrije upozoravao još prije šest godina, suspendiran je s radnog mjesta u Imunološkom zavodu i prijavljen policiji i DORH-u za širenje glasina.

Od tada do danas se svijest o rizicima cijepljenja u našoj zemlji značajno povećala. No s tim su narasli i pritisci državnih i gradskih institucija te masovno (institucionalno i medijsko) zastrašivanje roditelja koji ne žele cijepiti. Tako se ovih dana roditeljima djece koja nisu potpuno procijepljena prijeti ispisom iz vrtića, a djeci koja se tek trebaju upisati, to je onemogućeno, što je na rubu kršenja ljudskih prava. Što o svemu kaže neupitni autoritet za pitanje cjepiva u Hrvatskoj, pročitajte u nastavku.

Vlada li u Hrvatskoj epidemija ospica kako se prezentira u medijima i je li situacija dovoljno ozbiljna za ogroman pritisak kakav ovih dana zdravstvene institucije vrše na roditelje koji ne cijepe djecu i na vrtiće?

Epidemije nema. Pratim što se zbiva u zemlji i za epidemiju bih čuo. Štoviše, svi bismo morali čuti, obzirom da je dužnost ministra da je obznani puku. Bar je tako propisano Zakonom o zaštiti pučanstva. Na skupu održanom u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ radi loših prehrambenih navika, ministar je preko medija „proglasio“ epidemiju nezdrave hrane u Hrvatskoj. Ospice nije spomenuo. Sve je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čiji prijedlog ministar i proglašava epidemiju. Ne vjerujem da je bilo previda. U Hrvatskoj nije proglašena niti opasnost od epidemije. Mogu zaključiti da su pritisci o kojima govorite nezakoniti.

Kolike razmjere bi širenje ospica trebalo poprimiti da bi se proglasila epidemija? Koliki stupanj oboljelosti bi morao nastupiti da bi ministar proglasio epidemiju?

Da bi se proglasila opasnost od epidemije, broj tjednih pobola morao bi doseći neki epidemijski prag. Znam koji je za gripu, ali za ospice ne znam. Ne znam ni da li je određen? Obzirom da se kroz zakone možete svašta „provući“, epidemija bi se tehnički mogla proglasiti i u dva slučaja zaraze.

Što ovaj nedostatak komunikacije na relaciji ministar – Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar govori o stanju zdravstva u Hrvatskoj?

O stanju i smjeru kojim ide zdravstvo u Hrvatskoj više vam može reći prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti čije se usvajanje traži po hitnom postupku. Taj zakon povećat će nerad, nejednakost i nepravednosti u zdravstvu, neće otkloniti već će ustrajati na nedosljednostima u izgradnji zdravstva, na njegovoj necjelovitosti, tolerirat  će sukob interesa, nijekati korupciju, neće rješavati probleme, ali će ustrajati na političkom upravljanju. Stručniji od mene drže da će Zakon gurnuti hrvatsku medicinu u šarlatanstvo (tu spada i zastrašivanje javnosti), da će pogodovati kapitalu na štetu javnog zdravstva i sve bi to trebalo ići po hitnom postupku. Radi se o prvorazrednoj obmani. Građane se poziva na javnu raspravu a prijedlog zakona ne možete naći na stranicama Ministarstva! Hitnost se pravda potrebom usklađenja s EU makar se radi o direktivi EEZ-a iz 1989. g.! Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne priznaje zdravstvo kao sustav koji se bavi neželjenim događajima u zajednici (bolešću!), slično čime se npr. bave vojska, policija, vatrogastvo ili gorska služba spašavanja. Ove djelatnosti ne možete privatizirati i očekivati da bi služile temeljnoj svrsi. Isto važi i za financije.

Koliko su ospice zapravo opasne? U medijima svjedočimo zastrašujućim izjavama pedijatara kako 17 posto oboljelih ima jednu ili više komplikacija – među njima su upala mozga, upala pluća, etc. S druge strane, gotovo uopće se piše o iskustvima roditelja čija su djeca bez  većih problema i posljedica preboljela ospice.

To je individualno. Svakako ih je bolje izbjeći. Kao dijete prebolio sam ospice makar sam bio cijepljen. Ne sjećam se da se zbog toga netko posebno zabrinuo. Liječnik je rekao „mali ima ospice“ i to je bilo sve. Ospice su bile nešto normalno. Događale su se makar smo gotovo svi bili cijepljeni.

U usporedbi rizika od nuspojava cjepiva i rizika od obolijevanja od ospica i komplikacija bolesti, gdje je veći postotak rizika? U kojem slučaju roditelj više riskira i gdje su moguće teže, a gdje češće negativne posljedice – cijepljenjem ili necijepljenjem?

Umjesto odgovora, citirat ću upozorenje o mogućim posljedicama cjepiva koje je nedavno odobrio HALMED, cit. „Neurološki poremećaji u primjeni TRIPACELA. Američki medicinski institut (IOM) pronašao je dokaz o uzročno posljedičnoj povezanosti između tetanusnog toksoida i brahijalnog neuritisa i Guillain-Barré sindroma (GBS). Ako se GBS pojavi unutar 6 tjedana nakon cijepljenja cjepivom koje sadrži tetanusni toksoid, odluka o primjeni TRIPACELA ili bilo kojeg cjepiva koje sadrži tetanusni toksoid treba se bazirati na pažljivoj procjeni potencijalnih koristi i mogućih rizika od cijepljenja. HALMED ODOBRENO“. Prosvijetlite me. Tko će „pažljivo procijeniti“, tko imati „potencijalne koristi“, a tko će „snositi rizike“? I sve nakon što je dijete oboljelo od GBSa? Zar ovo nije zastrašujuće?

Hrvatski mediji u većini slučajeva prenose izjave pedijatara koji s neodobravanjem gledaju na informiranje roditelja na društvenim mrežama, tvrde da se na internetu ”nekritički piše protiv cijepljenja”. Tako primjerice pedijatrica iz Metkovića dr. Ksenija Kaleb za Slobodnu Dalmaciju od 28. travnja tvrdi kako cijepljenje i autizam nisu povezani, odnosno da povezanost nije dokazana nijednim stručnim radom. Je li to točno?

Hm, baš me zanima kako bi dr. Kaleb dizajnirala pokus kojim bi izravno istražila povezanost cjepiva i autizma u ljudi? Tko bi ta ispitivanja odobrio? Koji bi roditelj pristao da mu dijete bude dio eksperimenta? Čudno mi je da zdravstvena zajednica s  toliko žuči brani pedigre sumnjivih cjepiva, a nimalo ne propituje razloge eksplozivnog porasta autizma i autoimunih oboljenja svojih štićenika u posljednjih tridesetak godina? Za autizam smo čuli kada je snimljen film Kišni čovjek, a  danas je „rainman“ u svačijem susjedstvu. Između autizma i cijepljenja postoje poveznice. Tumačenje kako se autizam samo umjetno povećao zbog bolje dijagnostike, ne može objasniti činjenicu da se broj autistične djece u zadnje tri godine povećao za 70 posto iako dijagnostika otad nije napredovala? Da, rađeni su pokusi na životinjama. Štakori u cijepnom režimu, za razliku od kontrolnih, pokazali su znakove asocijalnog ponašanja.

Dr. Kaleb smatra i da vrtići nikako ne bi smjeli upisati niti jedno necijepljeno dijete, osim ako ima kontraindikaciju. Slažete li se s ovom izjavom? Je li ovakav stav pedijatara opravdan i ispravan?

Sa stavom se ne slažem. Niti je opravdan niti ispravan. Takav stav samo pojačava sumnje u učinkovitost cjepiva. Objasnite mi kako necijepljeno dijete može dokinuti zaštitni učinak cjepiva cijepljenom djetetu?

Jutarnji list od 28. travnja prenosi izjavu dr. Mirjane Lane Kosanović-Ličine iz Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar, kako oko 4 posto vrtićke djece u Zagrebu nije cijepljeno, a ”naš cilj je da ih ne bude više od 1 posto, jer to jamči da neće doći do epidemija”. Jesu li ove tvrdnje točne i koliki minimalni postotak procijepljenosti bi, po vašem mišljenju, trebao biti u vrtićima?

Neka mi kompetentni onda objasne čemu pozivaju ljude da se cijepe protiv egzotičnih bolesti kada se odluče putovati u daleke zemlje obzirom da se uključuju u populaciju koja je slabo ili uopće nije cijepljena? Temeljna ideja cjepiva je individualna zaštita cjepljenika. Dr. Edward Jenner tako je i otkrio cijepljenje krajem 18. stoljeća. Beznačajna populacija londonskih mljekarica koja je preko vimena bila u kontaktu s kravljim boginjama nije obolijevala od ljudskih boginja makar je bila otok u moru necijepljene populacije! Cijepljeni bi trebali štititi necijepljene. Moderni pedijatri pokušavaju nam sada reći kako je necijepljeno dijete, a ne neučinkovito cjepivo, krivo što je oboljelo cijepljeno dijete!? Prije dosta godina u jednoj saveznoj američkoj državi izbila je epidemija ospica iako je 80 post djece bilo cijepljeno. Među oboljelima bilo je i oko 80 posto cijepljene djece. Objasnili su da je problem u tome što je cijepni obuhvat bio premalen pa su ga povećali na 95 posto. Rekli su – e sad je sigurno! Prema podacima koje ste mi dali, u zagrebačkim vrtićima 96 posto djece je cijepljeno!? Čini se da sada niti to nije dovoljno, pa bi obuhvat trebalo povećati na 99 posto da bi cijepljenje bilo učinkovito. Svašta. Zaista svašta.

Kako komentirate način izvještavanja hrvatskih mainstream medija o obvezi cijepljenja u Hrvatskoj navodnoj epidemiji ospica i informiranju o svim dobrim i lošim stranama cijepljenja?

Već sam rekao što mislim. Morate razumjeti da takve emisije ne slušam. Mogućnost stjecanja imuniteta umjetnim putem je neupitna. Međutim to se ne smije raditi iglom. Cjepiva u injekcijama zdravstveno su divljaštvo i to će medicinska znanost kad – tad priznati.

Kako komentirate obvezu cijepljenja u Hrvatskoj? O čijim je stvarno interesima tu riječ?

U čijem je interesu cijepiti dijete protiv hepatitisa B odmah po rođenju? Bolest se prenosi isključivo krvlju, dakle ili spolnim putem ili nečistom iglom, a cjepivo štiti do 7 godina. Da li cijepni lobi možda očekuje da bi se već trogodišnjaci neodgovorno spolno ponašali i fiksali? U čemu vide interes djece da se cijepe s HepB?

Tko bi trebao preuzeti odgovornost za pojavu nuspojava cjepiva i eventualnu smrt? Nedavno je na Rebru zabilježen slučaj smrti djeteta nakon cijepljenja. Liječnici tvrde da to nije moguće povezati ni dokazati? Je li to točno? Što roditelji umrlog djeteta mogu poduzeti i kome se obratiti?

Nedvojbeno su odgovorni Svjetska zdravstvena organizacija i nacionalna zdravstva jer bi morali znati kako se stječe prirodni imunitet. Da bi bila sigurna, cjepiva treba uskladiti prirodnim mehanizmima. Cjepiva u šprici neusklađena su i otuđena. Našu oholost kako ćemo prirodu pokoriti, kako će nam se priroda „pokloniti“ – plaćaju djeca,  plaćaju najneviniji kroz sve veći pobol od složenih bolesti u čijoj je pozadini uvijek autoimuni poremećaj. Odakle toliko multiple skleroze, šećerne bolesti, autizma, ALS-a, iznenadnih dojenačkih smrti i sl.? Što je okidač? U ovom trenutku sigurna cjepiva najvažnije su pitanje suvremene medicine, a njime se nitko ne bavi osim odgovornih roditelja.

Recent Posts
Showing 27 comments
 • zenfjaka
  Odgovori

  čisto da ostavim komentar :))

  a ono, samo tražim razlog za pjesmu :)

  https://www.youtube.com/watch?v=8H9T7427EbI

  :)

 • Marko
  Odgovori

  Lp,kroz koji dan/tjedan pocinju upisi u vrtice-ima li tko kakve nove informacije/iskustva sa tim istim upisima,sto traze,da li su postrozili sad zbog “epidemije” ili tako nesto,bilo kakva info je dobrodosla,unaprijed hvala

  • Damir
   Odgovori

   Ljudi, što će vam vrtići, zar vaša djeca nisu ništa bolje zaslužila, ionako je u prosjeku barem jedan roditelj “nezaposlen”, uzmite djete za ruku i povedite ga u život , mogućnosti su beskonačne, kud ste navrli u te vrtiće, odvedite ga, za početak, u pravi vrt neka se uči kreativnosti i životu u zajedici s prirodom , tako mu život ne može biti promašen, ako smo mi , kao roditelji, dobar dio slobodnog ljudskog života, istina iz neznanja, zaje…i, nećemo valjada i djecu ugurati u staru paradigmu zato što nam je to naoko komotnije (nešto platiš pa neka se drugi brinu i neka ih drugi programiraju na naše opće zaprepaštenje koje će usljediti prije ili kasnije).

   • an
    Odgovori

    Ma da. Teško je u nekim situacijama to reći, ali to bi trebalo biti tako. U konačnici taj mentalitet cjelodnevne dječje zabave, bez obaveza, i “stranih”aktivnosti – bez koristi za vlastiti dom, to bi trebalo odcijepiti od naših i dječjih mentaliteta.

 • zenfjaka
  Odgovori

  ….aj kad niko neće opet ću ja…je da mi je malo dopizdilo pa ću dernit jednu polku :P

  https://www.youtube.com/watch?v=zpBkUY62TtM
  itd…to je sve o mene…forever and ever….gospe moja, nisan zna da je komplicirano tipkat…a ima i gorih stvari…
  :D

 • Damir
  Odgovori

  Sad mi je jasno zašto sam , još kao klinac, bežal od igle i bjele kute ko vrag od tamjana.

  • an
   Odgovori

   Mada već dugo ne cijepim djecu, ali stalno mi se vraća slika kada je doktorica pozvala roditelja iz čekaonice da cijepi moje dijete. inače je bio vrlo miran, ali nisam ga mogla držati koliko se tada otimao. Poslije je bio često pehlađen i boležljiv, a meni se stalno iznova vraćala ta slika cijepljenja, mada tada nisam ništa znala o cijepljenju, niti je itko govorio o cijepljenju i posljedicama. Kada smo otišli iz grada to se promijenilo, ali uvijek je neka napetost oko zdravlja kod njega.

 • zenfjaka
  Odgovori

  …miša mu …sad zaista moran otić…a nek pisma oatane :)

  https://www.youtube.com/watch?v=UywRsoiBybA

  :)

 • zenfjaka
  Odgovori

  …ajme, ovi teroristi sa zlogukim mesiđ/masaš ili linkovim…ajmo mi sa još jednom :)

  https://www.youtube.com/watch?v=ovn64eWIfTc

  .)

 • zenfjaka
  Odgovori

  aj još jednu i iden spavat…umorija san se šta je je .)

  https://www.youtube.com/watch?v=QuSm8KsinoY :D

 • Marko
  Odgovori

  Zasluzila su puno bolje i puno vise naravno ali zivimo u Hrvatskoj gdje je svaki dan nova improvizacija gdje neznas sto nosi novi dan.Htio bi da i moje dijete trci po livadi bere cvijece igra nogomet,da zivi u skladu sa prirodom ali trenutna situacija to nedozvoljava.Radim u tri smjene zena u dvije,radimo i vikendima i ja jos radim honorarno tako da i nema tko cuvati dijete.Bake i djedovi su jos u radnom odnosu tako da i oni nemogu .Vrtic bi nam pomogao no nije ni presudan,godinu smo izgurali pa budemo i jos dve ako treba pa i tri.Ici cemo na upis u vrtic pa budemo i sami vidjeli kako stvari stoje.Javim kako je proslo…Lp svima

  • an
   Odgovori

   Postoji i mogućnost kombinacije. Ti postavi pravila. Doma, a kada je stiska malo u vrtić. samo nemoj njima to otvoreno reći, vadi se na bolest, putovanja, ili neku još bolju ispriku. Neko vrijeme sam ja to koristila ali sam dala dijete dvije godine na predškolski zaredom, tako da mi se lijepo uklopilo. mada dijete nije htjelo ići nakon kratkog vremena, čak i to mu je bilo dosadno.

  • Damir
   Odgovori

   Kažeš, svi radite, u tri smjene + honorarno, čak i bake i djedovi. Sljedom toga, vi ste sigurno puni peneza, pa nećete imati nikakav problem naći i platiti jednu povjerljivu” tetu ili tetka” (nisu muškarci nesposobni) koja skladno živi , da vaše djete odrasta uz nju i tako stjeće zdrave navike.
   Nije problem s djecom, jednostavno ih treba pustiti u zdravo okruženje da sami istražuju i stjeću osnovna iskustva, treba ih samo nadzirati i pametno odgovarati na njihova pitanja.
   Neki kažu da bi djeca prohodala ubrzo nakon poroda da ih roditelji ne sputavaju raznim povojima i uvjeravanjima.
   Pobogu, kad se krava oteli, tele se nakon par minuta diže na vlastite noge i nakon pola sata hoda kao veliki, pa nije stoka napredija od ljudskog roda ili ja samo mislim da nije.
   Za svaku situaciju postoji rješenje, ne moramo gurati tamo gdje ne ide , kad uvjek postoje druge opcije.
   U dobroj namjeri , lijep ti pozdrav.

 • Dado
  Odgovori

  dodatno, upravo ovih dana je u Hrvatskoj objavljeno da počinje “besplatno cijepljenje djevojčica protiv HPV-a”

  http://www.vecernji.hr/hpv/ministar-zdravlja-sinisa-varga-obecao-cjepivo-protiv-hpv-a-besplatno-993253

  dok se s druge strane pokazuje da bi to cjepivo zapravo moglo biti vrlo štetno:

  http://zena.hr/clanak/seksualno_zdravlje/dr_lidija_gajski_hpv_cjepivo_je_nepotrebno_i_stetno/7700

  http://www.dnevno.hr/planet-x/alarmantna-istina-prikazana-na-hrt-u-cjepiva-koja-se-ubrizgavaju-hrvatskoj-djeci-nikada-nisu-prosla-klinicka-ispitivanja

  razgovor na dalekovidnici s akad. Vlatkom S. i dr. Lidijom G.

  http://www.hrt.hr/enz/treca-runda/

  • Valter
   Odgovori

   http://zvono-istine.org/cijepljenje-proturjecnosti-davno-opovrgnute-pretpostavke/

   “M. L.: Koji uvjet djeluje povoljno za rak grlića maternice?
   Dr. G: Rak grlića maternice je posebna tema, jer neki gosp. von Hausen kruto tvrdi da je virus uzrok raka, ali to se može gledati isto kao vatrogasce i vatru – oni su isto uvijek tu kad gori. Ispred pozadine je to gledište „izazivača“, jako povoljno za cijepljenje i za privredu i to se izuzetno potiče, ali najveći broj žena koje dođu u dodir s HIP virusom, npr. u okviru prve seksualnosti, su nakon toga imune i to ih više ne dodiruje, onda preostaje 10% onih kod kojih izazivač ili virus, uporno ostaje u stanicama tkiva u intimnom ili analnom dijelu i što tamo rade, ovisno je od mnogih utjecaja i između ostaloga može u tijeku dužeg vremena doći i do promjene, ali u osnovi nije izazivač uzročnik, već se tamo nakupilo mnogo drugih stvari, što imunološki sustav dovodi do iskliznuća. I ta HPV priča – humane papillom virusi – fokusira se prije svega na dvije vrste virusa, tip 16 i tip 18, koji spadaju u one vrste s visokim rizikom i time se misli, da su oni često pronađeni kod raka grlića maternice i cijepljenje je usmjereno na njih. Industrija velikodušno tvrdi da je to 70% virusa, drugi tvrde da je to samo polovica, samo 50%. Drugim riječima to znači, da imamo velike rupe koje cijepljenje ne pokriva i ako uopće ima neko djelovanje, onda ono, koje zovemo zamjena, tj. da na mjesto vrste izazivača 16 i 18, dolaze drugi virusi. To nam je poznato od puno bioloških optoka i to je samo pitanje vremena, ali, da je to najskuplje cijepivo koje danas uopće postoji – tu su poslovi već napravljeni – dok se došlo do drugih spoznaja.”

   • Dado
    Odgovori

    koje li “slučajnosti”:

    cjepivo protiv hpv-a je istodobno i jedno od najskupljih i najrizičnijih

    i unatoč tome,
    u proklamiranoj besparici, sustav “velikodušno” obznanjuje
    “besplatno” cijepljenje djevojčica protiv hpv-a

    (proračunski novac odlazi farmaceutskom “lobiju”,
    a populacija biva “procijepljena” visoko rizičnim cjepivom)

    • Dado
     Odgovori

     još jedna “slučajnost”:

     bivši minstar znanosti i OBRAZovanja dr. Ž. J. je specijalizirao – marketing lijekova

     tijekom njegovog mandata, cijepljenje protiv hpv-a je popularizirano u sklopu tzv. “zdravstvenog” odgoja

     (u suradnji s premijerovom suprugom dr. S.M.M., kojoj je također struka – koje li opet “slučajnosti – javno zdravstvo i unutar toga procjepljivanje)

     (i u suradnji sa članom “stručne skupine” za “zdravstveni” odgoj, zgb. ginekologom dr. L., koji ustrajno već dugi niz godina zagovara upravo – cjepivo protiv hpv-a)

    • Solarian
     Odgovori

     A koje li ironije, proračun puni ista ta populacija, ispada da “dobrovoljno” plaćaju svoj genocid, ma sustav je savršeno zamišljen!

    • an
     Odgovori

     kupljeno cjepivo za svinjsku gripu se utiho uništilo. Tada je bio ona Ličanin ministar

     • Solarian

      Kako god okreneš nadzornici sutava kroz taj isti sustav se brinu da uvijek gubimo, energiju, zdravlje, život, a dali su još i slobodni izbor koju ćeš kombinaciju gubitka izabrati.

     • Dražen

      330.000.000 kuna otišlo u nečije džepove.

 • eva
  Odgovori

  Hvala dr. Sladojevu na svemu pa i hrabrosti. On i dr Gajski vracaju vjeru u covjecnost medicinara

 • Solarian
  Odgovori

  Gornji komentar je moj, da ne bude zabune, opet “s” zaštekalo. :-)

 • Dado
  Odgovori

  ova aktualna situacije oko cijepljenja protiv hpv-a i 330 milijuna proračunskih kuna za neprovjereno (rizično) i skupo cjepivo
  (sve skupa vješto zapakirano u “zdravstveni odgoj” i “skrb za javno zdravlje”)

  – dio je globalnog trenda (zapravo se radi o lokalnoj primjeni već globalno prokušanog i uhodanog modela)

  – mogući je uvod u cijepljenje (“obvezno”) koje će uključivati nano čestice i uvod je u (“obveznu”) ugradnju čipova

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje