IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA – 8.dio

 In IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA

Prethodni članak iz serijala IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA molimo pročitajte OVDJE.

Um – jedini ne/stvarni robovlasnik

Kontradiktornost ljudskog djelovanja u odnosu sustav-građanin jest da čovjek nije zadovoljan sa sustavom, ali bez obzira na to i dalje podržava i financira njegovo djelovanje, čisto zbog inercije ili komoda, a što omogućuje vlasnicima sustava da nastave nesmetano djelovati po istom principu dalje i dalje. Ako ljudi misle da će se netko sjetiti i kazati: „Dosta je bilo, smanjit ćemo vam poreze i napraviti kulturni sustav u kojem nitko neće biti gladan, žedan ili bez krova nad glavom“, onda oni žive u potpunoj utopiji i neodgovornosti, nadajući se da će netko imaginaran razriješiti njihove probleme, što po univerzalnom božjem zakonu ne drži vodu. Ako netko i riješi neki tvoj problem, taj će se ponavljati non stop u nekom drugom obliku dok ga sam ne riješiš. Tako je i sa sustavom. Sam se moraš suočiti sa njime kao problemom koji ti sjedi od rođenja na grbači, a ako ga izbjegavaš, on će se vratiti jednog dana i napraviti tsunami u tvojoj psihi i umu.

Ja sad trenutno pričam o sustavu koji kao kolektivno uvjerenje sjedi svima nama na grbači, ali se to može primijeniti na bilo koji najsitniji ili najkrupniji, individualni ili kolektivni problem uzrokovan vjerovanjem. Na kraju krajeva, individualni um je taj koji sjedi na našoj grbači godinama i nikad nas ne pušta na miru, osim u trenucima kada ga nekakvim opijatima ne ušutkamo, ili ne doživimo izraziti trenutak proširenja svjesnosti.

Suočavanje s problemom je jednostavno. Ne bježi od njega, pogledaj ga u oči, shvati njegovu uvjetovanost tvojim vjerovanjima. Bježanje od problema stvara ogromnu količinu strahom potisnute energije, koja se u svijetu manifestira kao zlo, ratovi, krađe, paleži, pljačke i ostale neljudskosti koje su produkti osobe, a ne čovjeka – i zbog toga se i govori o neljudskome. Neljudskost stvara potpuna iskrivljenja ljubavi, mira i istine, te tako i jedino tako patnja u svijetu može postojati, a što je sve produkt – neznanja.

„Glupa osoba treba da bude zla, jer misli da je to jedini način na koji može da pobjedi. Inteligentna osoba nema želju da pobjedi, inteligentna osoba je već pobjedonosna u svojoj inteligenciji. Inteligentna osoba je već superiorna u svojoj inteligenciji, ne mora da se takmiči radi toga. Glupa osoba mora neprestano da se takmiči. I pošto je glupa, ne može da se osloni na svoju inteligenciju, mora da se osloni na nešto drugo: postaje zla, lukava, varljiva, licemjerna.
Za mene, glupost je jedini grijeh, i sve drugo je nusprodukt toga. A inteligencija je jedina vrlina; sve drugo što smo znali kao vrlinu slijedi je kao sjenka.“

Osho Rajneesh

Pogledajte dva donja video koja o istoj stvari govore i različitih kutova.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=8D_i3d9QqSw] [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CNZNRYjSmes]

Izlazak na ulice, biranje nove vlade, bojkoti, prosvjedi, peticije… sve je to češljanje ogledala i pokušaji da se promjene dogode izvana same od sebe, dok s druge strane imamo veliku vjeru u ideju države, i sebe kao građanina te države koji ima privilegije i obaveze. Tako se stvari nikada neće promijeniti, već će vremenom postajati sve gore.

Neuhvatljivost sustava/robovlasničkog društva je dokaz da ono niti ne postoji, što znači da naš gazda postoji samo u našem umu, slično čarobnjaku iz Oza. Demistificiranje uvjerenja i mentalnih slika roba koje su nam davno utisnute u um stvara slobodu, to jest samo je ponovo donosi na vidjelo, kao i nebo iza oblaka koje je uvijek tu i koje nikad nije prestalo postojati bez obzira što ga mi nismo vidjeli.

Promjenama vjerovanja mijenjate sebe, svoju osobnost, a onda i ogledalo počne davati drugačiji odraz. Cijela ta priča vrlo jasno je objašnjena u predavanju “Rođenje i smrt osobe”

Ultimativna promjena jest da čovjek uopće ne mijenja svoja vjerovanja već ih jednostavno odbaci, odbacujući time i svoju osobnost i iluzornu osobu koja je, kako Mooji kaže – konstrukt uma. Takva ultimativna promjena je konačno objelodanjenje bića koje ne „živi svoj život“ – već jest život.

Ukoliko Vam je ovaj članak donio neku novu vrijednost, razmislite o donaciji – pogledati gornji desni segment stranice. Hvala!

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje