Učinak izgovorene riječi

 In Duhovnost, Obrazovanje, Općenito

Prevela i komentirala Niara

Mnogo toga se može reći o učinku izgovorene riječi: kako stvara oblike, kako utječe na psihičke i fizičke organe – ne samo onih koji su predmet razgovora – nego i na organe onih koji pričaju i onih koji ih slušaju. Znanje o tome, kako biti pošten, umjeren i precizan sa svojim riječima, jedna je od najboljih osobina koju čovjek može imati.

Sa svojim jezikom pišemo, jednako kao što pišemo olovkom. Svaka izgovorena riječ odmah postaje pismo koje pošaljemo, ne samo ljudima, već svim bićima koja nastanjuju prirodu. Bez obzira na koju vrstu bića to nasloviš, pokušaj razgovarati s njima s jezikom od zlata. Da, jer ljudski jezik može biti izrađen od različitih materijala: olova, bakra, željeza, kositra, srebra, zlata … čuli ste za svetog Ivana, koji je bio nazvan Zlatousti, što znači ‘Zlatna usta’ (u bugarskom kažemo Sveti Ivan Zlatoust). I zašto je bio tako nazvan? Budući da su riječi koje su tekle iz njegovih usta imale sposobnost da osvijetle i smire duše.

ruze.3230

Izgovorena riječ, izbor riječi i način kako je objašnjenje strukturirano, je prilična umjetnost. Sjećam se načina na koji je majstor Peter Deunov govorio. Često je, kada smo mu postavili pitanje, pričekao trenutak, napravio jednostavnu gestu rukom, da pokaže da je čuo, promrmljao nekoliko nečujnih riječi kao da razgovara sam sa sobom, a zatim odgovorio. Rekao sam sebi: “Ako on, koji je znao odgovor na naša pitanja i prije nego smo ih postavili, pričeka na taj način nekoliko sekundi, kako bi izabrao svoje argumente i pažljivo odvagao svoje riječi, koliko bi oprezniji mi sami trebali biti! ”

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Komentar: Sigurno vam je poznata izrečica „Riječ posječe gore nego mač“ i to smo mogli jasno razabrati i iz gornjeg napisa. Htjela bih se osvrnuti na još nešto, što mi se čini prilično važno. Kada izgovaramo riječi, one se odmah oblikuju u našem energetskom polju, znači kada npr. izgovorimo riječ svjetlo, istog se trenutka zasjaji u našoj auri. Kada pomislimo na neku boju, trenutno je postala dio naše energije.
E, pa sad, možete li si zamisliti kako izgleda energetsko polje (aura) nekih ljudi, koji često upotrebljavaju negativne riječi, psovke i tome još dodaju pojačane emocije???
Tako nabijeno energetsko polje sigurno i vi osjetite, jer ti ljudi, ako ne odbace takve navike, neminovno šire oko sebe istu odgovarajuću energiju i drugi, kojima to ne odgovara ih počinju izbjegavati.
Dobro bi bilo o tome razgovarati s prijateljima, poznanicima ili u krugu obitelji, jer to svima nije poznato, tako da mnogi nesvjesno djeluju na svoju vlastitu štetu. Kada saznaju, mogu ako žele razmisliti, žele li postati kao bačva negativnog (eksplozivnog) sadržaja i dodatno privlačiti negativne sile, koje se zbog zakona privlačnosti (isto privlači isto) zadržavaju u njihovom energetskom polju i potiču ih na daljnje negativnosti (da bi sami opstali i dobivali emocije kojima se hrane), ili žele živjeti slobodni i u pozitivnom okružju.
Nije problem ako se ispušemo i izbacimo neku negativnost iz sebe, naprotiv, ako je već prisutna i izašla na površinu, poželjno je da se oslobodi, ali opasnost je prisutna kada tako nešto postane navika i kada izgubimo kontrolu nad emocijama, kada one takoreći preuzmu nas – tada postanemo kao signal za određene niskofrekventne sile i one se prikače na našu energiju i sišu ju. To možemo i osjetiti, kao pojačane, nekontrolirane negativnosti, kao da nismo više gospodari sebe i kada/ako se nekih ovisnosti ne možemo tako lako riješiti. 

Pa, ako neke od tih stranih utjecaja prepoznamo kod sebe, kako ih se možemo sloboditi?

Određeno vrijeme je potrebna potpuna disciplina, čistoća misli, naime, kada primijetimo da dolazi val negativnosti (ljutnja, strah, tuga, bijes, mrzovolja, zavist, svađa i sl.), duboko udahnuti i svu pažnju i misli svjesno usmjeriti na nešto drugo, najbolje na neku djelatnost koju volimo, što nam pričinja radost, sjetiti se nekog dobrog vica i sl. Sigurna sam da ćete se još dosta toga sjetiti. Bitno je da u tome ustrajemo i to biće koje se bilo prikačilo na našu energiju, ne dobiva više hranu (energiju od koje živi) i mora otići, otkači se – što ide relativno brzo, otprilike za nekoiko dana.

Da se još jednom vratim gornjem članku. Svakog trenutka šaljemo pisma u obliku balona – svi, koliko god nas ima, svakom misli, svakim osjećajem i te pošiljke su jako stvarne, jer je u duhovnom svijetu, misao isto kao stvar u fizičkom.
Zadnje pitanje: Razmislimo, kakva pisma želimo mi primati? E, pa takva istog sadržaja možemo i slati.

krokus.2135

Recommended Posts
Showing 3 comments
 • eva
  Odgovori

  Super. Jedan pozitvan text u moru negativnih. A kad ovi drugi govore o stvarnom zivotu. Ja mislim ne samo da rijeci u duhovnom svijetu znace materijalno vec ustvari da rijeci-misli ustvari stvaraju materiju. To je ono i rijec posta djelo gdje je dijelo stvaranje svijeta u Bibliji. Budizam je i puno precizniji u opisima te veze ali tesko se mogu suvislo prisjetiti nekog primjera, Budizam je prozet tim. To je ustvari iluzija koju jedino imaju mocnici danas. Kao mi smo pljuga i blefiramo ali nikome to nije jasno. Kada bi stvarno ljudi poceli ‘meditirati’ na good stuff – to je ustvari Oshova jedina moguca revolucija.

 • yam
  Odgovori

  Majka Zemlja je majstorica reciklaže,ne samo organske tvari ,već i emotivnih kompleksa i energetskih čvorova.Jednostavno sve negativne emocije bacite duboko u središte zemlje,zamislite da tamna energija izlazi iz vaših stopala ,pa zamolite zemlju da sve negativnosti reciklira u pozitivu i napunite se plavom iscjeljujučom energijom .to je ja bih rekao emotivni iron shirt chi kung i stvarno pali ;ja osobno izdvojim barem 15min dnevno,najbolje ujutro za uzemljivanje.
  ostanite vjerni zemlji,moćna je njena regeneracija.

 • ljudsko_biće
  Odgovori

  ———————————–
  bez ikakvog predmnijevanja;

  hahahahah
  :))))
  :P
  ———————————-

  ovo je konstantno učenje – život…
  reći ili ne reći…hmm… pitanje kojim se bavi mudrac…

  Siguran sam da je sad pravi izazov uzemljiti se dok je većina zemlje prekrivena snijegom.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje