IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA – 5.dio

 In IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA

Prethodni članak iz serijala IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA molimo pročitajte OVDJE.

Razlika između onog što jest i onog što misliš da jest

Uzmimo za proučavanje nešto za što sigurno znamo da jest, kao na primjer da je zemlja okrugla. To svi znamo 100% i oko toga nema diskusije. U redu?! E sad si postavite pitanje:

 • Kako znate da je zemlja okrugla?
 • Pa znamo jer su nam tako rekli. Nitko nije bio u svemiru da vidi zemlju iz svemira. Bili su astronauti koji su slikali zemlju i ona izgleda kao kugla.
 • Ok bili su astronauti, ali ne i ti pa stoga ti vjeruješ njima, zar ne?
 • Pa dobro vjerujem i slikama koje su donijeli iz svemira.
 • Ali slike se mogu i retuširati.
 • Istina, ali zašto im ne bih vjerovao. Postoji i x drugih dokaza da je zemlja okrugla.
 • Dobro, u kojima od tih dokaznih postupaka si sam sudjelovao?
 • Niti u jednom.
 • Dakle imaš li ikakvih osobnih znanja ili iskustava o tome da je zemlja okrugla?
 • Nemam.
 • Dakle tvoje znanje se ne bazira na iskustvu već na vjerovanju.
 • Točno.
 • Dakle ti ne znaš da je zemlja okrugla već vjeruješ/misliš da jest.
 • Tako je.

Eto tako to funkcionira, iako često ovakav razgovor nećete dovesti do kraja, jer će se sugovornik naljutiti u pola priče i napasti vas da ste teoretičar zavjere i pokušati vas optužiti da imate nekakav skriveni interes u tome. Jer um brzo zauzme obrambeni stav kada se pokušaju osporiti neke “neupitne” istine (dogme).

Onima otvorena uma koji su ovaj dialog isčitali do kraja bez emocija predlažem da pogledaju neke informacije i nakon toga dovršite donju rečenicu.

https://www.youtube.com/results?search_query=flat+earth

Vjerujem da je zemlja okrugla ____%

Da li je ste i sada 100% sigurni da je zemlja okrugla ili se taj postotak smanjio pa makar za 1%? Ako se je smanjio – to je dovoljan dokaz da um ne može razumjeti stvari već donosi zaključke na račun informacija ne znajući njihovu istinitost, porijeklo niti smisao. Na što vas ovo podsjeća? Mene podsjeća na školovanje. U školi nitko ništa nije razumio, već je samo usvajao i pamtio informacije na osnovu kojih je donosio zaključke, ako ih je i donosio, a nije i njih preuzeo. OTPRILIKE OVAKO.

Što je o tome rekao Mark Twain?

“Kod religije i politike, vjerovanja i uvjerenja ljudi su, skoro u svakom slučaju, preuzeta iz druge ruke i bez preispitivanja, od autoriteta koji ni sami nisu preispitali pitanja o kojima se radi nego su ih preuzeli iz druge ruke od trećih koji ne preispituju stvari i čija mišljenja o tim pitanjima nisu vrijedna ni pišljiva boba.”

Mark Twain

Vjerovati u nešto i znati nešto dvije su potpuno drugačije stvari. Kako ih razlučiti, kako imati uvid u stvarnost/iluzornost svijeta i događaje u svijetu?

“Ja ne vjerujem u religiju. Moj stav je da treba ZNATI, jer to je potpuno druga stvar. Znanje potiče od sumnje, a ne od vjerovanja. Onog trenutka kada povjerujete u nešto, prestali ste da istražujete. Vjera je jedna od najgorih stvari koja truje i uništava ljudsku inteligenciju. Sve religije se zasnivaju na vjeri; jedino se nauka zasniva na sumnji. A ja bih želio da i pristup izučavanju religije bude naučni, zasnovan na sumnji, tako da ne moramo da vjerujemo, a da ipak jednog dana možemo da saznamo istinu o vlastitom biću, kao i istinu o cijelom univerzumu“.

Osho Rajneesh

Da um ne razlikuje stvarnost od iluzije, najbolje možemo vidjeti kod igranih filmova. Iako znamo svjesno da je film snimljen u nekom studiju i da likovi nisu stvarni, i da je radnja potpuno izmišljena – opet reagiramo na film emocijama. Ili se ljutimo, ili nas je sram ili plačemo, u strahu smo, zamišljeni, ganuti, potreseni… Zbog čega je tijelo reagiralo ne situaciju koja nije stvarna i za koju znamo da nije stvarna?

Mogućnost utjecanja na um ovakvim izmišljenim događajima, falsificiranim informacijama, neprovjerivim stručnim izvješćima, statistikom, neargumentiranim uvjeravanjem, dogmama, zapravo je beskonačno velika. Toliko velika da um kreira jedan ili više paralelnih svjetova u kojima sudjeluje 100% ne propitujući uopće stvarnost takvog svijeta. Proučite malo filmove koji se bave temama paralelnih svjetova kao npr. Trumanov Show ili Inception.

Jedino oružje koje imamo protiv toga je znanje. Znanje o tome kako to djeluje, pa posljedično tome i prepoznavanje i nedozvoljavanje oblikovanja vlastitog uma.

Pitanje za domaći rad: “Da li Republika Hrvatska jest ili mislite/vjerujete da jest?”

Ukoliko Vam je ovaj članak donio neku novu vrijednost, razmislite o donaciji – pogledati gornji desni segment stranice. Hvala!

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Pinda
  Odgovori

  ok. bila sam 100% sigurna da je zemlja okrugla.
  sad.. sad sam 100% sigurna da ništa nije onako kao mislim/učim/slušam da je :)

 • maliperica
  Odgovori

  ja nisam sigurna da je zemlja okrugla ( i još za puno stvari nisam sigurna ) ali neznam kak da to provjerim – jednostavno je nemoguće da svi provjere sve stvari da bi bili sigurni i mogli reći da sad znaju jer su vidjeli/iskusili i sl. Preostaje jedino da vjerujemo jedni drugima?

  • Vodonoša
   Odgovori

   Slijepo vjerovanje i poslušnost….majka i otac svog zla na kugli (ili ploči) zemaljskoj.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje