TTIP ne znači slobodnu trgovinu, nego posebna prava za korporacije

 In Obrazovanje, Pravo i zakoni, Ugovori

Sahra Wagenknecht, „DIE LINKE” (Lijeva)

“Gospođo Predsjednice, drage kolegice i dragi kolege, dragi Sigmar Gabriel, to je sada bilo veliko kino sa značajnim glumačkim zalaganjem. (op. prev.: osvrt na njihov prethodni govor) Nažalost, to nema nikakve veze s time, kako je Savezna vlada stvarno reagirala i vladala sve ove godine, glede tog Sporazuma o slobodnoj trgovini TTIP-a i CETA-e. To s tim nema nikakve veze.

Vi obmanjujete javnost i držite ih za budale. I ovo curenje (op. prev.: objava TTIP-dokumenata od strane nizozemskog Greenpeace-a), za koje sam jako zahvalna, jasno nam je pokazalo, da su sve bojazni i sve kritike u potpunosti opravdane. To sada imamo crno na bijelo. TTIP donosi – barem je to jasan američki stav, pod čijim uvjetima tog sporazuma neće biti – da TTTIP donosi genetski promijenjenu hranu i meso tretirano hormonima, TTTIP donosi otrove u naše kreme za kožu i kemikalije u naše dječje igračke i to takve, koji su do sada s dobrim razlogom zabranjene u Europi. To je stav koji jasno proizlazi iz ovog dokumenta.

Osim toga, donosi posebno pravosuđe i prava na pokretanje postupka od strane velikih korporacija, putem kojih se u budućnosti bilo koja vlada – koja se žureći ne podloži poslušno njihovim novčanim interesima – može dovesti pred sud. I rado čujem, stvarno čujem rado gospodine Gabriel, da Savezna vlada sve to ne želi – to ste sada rekli – ali pitam se zašto se Kancelarka nije slično jasno javno izjasnila primjereno svom položaju, kao što je učinio npr. francuski Predsjednik Hollande. Hollande je jasno rekao: “Za ono što se sada predočilo, nismo u mogućnosti dati pristanak.“

Gdje je javno NE gospođe Merkel? Nema tog Ne, umjesto toga, su tu činjenični, organizirani dani maženja s Obamom, daju se pokorni komplimenti i trajno se pokazuje reklama za TTIP, za vrijeme cijelog posjeta zajedno s Obamom – mogu reći da je bilo jako posramljujuće.

I vlada koja tako djeluje, ne bi trebala biti iznenađena, da sve više i više ljudi u nju gubi povjerenje, vladi – koja stvarno od početka TTIP-tajnog tuškanja, sve pokušava da zavara javnost – zaista ni jedan čovjek više ne može vjerovati. I ja isto tako moram reći kolegice i kolege iz SPD-a, tu razgovarate o tome što možete učiniti kako bi napokon izašli iz doline žalopojki, zbog anketa i (loših)izbornih rezultata. To stvarno nije tako teško, prestanite konačno podržavati ovu žalosnu politiku, koja većinu stanovništva udara u lice. Tada će vam uskoro politički ići bolje.

I moram naravno reći, da mogu sve potpisati što je ovdje rekao Toni Hofreiter … negodovanje u dvorani … da, jasno, ali nažalost, što se može pročitati u novom zeleno-crnom sporazumu koalicije u Baden Württemberg-u, o navodnim znatnim prednostima TTIP-a, zapravo ne ulijeva povjerenje, tako da na buduće glasovanje u gornjem domu njemačkog parlamenta, gledam s malo pouzdanja.

I iako je to do sada jasno, neće samo radnici i potrošači, nego upravo poduzetništva srednje klase biti među velikim gubitnicima TTIP-a i CETA-e. I gospodine Gabriel Vi ste opetovano govorili o Sporazumu o slobodnoj trgovini. Mislim da je već sam pojam Sporazum o slobodnoj trgovini, za ovu vrstu sporazuma, lažna riječ. Ne radi se uopće o slobodnoj trgovini, radi se o posebnim pravima i povlasticama za velike transnacionalne korporacije, radi se o Zakonu samoupravnog osnaživanja za kapitalne interese, koji parlamente lišavaju vlasti i na kraju trebaju konačno pokopati demokraciju – TO je to o čemu se tu radi i takav projekt zaista nije zaslužio nikakvu potporu.

Sve što sam do sada rekla o TTIP-u, isto tako uz manje iznimke, važi za CETA-u gospodine Gabriel i zbog toga moram reći, ako sada tako jasno naglašavate da ne želite TTIP, zašto onda Savezna vlada podupire tu vrlo lošu smicalicu, da se CETA sada pored narodnih parlamenata progura na stražnja vrata Europske lobikracije i stupi na snagu?! Zašto to Savezna vlada čini? To je nevjerojatno, jer CETA znači da naravno i američke korporacije mogu koristiti prednosti, jer i CETA znači otrov, genetski promijenjenu hranu i usporedno pravosuđe. Sve to je također sadržano u tom Sporazumu i svaka američka tvrtka koja ima podružnicu u Kanadi – i to je 80 % tih tvrtki – mogu naravno također koristiti ta prava i zato kažem, – mislim da je skandalozno da Savezna vlada očito prihvaća taj postupak, da se to treba uvesti na europskoj razini.

Mi to ne prihvaćamo, „Lijeva“ ima prema tome jasan stav, odstrani TTIP, odstrani CETA-u, nitko osim lovaca prinosa u višim katovima korporacija, ne treba te sporazume, a kažem Vam, kada već nemate hrabrosti i kičmu da sami odlučite, onda dozvolite da glasuje narod. U Nizozemskoj se priprema referendum o CETA-i i TTIP-u i pitam, kada će konačno doći vrijeme da ti oblici neposredne demokracije budu mogući i u Njemačkoj? Ljevica će ih u svakom slučaju …”

P.S. Iako je EU zabranila više od 1.300 tvari (kemikalije) u proizvodima za tjelesnu njegu, u SAD ih je zabranjemo samo jedanaest. I dok se u Europi prije puštanja na tržište kemikalije u laboratorijima ispituju na štetnost, u SAD-u se radi upravo obrnuto, dozvoljena je uporaba svih kemikalija u svim proizvodima, sve dok se ne dokaže štetnost. Onda započinju sudski postupci s milijunskim odštetama (?!).

Dok je u SAD-u dozvoljeno preko 70 genetski promijenjenih namirnica, u EU je samo jedna (vjerojatno kukuruz?)
Pitanje, na koje može svaki od nas odgovoriti za sebe: Hoćemo li to? Ili možda ne? Ako ne, zašto? … Odgovorni smo ne samo sebi, prirodi, životinjama i Zemlji, već i svojoj djeci i djeci njihove djece …

Komentar: Zašto smo objavili nekoliko članaka o TTIP-u? Zbog važnosti tog Sporazuma koji se može odraziti na živote svih nas, jer se na stražnja vrata uvodi nešto, što bi moglo imati dugoročne posljedice, koje bi se naknadno teško mogle odstraniti, a čega nismo u potpunosti ni svjesni. Koliko dugo bi moglo takvo novo, za puno nas nepovoljno stanje još trajati nakon uvođenja, teško je reći. No, ako smo pravodobno informirani, tj. ako smo obaviješteni da se npr. sprema oluja, neće nam pomoći da se pravimo da je nema ili da ju ignoriramo – ona dolazi i dobro je da poduzmemo potrebne korake. Možda kažete, oluja će proći tako i tako, no pitanje je s kojim posljedicama? Drugim riječima, koliko se odredbi, Zakona donosi-lo iza zatvorenih vrata, bez našeg znanja i suglasnosti, gdje smo samo bili stavljeni pred gotove činjenice? Koliko se događanja koja nam se čine “sastavnim dijelom života”, planiralo unaprijed od onih koji su to činili stoljećima?

Bismo li nešto bili mogli promijeniti da smo to prije znali? Možda da, a možda i ne? Danas su druga vremena i imamo mogućnost brzih izmjena informacija sa svih strana svijeta, što znači da možemo i djelovati – ako želimo?
Kako? Svaki na svoj način, netko da širi informacije, drugi da razvija nove ideje, treći da vodi pregovore i sl.

Svaka se promjena – i danas se nepobitno nalazimo u središtu najvećih promjena koje smo ikada doživjeli – događa postupno, u skladu s razvojem/buđenjem ljudske svijesti, koji su korak po korak u stanju prihvatiti nove ideje, prevazići stara uvjerenja, otpustiti istrošene običaje i duhom se otvoriti iskrenom zajedništvu i suradnji, s ljudima, životinjama i za sada još nevidljivim svijetom.

Iz tog razloga je potrebno staro izložiti na svjetlo, kako bi ga mogli vidjeti u punoj veličini i ocijeniti, možemo li možda očišćeno još upotrijebiti ili ne. Sigurno znate iz vlastitog iskustva, da je za samo promatranje nekog predmeta, uzimanje u ruku, promišljanje, odluka i čin mogućeg čišćenja ili odstranjivanja, potrebno neko vrijeme – tako je i sa svim ostalim “starim” stvarima/situacijama/vezama u našim životima.

Stoga je neophodno strpljenje, kako s nama samima, tako i s ljudima koji se još nisu “probudili”.  Novi sustav kao takav još ne postoji, dok se stari polako, ali nepobitno raspada. Zato bi bilo dobro da svaki od nas za sebe razmisli, KAKO bi želio/željela živjeti i to prema mogućnostima počinje polako pretvarati u stvarnost – korak po korak.

Izvornik

https://www.youtube.com/watch?v=G3SHa8e2g7I&feature=share

 

Povezani sadržaji

Nizozemci zahtijevaju da se raspiše referendum o TTIP-u

Recommended Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje