Skriveno značenje simbola

 In Duhovnost, Obrazovanje, Religija

Napisala Niara

Već pred dosta vremena sam namjeravala napisati članak o prikrivenom značenju simbola/znakova, ali nikako da ga uobličim. No, kako to obično biva, za sve dođe „pravi“ trenutak i taj se pokazao pri prevođenju intervjua s bivšim svećenikom, Kurt-om Meier-om iz Švicarske.

Čitanjem slijedećih redaka ćemo vjerovatno malo produbiti znanje o simbolima/znakovima i njihovim, na prvi pogled skrivenim porukama.

Da počnemo od početka. Komunikacija među ljudima se odvija neposredno i najjednostavnije, posredstvom kretnji (tijela kao i mimike lica) i zvuka, slika, crteža i znakova – tek onda dolaze riječi. U svim tim izričajima je sadržana cjelokupna namjera i poruka os-mišljenog, kako mentalna, tako i emocionalna; slaganje ili odbijanje. U slikovnom se prikazu dodatkom boja, pojačava, ističe i ubrzava primanje priopćenja, bilo pozitivnog ili negativnog.

Naš um nije u stanju u cjelosti shvatiti namjeru neke poruke, već ju uspoređuje s već prije viđenim i na osnovu toga izvlači zaključke, no naša podsvijest preuzima sve što ljudska osjetila opažaju, kao neupitnu istinu. Intuitivno, shodno univerzalnom zakonu – na kojeg sjećanje sve stanice u sebi nose – ona prepoznaje pravu prirodu nekog energetskog otiska. To znači kada vidimo crno, to je za podsvijest crno, u svom punom značenju. Um i gosp. Ego su više skloni „tumačenjima“: pa znaš, to se sada nosi, „cool“ (kao, sve u redu, pa „moderno“ je), no poruka crne boje na Zemlji (naglasak je na Zemlji) nosi u sebi energiju straha, tamne magije, nepoznatog, odbijanja, skrivanja, izolacije, opasnosti, tuge i smrti, dok je npr. energija roze božanska bezuvjetna ljubav, nježnost, služenje, blagost i davanje.
Za sebe mogu reći da fizički izrazito reagiram na boje i oblike, bilo da mi žmarci neugode prođu kroz cijelo tijelo ili osjetim toplinu, spokoj, širenje energije i opuštenost. (Više o značenju boja možete pročitati ovdje)

Danas smo posvuda okruženi simbolima stvorenim od ljudske ruke i u razne svrhe, simbolima vrištavih boja, nerazumljivih riječi i glasnih zvukova. Skoro zatrpani energijom žurbe, „nemanja vremena“, strke – koje naš cijeli tjelesni, živčani i emocionalni sustav dovode do krajnje napetosti i iscrpljenosti i posljedično nedostatka sabranosti i jasnoće – nismo u stanju primati fine, suptilne energetske poruke iz prirode, jer nas optički izazovi, buka i zagađenje, doslovce napadaju i udaraju kao čekićem. One tihe pak, koje upozoravaju, ukazuju, zovu: „stani, oslušni“, skoro su ugušene tim „udarnim“, prodornim signalima, koje smatramo „normalnom svakodnevnicom“.
Trči-žuri-brini-strahuj-radi-ljuti se-navijaj-bori-skači-pleši cijele noći-opijaj se-zamagljuj-plači od nemoći-pomagaj-izvlači-rastrgaj se-robuj … pritisak sve jači … potaknut i tjeran čime, radi čega, od koga?
Živimo li ili preživljavamo, u ovo „napredno-civilizirano“ doba?
Odgovor nam se kao i u svemu, vrlo brzo objelodanjuje kroz pitanje: Tko od čega ima koristi?

No, vratimo se glavnoj temi – simbolima.
Prikaz simbola je bio prvi kreativni izraz čovjeka, potaknut željom da zabilježi nešto što je vidio, primijetio, doživio, iskusio, osjetio ili da iza sebe ostavi neku poruku … Prva do sada poznata pronađena saopćenja ljudi te vrste, nalaze se u spiljama diljem svijeta, koji naslikani ili urezani u kamen (petroglyphen; petro = kamen, glyphe = urezano), još dan danas zrače nepromijenjenom autorovom snagom (izmjerljivom u bovis-jedinicama, primjenjivanim u radiesteziji), kao i odličjem prikazanog oblika, npr. sunca – čiji se jedan od prikaza u obliku kruga s točkom u sredini – koristi i u astrologiji. Takav crtež pronađen u jednoj spilji, zračio je energiju od oko 30 000 bovis-jedinica, što jasno ukazuje na višu svijest. Neutralna energetska vrijednost iznosi oko 6 500 bovis-jedinica, a prosječnog čovjeka 8 500 – 9 500.

Preskočimo ovdje određeni vremenski period.
Neke tamnije sile koje su se tijekom vremena nastanile na Zemlji, smislile su plan (jer inteligentni jesu, mora im se priznati) kako ljude iskoristiti za vlastite svrhe, da za njih rade i od istih stvoriti poslušne sluge-robove.
Kako to učiniti neprimjetno?
Dobrovoljno sigurno ne bi nitko dozvolio da ga se iskorištava i zloupotrebljava. Da skratim priču – korištenjem već poznatih univerzalnih simbola, oblikom i bojom lagano prepravljenih ili izokrenutih, čime se postiglo obrnuto djelovanje. U slijedećim primjerima možemo detaljnije proučiti nekoliko općepoznatih, rasprostranjenih primjera, koje ćete moći lako prepoznati.

Križ

kreuz_kombi_01.8354S lijeva na desno: 1. križ drevnih naroda; 2. keltski križ; 3. izrezbareni prikaz križa na školjci, cherokee naroda; 4. kopča za pojas u templara.

Prvobitno značenje: Križ se sastojao od dvije jednako dugačke linije, postavljene jedna prema drugoj pod kutom od 90 stupnjeva, često smještene unutar kruga (što predstavlja sunce).
Okomita linija označava vezu između neba i zemlje, sjevera i juga, duhovnog i materijalnog svijeta, te mudrosti i stvaralačke snage.
Vodoravna linija predstavlja zemaljsku razinu, linearno kretanje – s lijeva na desno, od istoka prema zapadu, iz prošlosti u budućnost, te stečenu mudrost i stvaralačku snagu.
Sjecište obje linije je susret/spoj nebeske razine i zemaljske materije, prošlosti i budućnosti, u sadašnjem trenutku = ljubav, srce.

Simbol takvog križa pronađen je u prikazima i izvedbama mnogih naroda drevnog doba, kao u Kelta, predivnih, maštovitih izrada, u slavenskih i germanskih naroda, kao i križara i templara (hramovnici)

MedizinradIstu takvu podjelu kruga linijama na 4 jednaka dijela, možemo pronaći u kulturi domorodaca sjevernoameričkog kontinenta – zvanih Indijanci – u njihovoj izradi medicinskog kotača (Medicine Wheel), sa 4 strane svijeta: sjever-bijela, istok-žuta, jug-crvena, zapad-crna i u sredini centar svemira/stvaralaštva/sunce. No, ta se podjela i tumačenje lagano razlikuju, ovisno o plemenima.

Jako lijepi primjer istog je i njihov hvatač snova (slika lijevo), koji je po značenju istovjetan medicinskom kotaču.

Četiri boje označavaju i 4 rase: crna, crvena, žuta i bijela. Dakle sve što vidimo ima različite vidove i značenja i može se gledati iz raznih kutova.

Jednake boje se ponavljaju i u meksičkoj kulturi itd., itd.

No, produženjem donje linije križa koja je usmjerena prema Zemlji – kao kod današnjeg „kršćanskog“ – dodatno se naglašava razina materije i vuče nas u materijalno. Okretanje takvog već dobro „uzemljenog“ križa možemo tumačiti – materija stoji iznad duhovnog. Sve jasno?

Petokraka 

pentagram_03S lijeva na desno: 1. petokraka; 2. čovjek u petokraci, od koje je svaki vrh dodijeljen jednoj planeti; 3. Slikovni prikaz studije proporcije čovjeka, Leonarda Da Vinci-ja; 4. trag putanje, koju čine Venera i Zemlja u kruženju oko Sunca; 5. jezgra jabuke (zakon „svete geometrije“ prema kojoj se oblikovala cijela priroda, u kojoj možemo pronaći nepregledne primjere ljepote i sklada)

Prvobitno značenje: Petokraka predstavlja tijelo čovjeka na Zemlji (slika 3). Brojka 5 je također zastupljena i u pojedinačnim dijelovima tijela – po pet prstiju na rukama i nogama, te u pet osjetila (vid, sluh, miris, okus, dodir).

U učenju kineske medicine govori se o 5 elemenata, drvo, vatra, zemlja, metal i voda.
Drvo kojem se pripisuje zelena boja, smješteno je na istočnoj strani svijeta i pripada proljeću;
Vatra koja je zastupana crvenom bojom, ima najjače djelovanje na južnoj strani svijeta i u ljeti;
Zemlja sa žutom bojom, označava sredinu i kasno ljeto;
Metal
bijele ili srebrne boje, je smješten na zapadnoj strani i u jesen;
Voda
simbolizirana crnom ili tamno plavom, u poretku elemenata je položena na sjevernu stranu, u zimsko doba.
Kada se elementi kreću u pravcu kazaljke na satu, sve se nalazi u prirodnom skladu i ima značajke jačanja i hranjenja. Tako se npr. drvom potpali i održava vatra; nastali pepeo hrani zemlju, koja proizvodi rudaču (metal), čiji minerali obogaćuju vodu, a voda navodnjava biljke i drveće. Na taj se način zatvara prirodni krug/optok.
Ako pak teku u suprotnom pravcu, s desna na lijevo, slabe jedni druge – npr. vatra spali drvo, drvo upija vodu, voda rđa metal, metal izvlači minerale iz zemlje, zemlja guši vatru.

Energetski gledano, brojka 5 ima odliku stvaranje novog i izlaza/proboja iz ograničenja četverokuta, koji predstavlja zemaljsku materiju (saturn).

venus_erdePrekrasan svemirski primjer svete geometrije – čiji je sastavni dio naravno i geometrijski oblik petokrake – jest trag putanje, koju čine Venera, Zemlja u kruženju oko Sunca, a i zajedno sa suncem, koje naravno ne stoji na mjestu, već i ono plovi kroz svemirska prostranstva. Taj izvanredno lijepi geometrijski oblik svemirskog cvijeta s pet latica, prikazan je u kratkom videu:
https://www.youtube.com/watch?v=43AppM6iF-Y

Što se međutim postiže okretanjem nekog znaka naglavce?
Namjera je jasna? Energija njegove prvobitne svrhe se izopačava, izokreće i sve doslovce postavlja naopačke, srozava na razinu materije i umanjuje/poništava njeno više djelovanje, niječe duhovni dio, te prouzrokuje nered i negativnost – istina se miješa s neistinom. Znači cilj takve manipulacije je snižavanje frekvencije, usporavanje vibracije – zaglibi i valjaj se u mulju močvare bez duha. U pomenutom slučaju, okrenuta petokraka a vrhom na dolje, predstavlja ljudsko tijelo koje visi glavom prema zemlji, a nogama prema nebu. To možemo usporediti s drvom, koje bi iščupali iz tla i krošnju zakopali u zemlju, a korijenje ostavili u zraku. Što bi se dogodilo? Nije teško zamisliti.

Znak mira

ma_03.8354S lijeva na desno: 1. znak Ma-rune; 2. današnji prikaz znaka mira (okrenula sam ga); 3. pripadnik jednog od sjevernoameričkih plemena, pri molitvi Velikom Duhu; 4. čovjek u molitvi.

Prvobitno značenje: Prikaz današnjeg sveopćepoznatog znaka „mira“ je u stvari prastari simbol Ma-rune, samo okrenut na glavu.
blessingstoallRune (što znači tajno) su pisani znakovi, stari preko 10 000 godina, čija primjena prema predanjima, seže još u doba Atlantide. Ti znakovi/slova, urezani u kamen, drvo ili metal, pronađeni su u Kini, Indiji, na Kreti i Hawaii-ma, kao i na poručju življenja drevno-germanskih naroda. Svaki znak rune, može se izvesti i pokretom tijela, ili samo ruku – a dodatnim izgovaranjem odgovarajućih slogova, shodno zakonu privlačnosti – pozivaju se željene svemirske sile, koje nas potpomažu u rješavanje nekog „problema“, nesporazuma, ili u ostvarenju neke zamisli, kao i spoznaji odgovora na neko pitanje.
Recimo, kada želimo pojačati prisustvo ljubavi u svom životu, dovoljno je izgovarati riječ: ljubav i kao magnet privlačimo tu istu snagu. Po istom pravilu djeluje i energija runi – to je pokretom i rječju, svjesna komunikacija s duhovnim svijetom. Pokretom tijela se Ma-runa izvodi tako, da žena ili naravno muškarac, stoje uzdignutih ruku prema nebu, kao u molitvi usmjerenoj prema Svemiru, onako kako se prastanovnici am. kontinenta mole Velikom Duhu.

Dakle, znak o kojem je ovdje riječ je već spomeuta Ma-runa.
Možemo se zapitati, koje je značenje te Ma-rune, da se njeno energetsko djelovanje namjerno željelo omalovažiti i smanjiti? (mogu slobodno reći da u „slučaje“ i neinformiranost ne vjerujem nimalo. Predobro znam da su članovi „vladajuće“ klase itekako upućeni u okultna [skrivena] znanja, koja su se prije učila samo u školama misterije i bila naravno dostupna isključivo izabranima – koji su prirodnim slijedom stečene sposobnosti upotrijebili za vlastite svrhe i namjere i to čine još uvijek – u svrhu oblikovanja onakve stvarnosti kakvu žele, posredstvom stvaranja jakih mentalnih slika u određenim ritualima).
I? – da, to djeluje … treba samo znati što i kako … No došlo je vrijeme, da je zbog zlouporabe svemirskih zakonitosti za isključivo vlastitu dobrobit (a ne za dobrobit svih), odapeta strijela manipulacije promijenila pravac i vraća im se natrag …

No, čitajte dalje i procijenite sami. Ma-runa je ženski znak (polovica runa ima ženske odlike, a druga polovica muške) i na prvom je mjestu njeno značenje sreća. Na drugom mjestu je nosilac energije: božice/boginje u nama, što je energija ženske snage, moći, ljubavi, ljepote, sklada i mudrosti, kao i oslobođenje od pritiska svijeta, te nam daje osjećaj zaštite.
Njen je izraz u glasovnom slogu: mmmmm, ma, mama, mana.

Podsjeća li vas na nešto? Zanimljivo je li?
Još je zanimljivije, da je taj znak (preokrenut), 1958. bio izrađen po narudžbi za kampanju nuklearnog razoružanja i tijekom vremena proglašen simbolom „mira“. Objašnjenje o tome kako je znak nastao, ne djeluje mi jako uvjerljivo, jer sam uvjerena da tako „velike kompanije“ ne bi nikad dale neku važnu narudžbu za tako veliku stvar nekome, tko je početnik i „nema pojma“. Jesam li previše nepovjerljiva? Možda, u svakom slučaju sam otvorena za nove vjerodostojne inormacije i mogu bez problema promijeniti sadašnje mišljenje – ali za sada zadržavan ovo.
No, shvaćate li polako što se time željelo postići? Ionako već tisućama godina potisnutoj ženskoj energiji koja hrani, održava, brine se, liječi, voli, stvara i rađa – zadao se udarac. Kratko rečeno, širenjem tog na glavu okrenutog znaka sreće, uz svesrdno zalaganje zagovornika „mira“ – koji su pri tome imali sigurno najbolje namjere – postiglo se da ženska energija sreće, zaštite, ljepote, na energetskoj razini bude još više potisnuta.
Ako jedan čovjek odašilje u eter neku misao, izradi crtež, ispjeva pjesmu – ta energija odlazi kao otisak u svemir. Kada to s istom namjerom čini velika skupina ljudi, snaga i učinak su pojačani i na zemaljskoj razini se mogu ostvariti gotovo trenutno. (Postoje i aparati kojima se svako toliko mjeri ljudska svijest. Ti su instrumenti naravno u rukama „znalaca“)
Vratimo se natrag primjeru rune.
Jedan dio namjere u tom općesvjetskom pokretu je bio stvaranje mira (mirovni znak, kao i namjera ljudi), drugi rušenje sreće i snage žene (okrenuti znak). Kakav je bio učinak? KAOS, jer je svemir istovremeno primao potpuno suprotne impulse.
No, možemo se zapitati tko je bio začetnik tog pokreta za „mir“? Dosadašnjim istraživanjem se nedvosmisleno pokazalo, da su svi veliki svjetski pokreti, kao i taj vrlo dobro organizirani, bili potaknuti i plaćeni od strane tajnih službi s one strane oceana, o čemu su se tijekom vremena očitovali sami (u odnosu na organiziranu prodaju droge, prostituciju, ucjene, kriminal, pučeve i rušenja vlada, izazivanje ratova itd., itd.). Ako netko od vas ima neke druge vjerodostojne navode, slobodno me molim ispravite.

Svastika

sonnenrad_03S lijeva na desno: 1. hinduistički znak sunca, svastika; 2. mozaik svastike u bizantijskoj crkvi; 3. simbol svastike u prozoru na stijeni crkve u Lalibeli, Etiopija; 4. znak sunca; 5. znak sunca, kiparskii rad na podnožju krstionice crkve u Labach-u, Njemačka

Prvobitno značenje: Znak svastike znači u jeziku indijske religije hinduista donositelj sreće, a dovodi se u vezu s izlaskom sunca. Vro je sličan križu, ali s „rukama“ nagnutim pod kutom (označava smjer kretanja). Četiri se kraja mogu usmjeriti na desno ili lijevo, pod pravim kutom ili savijeni i biti povezani krugovima, linijama, točkama ili ukrasima. Prikaz tih simbola u mnogobrojnim izvedbama, otkriven je u Europi i Aziji, a rijetko i u Africi i Srednjoj Americi. Njihova se starost procijenila na otprilike 6000 godina.

U Kini se o znaku svastike govori kao o „sreći velikoj deset tisuća puta“, a kineska carica ga je smještenog u krug, proglasila simbolom sunca.

U indiji je tumačenje znaka s rukama koje pokazuju na desno, crvene boje (kao na slici), bilo pozitivno, izlaz sunca (u Evropi obrnuto), a s krajevima koji pokazuju na lijevo i plave boje, tumačilo kao zalazak sunca, pad života, noć, zlo i smrt.
Međutim meni je po osjećaju evropsko tumačenje bliže, jer to gledam kao kad bi u križ puhao vjetar s lijeve na desnu stranu ili se počeo okretati u smjeru kazaljki na satu. Crte bi se tada savile i pokazivale na lijevo, kao na slici 2, 3 i 5, ali naravno sve to može biti stvar gledanja?
Ukratko, sve ukazuje na izrazito pozitivno tumačenje svastike u različitim kulturama drevnih naroda, tako da nije čudo da su i nacisti, koji su bili jako upućeni u drevna znanja, izabrali taj znak za svoj pokret. Lagano su zaokrenuli znak i dali mu prema mom shvaćanju, smjer kretanja s desne strane na lijevu, što bi značilo da se energija usmjerava u prošlost (lijevo) i potiskuje na zemaljsku, zgusnutu razinu, što su i izrazito naglasili izborom boja: crna, crvena i smeđa. (više o značenju boja ovdje)

Mars_JupiterNo, uživajte u prikazu neizmjerne ljepote i sklada, koje pri svemirskom uzajamnom plesu ostavljaju tragovi putanje Marsa i Jupitera …
https://www.youtube.com/watch?v=XltwpB0Lz3I

 

Erde_Saturn… ili Zemlje i Saturna
https://www.youtube.com/watch?v=xgmBqHH_s44

 

Erde_Jupiter… ili Zemlje i Jupitera
https://www.youtube.com/watch?v=RY40y-PYFLc

 

 Suna

suna_kombi_01S lijeva na desno: 1. runa Suna; 2. SS-amblem; 3. znak munje; 4. znak za struju

Prvobitno značenje: Suna je runa puna životne snage. Prepuna je energije, poleta, snage i oduševljanja. Ono što si svjesno zamislimo, možemo uz pomoć te rune brže ostvariti. Dvije suna-rune postavljene jedna pored druge, udvostručuju djelovanje.

Je li onda čudo, da su se njemački nacisti i ovdje odlučili uzeti ovaj znak za svoju nacionalno-socijalističku radničku partiju? Nikako!

Zaključak: Tko stečeno znanje koristi za sveopće dobro i za napredak, može postići ogromne uspjehe i svjesno doprinijeti procvatu sveg života, kao i unaprjeđenju cijelokupnog stvaralaštva, doseći neviđene visine spoznaje, ući u najdublja područja svemira, gdje mu se razotkrivaju tajne samog praiskona.
Onaj tko zna, a svoje znanje koristi samo za sebe i ne daje ga na uporabu svojoj braći i sestrama, postiže uspjeh samo za kratko vrijeme – tada mu svemirske sile, koje su ga promatrale cijelo vrijeme – opet uzimaju sve što su mu dale. Jer svo znanje nam je dano na korištenje, da potiče, teče, zaživi i raste, procvate i plodove nosi – sazrele sjemenke svjetla u plodno tlo sije, obogaćujući svijet novim saznanjima i ljepotom. Koristimo stoga mudro stečene spoznaje, dijelimo iskustva sa svima koji žele čuti, imajmo strpljenja s onima koji su iza nas i zajednički izgradimo novi svijet u kojem želimo živjeti – svijet slobode i mira, radosti, neizmjernog izobilja, međusobnog poštivanja i ljubavi, na predivnoj, čistoj planeti Zemlji.

great-spirit

Recent Posts
Showing 18 comments
 • Miha
  Odgovori

  Zanimljiv članak. Kada sam ga počeo čitati, postavio mi je sljedeća pitanja:

  1. Kako zapravo na početku neki simbol dobije snagu?
  2. Što je ono što zapravo daje “snagu” (bovis) određenim simbolima, da tako “zrače”?
  3. Da li je to energija ljudi, koji nose na majici, gledaju i misle o tim simbolima i najzad i vjeruju, da imaju određeno značenje?
  4. Ako je, da li to znači, da što više ljudi misli i gleda te simbole, to veću snagu imaju ti simboli (bez obzira da li je to logotip za dječiju igračku ili neki okultistički simbol)?
  5. Da li to onda znači, da i napisani simboli, kao što su riječi “ljubav, sunce, sreća itd.” također imaju svoju moć?

  (Mislim, da sam neke odgovore ipak našao u ovoj rečenici:

  “Ako jedan čovjek odašilje u eter neku misao, izradi crtež, ispjeva pjesmu – ta energija odlazi kao otisak u svemir. Kada to s istom namjerom čini velika skupina ljudi, snaga i učinak su pojačani i na zemaljskoj razini se mogu ostvariti gotovo trenutno.”)

  • Niara
   Odgovori

   4. Na tom principu se zasniva oglašavanje/reklama i to se čini potpuno svjesno i znalački. Čim više znakova i natpisa, tim veći uspjeh. Promatraj, prije nego se neki proizvod iznese na tržište, hvali se i najavljuje mjesecima u svim mogućim glasilima. Ljudi već gore od nestrpljenja da ga isprobaju i kada se KONAČNO pojavi, uspjeh je zagarantiran. I pri tome se u reklami igra isključivo s našim željama i snovima – ČISTA MANIPULCIJA. Auto koji će ti dati osjećaj slobode, cigarete osjećaj nezavisnosti, parfem da je žena neodoljiva, baš TE hlače, da svaka žena poludi za tobom … ali najčešće se igra s našim nižim “željama i snovima”, koje su smještene u području ispod pojasa, drugačije rečeno instinktima opstanka.

   U drugom se slučajevima, išlo tako daleko, da se izmišljeni događaji u novinama i ostalim javnim glasilima – od kojih su skoro svi u rukama istih “moćnika” – spominjali kao da su se već dogodili, da bi ljudi koji to gledaju, stvorili određeno energetsko polje (misaoni “elmental”/oblik, koji se počinje stvarati). Tek nakon nekog vrmena su oni koji su te vijesti odaslali kao “stvarne”, započeli i realnu akciju recimo napada na neku zemlju.
   Mjesecima prije se lažnim izvještajima i krivotvorenim slikama u medijima punila ljudima glava da neki tamo imaju nuklearno oružje i da su napali njihove “mirotvorne jedinice” (iz čistog mira i jer su stvarno zlobni?) i sada se oni jadni (prekomorski) u “ime mira” moraju obraniti. Kad se neki stručnjaci javili i rekli da nisu pronašli nikakvo nuklearno oružje, izjavili su da su se prevarili i – nikom ništa, a u međuvremenu je nastradalo stotine tisuća nevinih ljudi, žena i djece i sva privreda zemlje je bila razorena. To je bio istinski slučaj s Irakom. Iza toga stoji cijela mašinerija zlokobne propagande, usmjereno i majstorski planirano, jer oni rat trebaju, da bi se hranili ljudskom energijom stradanja, straha, boli, krvlju i patnje.

   I sve dokle mi ljudi, budemo izvršavali njihova naređenja, proizvodili oružje, uzimali ga u ruke, išli u napad drugih zemalja i ubijali vlastitu vrstu, imati će uspjeh. Na nama je da se odlučimo, jer oni trebaju nas, mi njih ne.

   5. Da, svaka RIJEČ ima određeno značenje i moć. Izgovorena u sebi ili na glas, zamisao dobije pravac/usmjerenje, vizualizacijom se stvaraju mentalne slike (elementali). Unošenjem osjećaja oduševljanja, poleta i sreće u riječ, za misao i sliku, dodaje im se potrebno “gorivo” i pojačava se magnetizam (privlačenje određenih sila), koje se pobrinu (ubrzavaju) za njeno ostvarenje. Sve po principu “isto privlači isto.” Zato je od bitne važnosti kontrolirati misli, koje najčešće nesuvislo kolaju glavom i stvaraju našu sutrašnjicu.

  • nikola
   Odgovori

   Miha, vezano uz tvoja pitanja… konkretno pod brojem 5.
   Pronađi na internetu čovjeka pod imenom Masaru Emoto (nažalost pokojnog) i njegove eksperimente sa vodom i riječima, odnosno glazbom, emocijama itd… Vidjet ćeš kako kristali vode koji su ”tretirani” riječima poput: ljubav, sreća, volim te itd. ili klasičnom glazbom i vidjet ćeš kako su svi pravilnog-savršenog oblika. To je stvarno za zapitati se, jer što čovjek sve izgovori u svom životu i kakve nam misli padaju bolje ni ne komentirati. A treba uzeti u obzir da se ljudsko tijelo sastoji od 70-80% vode, slično kao i naša planeta…

 • Miha
  Odgovori

  “Svaki znak rune, može se izvesti i pokretom tijela, ili samo ruku – a dodatnim izgovaranjem odgovarajućih slogova, shodno zakonu privlačnosti – pozivaju se željene svemirske sile, koje nas potpomažu u rješavanje nekog „problema“, nesporazuma, ili u ostvarenju neke zamisli, kao i spoznaji odgovora na neko pitanje.”

  Niara, da li možeš reći nešto više o kombinaciji rune i izgovaranju slogova (koji slogovi uz koje rune) i pokretom tijela u obliku rune?

  Ako ima neki link ili literatura, gdje se može nešto više o tome saznati.

  • Niara
   Odgovori

   Miha, više reći o runama i pokretima tijela, u odgovoru ili članku, kompleksna je stvar, jer je područje jako obimno. Te pokrete koje odgovaraju značenju neke rune, izvodimo intuitivno, jer nam je to urođeno i u biti možemo razgovarati sa ljudima iz svih kluturnih zajednica, bez da govorimo njihov jezik jer su kretnje i mimika skoro univerzalne.
   Osmjeh je isti kod svih ljudi, glasovanje smijehom također (haha [otvorenost], hehe [suzdržanost, ironija, sumnja], hihi [podsmijeh, tajnost], hoho [iznenađenje], huhu [zloradost, izrugivanje]); ali naravno da se tonom glasa pridodaje još po koja emocija ili uvjerenje.
   Glas kojim majka uspavljuje dijete je svakoj ženi urođen; spušteni pogled znamo tumačiti svi; otvorene obje ruke kada dočekujemo dijete u zagrljaj.

   Pred dosta godina sam bila u Turskoj i na tržnici kupila trešnje. Kretnjama, mimikom i glasanjem sam rekla koliko želim, saznala da su slatke i dobre kvalitete (bile su). Jedna suputnica koja me promatrala, zapitala je kasnije govorim li turski? Ne, na što je rekla da je tako izgledalo. Odgovorila sam da smo se sporazumijevali kretnjama, što ju je začudilo, jer je kod nje taj iskonski način izričaja već nekako bio zakržljao. Isto tako sam naručivala jelo u restoranu, da sam na salvetu nacrtala ribu – i sve je bilo jasno.

   Evo nekoiko primjera runa: Isa-runa – Položaj tijela je obje ruke podignute, potpuno ispružene i sklopljene iznad glave. Rukom, uzdignuti prst (kažiprst), što predstavlja čarobni štapić kojim možeš savladati prirodne sile (vjetar, uzburkano more itd.), a znači i „pozor“, poučavanje, pa zaista, kad ga vidimo, zastanemo u očekivanju, skoro pritajenog daha.
   No, pri tome nam nije nekako ugodno, jer nosimo u sebi i sjećanje na zloupotrebu, iz doba kada smo jednom zrakom odaslanom iz vrha prsta, mogli ubiti neko živo biće, stoga se uopće ne osjećamo dobro kad netko uperi prst u nas, a i savjetovala bih – nikada ne upirite prstom na nekoga, bilo čovjeka ili životinju, jer ako imamo i najmanju tamnu namjeru (možda i nesvjesno), možemo pričiniti veliku štetu. Svi znamo kako se osjećamo kada nam se zapovjedničkim tonom i uperenim prstom izda zapovijed: „tamo“, ili životinji: lezi! Nije zabavan osjećaj …
   Vjerovatno je mnogima poznata slika s uperenim prstom prema promatraču, nekog tamo američkog lika, s plakata kojim su pozivali u rat. Poruka je bila „TI si pozvan“. Uvijek mi je bio izrazito neugodan, još u doba dok o runama ništa nisam znala.
   Djelovanje Isa-rune je da jača snagu volje, prodornost, tjelesnu i duhovnu otpornost i daje moć i jačinu.
   Prsti ruke, značenje bez obzira ba spol: palac znači JA (ego), kažiprst TI, srednjak ON (muškarac, zato se i muški osjećaju jako uvrijeđeni kad im se pokaže srednjak?), prstenjak ONA (žena), mali prst ONO (dijete).

   Ma-runa – Obje ruke podignute prema nebu u molitvi, shvaćamo isto tako intuitivno. Obrnuta Ma-runa nam daje osjećaj izgubljenosti, bez doma.

   Ing-runa – pokazuje kako se odnositi prema muškoj energiji (kako njom vladati), bez da izgubiš snagu. Položaj nam je svima vrlo dobro poznat, obje ruke postavimo na kukove, s prstima prema naprijed, palac naotraga. I vrlo jasno osjećamo kada je takva kretnja primjerena – naime kada se osjećamo u opasnosti, je li? Tada istupimo korak naprijed i nedvosmisleno pokazujemo svoju mušku snagu (bilo muškarac ili žena), bez da moramo prijeći u na djelo (napad), već samo stojimo i zračimo jačinu i čekamo reakciju. Mjerenje snage.
   Isprobaj, sigurno ćeš osjetiti djelovanje.

   Što se tiče poveznice, malo je rijetko pronaći neku gdje se piše neutralno, bez vrednovanja, dobro-loše, nasilje i sl., jer su knjige najviše pisali muškarci još neizjednačene energije, koji žensku snagu nisu priznavali kao ravnopravnu ili ju naravno nisu shvaćali u njenoj punoj snazi (kako bi i mogli?). Ja imam knjigu koju je napisala žena i te energije dovela u sklad i svemu dala pravu, nepristranu vrijednost, bez da daje prednost ikome. Ovdje se ako želiš možeš malo ogledati, pa prema interesu potražiti dalje i pronaći što ti odgovara.
   http://www.omniglot.com/writing/runic.htm

 • Miha
  Odgovori

  Niara, najljepše zahvaljujem na tako opširnom (i zanimljivom) komentaru. Evo našao sam jednu stranicu sa pokretima tijela, koje izvrsno oslikavaju rune: http://idonean.blogspot.com/2011/03/seven-chakras-seven-runes.html

  Što se tiče izgovaranja određenih slogova u kombinaciji sa runom, mislio sam, da postoje određene “riječi” koje treba izgovarati (iako, dok sam jednom listao jednu knjigu o runama, nije bilo govora ni o kakvom izgovaranju riječi, samo o simbolima).

  Jednom sam čitao, da zrcalne (vertikalno ili horizontalno) rune imaju obrnutu namjeru od one, kakva bi pozitivna trebala biti. Ako se pogleda runa “laguz”, koja izgleda kao horizontalno zrcalni arapski broj “jedan”, da li to onda znači, da sve “jedinice” pisane rukom zapravo vode u obrnutu energiju rune “laguz”?

  Ono što sam također kao novo saznao je opis smijeha (različiti samoglasnici) i kakav uistinu “karakter” imaju. Hvala ti i na tome.

  Što se tiče runa, imam još jedno pitanje. Sa ovim pitanjem ni na koji način ne želim reći nešto loše o runama. Jednostavno me to zanima i mislim, da ne treba bježati od istine. Pa se pitam: kako znamo, da i rune nisu kao “peace simbol” te da su “prave”? Iz prakse?

  • Niara
   Odgovori

   Popratne riječi su sami slogovi koji označavaju određenu runu, npr. laf, lagu, (laguz) počevši od jednog slova l l l l l, pa la, le, li, lo, lu i onda laf, pa lagu, ponoviti nekoliko puta ili pjevuštit/pjevati.
   S obrnutom runom se misli kada stoji naglavce, zrcalna ne može biti. Onda ima suprotno djelovanje, tj. treba npr. pričekati s nekom nakanom ili ovisno na kojem se mjesti nalazi pri postavljanju nekog pitanja, na prvom ili drugom ili trećem i pogledati u kojem je odnosu s ostalim koje ju prate, te ako treba, pripaziti na događaje i sl.
   Kod runa kao i kod svega ostaloga, vrijedi isto pravilo, ako postoji nesigurnost, najbolje isprobati i uvjeriti se sam. Praksa iznad svega.

   Razlika između Ma-rune i “znaka mira” je jasna. Ma-runa je pisani znakovni oblik mnogih drevnih naroda, iz doba kada su ljudi još bili povezani s božanskim i s prirodom i njenim zakonima. “Znak mira” je novotvorevina nastala kako je već opisano.
   Vježbaj se u tome da u sebi osjetiš istinu. Jako je lako. Ja odmah osjetim trnce u cijelom tijelu i protok energije. U slučaju sumnje uvijek možeš zatvorenih očiju postaviti pitanje: “Je li to istina?” i onda osluškuj u sebi. Najvjerodostojniji pokazatelj je toplina u srcu – onda ZNAŠ odgovor.

   Ja sam neko vrijeme radila s runama jer su me jako zanimale i pokazalo se uvijek točno. Tako sve dođe u naš život, jer je vrijeme da nešto otkrijemo i bio bi dobar savjet – ostati otvoren i isprobati. Ako si dovoljno senzitivan, osjetit ćeš učinak, jako je jasan i primjetan. Ako te slučajno grize sumnja, ostavi, dok se pitanja ili sumnje raščiste (jer i to je proces saznanja, spoznaje i uklanjanja nejasnoća) i onda ponovo uzmi u ruke kad budeš bio spreman.

   • Miha
    Odgovori

    Hvala lijepa na svemu!

    • Niara
     Odgovori

     Molim Miha, svako dobro.

 • bem-bem
  Odgovori

  Zanimljiv teks , zanima me recenica o rozoj bozanskoj boji. I u raznim tumacenjima a i osobno intuitivno roza me vise asocira na njeznost i seksualnost nego na bozansko. Bijela je simbol bozanskoga i cistoga u vecini kultura kao i kod indijanaca koji videnja bijelih bizona ili lavova simboloziraju kao dolazak bozanskoga, zanima me vase misljenje niara o ovome . Unaprijed hvala

  • Niara
   Odgovori

   bem-bem, roza = “božanska bezuvjetna ljubav”, s naglaskom na “bezuvjetna ljubav”, zato božanska (jer većina ljudi na zemlji još nisu sposobni voljeti bezuvjetno, uvijek imaju neki interes, što ne mora biti loše), a bog te voli bez ikakvih očekivanja i kakav god bio i ne prestaje te voljeti što god napravio.

   Seksualna ljubav je predstavljena narančastom, a sada u novo doba je dodana i jaka roza boja (tu djelomično dobro osjećaš). Ja sam tu kombinaciju boja osjećala još pred dosta godina, kao nedjeljivu i pokazalo se kao točno. (druga čakra-seksualnost)

   Čisto tjelesna ljubav, je povezana s crvenom i sve su to aspekti LJUBAVI (prva čakra-opstanak).

   Ljubav se prema životnom partneru danas lijepo izražava u rozoj i lila boji (prije je bilo zelena i roza, boje srčane čakre-ljubav)

   Po osjećaju ne bih nikad povezala samo rozu sa seksualnošću, več sa čistom, ne-seksualnom ljubavi bez ikakvih očekivanja, slično kako majka voli dijete i spremna je za njega sve dati. Postoje stvarno puno vidova ljubavi i svaka ima svoj izraz za sebe. Možemo voljeti životinje, prirodu, zvijezde, kraj u kojem živimo, prijatelje, roditelje, svoj poziv, neko jelo, ples – i svaki taj pojedini osjećaj ljubavi je u kvaliteti drugačiji. Možemo to usporediti s mozaikom koji se naziva LJUBAV i sastoji se iz puno djelića, raznih boja, već prema usmjerenju.

   Bijela je naravno skup svih boja i jest Bog, božansko – jer je u njemu sadržano sve i iz njega proizlazi sve stvoreno – sve boje, sve odlike, svi oblici i tonovi itd.

 • donnie d
  Odgovori

  Hvala cijeloj ekipi zvona istine na uvijek zanimljivim pogledima na ovaj svijet…
  Za sve istrazivace simbolizma toplo preporucam https://www.youtube.com/watch?v=t7EAlTcZFwY
  Ne tako daleka “prošlost”.

  • Niara
   Odgovori

   Jako dobro, hvala.

 • Gad
  Odgovori

  Sjajno.

 • Miha
  Odgovori

  Poveznica “Više o značenju boja možete pročitati ovdje” vodi na članak “Rituali”, gdje nema informacija o bojama – možda je poveznica trebala voditi na neki drugi članak?

  • Niara
   Odgovori

   Hvala, uređeno. Pri prijenosu podataka, jer se web-stranica dva put mijenjala, puno poveznica i slika je nekamo pobjeglo?!

 • Odgovori

  Vidim u tekstu gore navedenom,puno je znanja i iskonske mudrosti. Ja sam sestra Nina iz Bogumilske zajednice i prepoznajem dosta poveznica s našim učenjima. Mi štujemo Majku Boginju Premudrost i Oca Duha Svijetloga koji je bezuvjetna ljubav i čistoća. Možda bi Vas zanimalo pobliže upoznati naša učenja koja datiraju od Hiperboreje, Zoroastrizma, Atlantide…Posjetite naše stranice.
  Štit i okrilje Kraljice Nebeske Vama
  sestra Nina/Nina Nova/Nina Novarino
  http://bogumili.com/hr
  https://www.facebook.com/groups/balkanskibogumili/
  https://www.youtube.com/channel/UCAl_nt3w6stIPLik7j-mDUQ

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje