ŽELJEZNA MREŽA – teaser 4

 In Općenito

Treći teaser knjige ŽELJEZNA MREŽA prijevod koje je u tijeku, možete pročitati OVDJE.

”Senatore Collins,” progovori mladi novinar crne kovrčave kose, ”Imam kod sebe pročišćeni tekst tog zakonskog prijedloga, gdje se definira kako u zabranu govora spada slijedeće, citiram: svaka poruka, izgovorena ili pisana, čije bi mogući rezultat bio poticanje na kršenje bilo kojeg zakona, pasivnim ili aktivnim načinom, kraj citata. Nije li riječ o preširokoj definiciji? Mislim, tko će odlučiti što je to, što bi moglo potaknuti ljude na kršenje zakona?

”Moguće dvojbe o sivim područjima tih definicija neću razrješavati ja, već savezni sudovi,” odgovori senator. ”Srž ovog zakona treba pojasniti; krajnje je vrijeme da prestanemo tolerirati govor mržnje, prijetnje nasiljem, kao i otvoreno zagovaranje bezakonja kojim se želi razoriti fino tkanje koje našu zemlju drži na okupu. Ovaj zakon ne zabranjuje niti jedno mišljenje, ili izričaj bilo kojeg mišljenja. On samo dopunjuje već postojeće zakone, koji zabranjuju da izazivači nereda, kao i oni koji se izruguju zakonima, s namjerom potiču ljude na kriminalna djela i nasilje.”

”Želio bih da nam to pojasnite na nekoliko primjera,” brzo nastavi mladi novinar. ”Mislite li da bi izricanjem slijedećih stavova bio prekršen novi zakon? Citiram: ukoliko je vlast stroj takve prirode da zahtijeva od čovjeka da čini nepravdu drugom čovjeku, tada, kažem, prekršite zakon, kraj citata. I još samo jedan. Citiram, jednako kako je dužnost svakog čovjeka poštivati pravedne zakone, tako je i dužnost svakog čovjeka da ne poštuje nepravedne zakone, kraj citata. Bi li takve izjave novi zakon sankcionirao?”

”Još jednom bih ponovio da nisam ovdje kako bih se prepirao oko detalja, ili prikazivao sebe kao onoga koji donosi takve odluke,” odgovori Grant izgledajući kao da se dosađuje. ”Ja uskoro postajem predsjednik, a ne imperator. Ukoliko se pojave nesuglasice oko toga što točno taj zakon zahvaća, njih će morati razriješiti sudovi.”

”Znate li tko je to izgovorio?” nije se htio predati mladi novinar.

”Oprostite?”

”Riječi koje sam citirao,” pojasni novinar. ”Znate li tko ih je izrekao?”

”Ne ovako iz glave.” Grantu je bilo dosta tog gnjavatora.

Mladić se vragolasto nasmiješi, i reče, ”Prvi citat izrekao je Henry David Thoureau; a drugi Martin Luther King, mlađi.”

”Dopustite da kažem,” nastavi Grant sa smiješkom, ali očito razdražen. ”Vješte verbalne akrobacije i trik pitanja poput ovoga – koliko god navodili na krive zaključke – biti će smatrani zakonitim, zaštićenim govorom dokle god sam ja predsjednik.”

Recent Posts
Showing 5 comments
 • dicbe
  Odgovori

  pa naravno,indoktriniranima možeš pružiti sve argumente ovog svijeta al đaba to njima.

  • Damir
   Odgovori

   Istina, mučno je to sve okolo sebe gledati, ali pustimo indoktrinirane neka žive svoj izbor, mi ih tako i tako nećemo u ništa moći uvjeriti, sve dok sami ne stanu u govno tada će, valjda, osjetiti da nešto smrdi, na nama je da izaberemo svoj život kojeg ćemo biti u stanju nepobitno zaštititi.

 • au_toritet
  Odgovori

  Da, neka indoktrinirani žive svoj život, ali samo dok se ne petljaju u tuđi, a upravo ovo gore navedeno im služi da se obračunaju s neistomišljenicima. Nedavno se dogodio takav incident gdje je glavni napisao dopis o nekoliko radnika po imenice, da ih se treba sankcionirati radi eventualnog događaja, koji bi se mogao dogoditi. Sreća u svemu tome je bila, da je niže rangirani šef direktno nadležan radnicima, brzo reagirao i napisao hitan dopis upravi, da se radnici ne mogu sankcionirati, jer se ništa nije dogodilo. Eto dokaza da zdrav razum može djelovati.

 • Damir
  Odgovori

  Pogledajmo kako pametan čovjek priznaje svoje pogreške i odabire put istine. Donekle se uklapa u ovaj članak, a pogotovo u članak o vrtlarstvu, puno zanimljivih detalja vezano na sjeme i proizvodnju hrane, ako izuzmemo detalje vezane na neke fikcije koje se povremeno spominju, koje smo prevazišli, ali bože moj , u to vrijeme i mi smo , više manje bili zaogrnuti velom fikcije Pozdrav.. https://www.youtube.com/watch?v=Y4olofgQPKc

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje