Postoje li izmišljene bolesti

 In Audio / Video, Obrazovanje, Zdravlje

Izvadak iz razgovora s Jörg-om Blech-om, novinarom koji piše i izvješćuje o novostima iz nauke i medicine.

Jeste li uzvrpoljeni? Stidljivi? Visoki krvni tlak? Za to svakako postoji prava dijagnoza! U kataloge bolesti se stalno unose nove bolesti. Ali, je li netko stvarno bolestan ili ima samo bezopasne simptome – o tome se često može diskutirati.

Tko određuje što je bolesno i što je zdravo? Postoje li izmišljene bolesti? Je li moguće da nas se proglasi bolesnima, iako smo zdravi? Postoji li za svaku malu nelagodu prava tableta? To ćemo pitanje danas pojasniti, s medicinskim i znanstvenim novinarom Jörg-om Blech-om.

Pitanje: Vi ste raskrinkali taj Sissi-sindrom. Kako ste došli do te priče?

Jörg Blech: Ova bolest je nastala u marketinškom odjelu farmaceutske tvrtke. Slijedio sam tragove, te upoznao izumitelja tog Sissi-sindroma. To je liječnik koji je radio u oglašavačkoj industriji. Sastali smo se na dortmundskom glavnom kolodvoru. Imao je svežanj zapisa i kao novinar sam nakon uvida u taj materijal, stvarno mogao ući u trag tome, kako je industrijia izumila tu bolest.

Pri prvom koraku postoji ideja: Imamo tabletu i sada nam je za to potrebna neka bolest. Koja bi za to mogla biti prikladna?

U drugom koraku kažu: ‚Odredimo bolest koja prije nije postojala, te potražimo istaknutog čovjeka, nekog tko bi mogao biti uzor, kako bi ovu bolest mogli prikazati u javnosti‘ – i u ovom slučaju su imali ideju da kažu to je Sissi*: ‚Vjerujemo da je ona u stvari bila bolesna, što do sada nitko nije vidio; mi smo to sada otkrili, na temelju pregleda literature i također definirali tu bolest, pa ju sada pokušavamo učiniti poznatom.‘

Tada su u slijedećem koraku rekli: ‚Moramo za to pronaći liječnike i psihologe‘ – onda su pozvali njemačke liječnike i psihologe na tzv. „susret-početka igre“ koji se održao u Majorci, gdje su razgovarali i rekli: ‚Da, mi vjerujemo da je to Sissi-sindrom‘ – i nekoliko mjeseci kasnije je u Njemačkoj održana konferencija za novinare i javnosti je predstavljen Sissi-sindrom, te se tvrdilo da je u Njemačkoj od toga pogođeno najmanje 3 milijuna ljudi.

Pitanje: Kako ste uopće postati nepovjerljivi? Jeste li mislili, ha, tome ne vjerujem.

Jörg Blech: Kao dugogodišnji novinar, dobivate puno priopćenja za javnost i jednog dana sam mislio: ‚Može li to biti, ako je to istina, svatko od nas bi trebao imati jedan barem 20 bolesti.‘ Onda sam se pozabavio pojedinačnim slučajevima, najprije Sissi-sindromom i zatim muškom menopauzom. Jedan dana sam dobio faks u kojem se tvrdilo kako su muškarci srednje dobi, oko 50 godina, lošeg raspoloženja … reklo se da je razlog tome – ono što nitko ne zna – nedostatak hormona. Ponovo sam slijedio tragove i onda pitao tko je zapravo naručio ovo istraživanje? To je bila jedna tvrtka za oglašavanje (PR), ali tko je to naručio kod PR tvrtke? To je bila opet farmaceutska tvrtka, koja je upravo u ovom trenutku razvila testosteronski gel, da liječi ove ljude u navodnoj menopauzi.

Pitanje: Postoji li uopće muška menopauza?

Jörg Blech: Ja ju nisam osjetio, to je uvijek izum industrije, gdje možete promatrati uvijek isti uzorak. Oni imaju ili ideju ili novi proizvod, onda idu u potragu za bolesti. Popularne su prijelazne dobi, prirodne životne promjene, kojima počinju pridavati neko drugo značenje, da iz toga učine nešto neprirodno i bolesno. (Op. prev.: Kao npr. i trudnoća) Sasvim je prirodno da se kod muškaraca u određenoj dobi smanjuje razina testosterona. Tada je netko izmislio granicu vrijednosti i oni koji se nalaze ispod te granice, imaju u stvari nedostatak testosterona. (Op. prev.: I naravno, trebaju gel te farmaceutske tvrtke?!)

Pitanje: Tko odlučuje jesmo li bolesni ili zdravi?

Jörg Blech: Odakle zapravo dolaze uvijek nove duševne patnje? Postoje neki utjecajni psihijatri u Sjedinjenim Američkim Državama i nekoliko zapadnih zemalja i Europi, koji se sastaju i može se reći da oni sve to izrade iza zatvorenih vrata i takoreći odrede što bi mogla biti nova bolest. Upitan je utjecaj farmaceutskih tvrtki, jer mnogi psihijatri koji imaju veliku moć, surađuju s farmaceutskim tvrtkama i dobivaju honorar uplaćen na osobni račun, tako da nisu neovisni. Oni u osnovi smiju definirati bolesti, koje se potom unose u „bibliju“ psihijatrije. (Op. prev.: Zdravstvena osiguravajuća društva plaćaju samo za tretmane koji su registrirani u službeni registar [debela knjiga] „priznatih“ bolesti) Kada je nešto upisano unutra, farmaceutske se tvrtke i terapeuti sruče na to i kažu: ‚Čovječe, tu je nova bolest’ i tako se uspostavlja nova „bolest“.

Oko 160 psihijatara rade na tome u raznim skupinama. Najnovija bolest koja dolazi iz SAD-a je poremećaj raspoloženja, pod nazivom „podešavanje poremećaja raspoloženja“, tzv. napadi bijesa. I tu sam se pitao odakle dolazi ta „bolest“ i nazvao izumitelja u SAD-u, psihijatricu koji tamo radi i koja je bila u skupini s ostalima, koji su raspravljali mjesecima, ali je ona bila ta koja se probila sa svojim konceptom, jer u konačnici se tu stvarno radi samo o glasovanju, pa onda kažu: ’Sada ćemo izmisliti novu bolest koja će biti uspostavljena’, što znači, da preko noći imamo 3% ovih slučajeva, tako da se preko noći u Njemačkoj pojavi par stotina tisuća djece, koja navodno imaju taj „poremećaj bijesa“, a s vremenom poraste i na 5 ili 10% …

… Iza toga se kreću energije i neki određeni krugovi koji imaju korist od toga, da je više bolesnih nego zdravih.

Daljnji navodi iz razgovora s različitim sugovornicima:

„Postoje ‘bolesti’ koje u stvarnosti ne postoje.“

„To su često interesi raznih zainteresiranih skupina koje time žele zaraditi novac.“

„Pokretač je skoro uvijek farmaceutska industrija.“

Jörg Schaber – liječnik: „Što više tableta ljudi gutaju, bolje zarađuje farmaceutska industrija.“

Samim snižavanjem, granice vrijednosti npr. za krvni pritisak, masnoću u krvi, šećer i sl. potrošnja medikamenata i zarada farmaceutske industrije poraste za oko 50%.

Primjedba: Npr. krvni pritisak je prije bio „normalan“ do oko 140, a kada se granica smanji na recimo 120, svaki koji je iznad te vrijednosti, je označen kao „ugrožen“ i dobiva prepisane lijekove za snižavanje tlaka. Sasvim praktično i vrlo, vrlo unosno.

Promislite sami. A meni, kada pročitam način na koji djeluju određeni „plaćenici“, poraste tlak na 180 u roku od nekoliko sekundi. Nemam pojma zašto?

  • Sissi-Syndrom: Nemir, promjenljivost, pretjerani kult tijela – za liječnike, su sve to znakovi Sissi-sindroma, koji je imenovan prema austrijskoj carici Sissi. Ona je navodno pokušala prikriti svoju depresiju, naglašenom, pojačanom aktivnošću. 

Izvornik u ovim video uratcima

https://www.youtube.com/watch?v=y_41-duzmGs

http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/planet-wissen-wdr/video-erfundene-krankheiten–werden-wir-zu-patienten-gemacht-100.html

Recent Posts
Comments
  • autor_itet
    Odgovori

    Kao i uvijek, brzo i suptilno u vrijeme ”darivanja” u izlogu media tiska je roman o carici Sissi:)

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje