Prvi dio – Napisao Valter

Prije nekoliko mjeseci pojavio se članak na jednom od popularnih hrvatskih internet portala o predstavljanju novog rječnika pravnih pojmova, uz velike hvale autoru koji je mnoge pravne termine upakirao u taj rječnik koji ima preko 1100 stranica.

1100 stranica…

Uzeo sam s police svoj englesko-hrvatski rječnik i pogledao koliko on ima stranica. Riječ je o najboljem rječniku koji možete kupiti za novac kod nas i ima točno 1415 stranica.

Zaključak u mojoj svijesti pojavio se trenutno – takozvani autoriteti se služe stranim jezikom koji samo na prvi pogled sliči na hrvatski jezik, ali nije hrvatski jezik. To je pravni jezik – a valja znati i da svaka država ovog svijeta također ima svoj pravni jezik, sličan jeziku kojim se ljudi sporazumijevaju u svakodnevnom životu.

To je tako dizajnirano jer svijet funkcionira i vrti se gotovo u potpunosti oko komercijalne djelatnosti.

A budući da je komercijalna djelatnost nešto što ne ide bez UGOVORA, a oni se pak oslanjaju na zakone koji su pak pisani stranim jezikom koji samo izgleda kao naš hrvatski jezik red bi bio da koju riječ kažem o toj temi.

Smisao ugovora je da definira odnose koji će rezultirati razmjenom dobara i/ili usluga za novac.

A novac je fizička (ili elektronska) manifestacija rada uloženog energijom ljudskog bića.

Novac = Energija

Što znači da je smisao ugovora definirati koliko energije vrijedi određeno dobro i/ili usluga.

Što znači da se svaka komercijalna djelatnost vrti oko energije koja mora doći iz nekog izvora. Taj izvor energije smo mi, živa ljudska bića – a ima nas otprilike 7.1 milijardi na ovome svijetu.

Kakav resurs!

Obnovljivi izvor energije, od kojeg netko može odabrati koliko će energije uzeti ako ga na bilo koji način uvuče u ugovorni odnos. Onaj tko bolje razumije ugovorne odnose – ima više novca (energije) od onog drugog sa kime je ušao u ugovorni odnos. A onaj tko na ovome svijetu ima najviše novca (energije) vrlo vjerojatno je onaj čiji je predak jednom davno dizajnirao sustav i komercijani svijet u kojem danas živimo. To jest, u kojem smo živjeli do objave dokumenata OPPT-a,

UGOVOR.

Svi smo tijekom života tisuće puta ušli u ugovorni odnos, i to najčešće bez našeg znanja. Jer ugovori, osim u pisanom obliku – mogu biti i prešutni, implicirani i usmeni. I svaki od njih može se provesti, ili da kažemo to drugačije – utjerati silom ako dođe do spora.

Uglavnom nismo svjesni da se nalazimo u ugovornom odnosu – a najčešće nismo jer je najmanji broj ugovora u ukupnom broju svih ugovora na ovoj planeti baš onaj u pisanom obliku. Slučajnost?

Dakle za sve nas na dnevnoj bazi važe ugovorne obveze jer na dnevnoj bazi nesvjesno prihvaćamo ugovorne obveze koje će biti provedene milom ili silom i to korištenjem pravnog jezika koji samo sliči na hrvatski jezik i kojeg većina od nas ne razumije, pa čak ga niti većina odvjetnika čija je to profesija ne razumije.

Zato i jest potreban rječnik pravnih pojmova – da bi odvjetnik mogao zaviriti u njega da vidi što znači ovaj ili onaj pojam.

Najčešće NEMAMO POJMA da nekim našim činom ulazimo u ugovorni odnos. Prisjetite se da živimo u svijetu koji se vrti oko komercijalne djelatnosti, koja pak ne može funkcionirati bez ugovora, a već smo ustanovili da je cilj ugovora odrediti koliko energije nešto vrijedi… i eto nas opet na početku kruga ili na izvoru energije – do živog ljudskog bića – obnovljivog izvora energije.

PRIMJER:

Izlazite iz kuće i idete na kiosk kupiti cigarete. Pretrčali ste cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Policajac Vas je zaustavio, legitimirao i napisao kaznu koju ste potpisali. Kupili ste cigarete i vratili ste se kući. Potrebno vrijeme – 15 minuta. Upravo ste završili ciklus u kojem ste sklopili 5 ugovora, od kojih je jedan ugovor usmeni, jedan prešutni, dva implicirana i jedan pismeni.

Možda ih je bilo i više, ali nisam pravnik pa mi je možda promaklo postojanje još nekog ugovora u ovom primjeru.

Mislite li da je ovo što je do sada u ovom članku napisano dovoljno dobar razlog da naučite nešto više o ugovorima?

Budući da je tema o ugovorima opširna ovaj članak biti će objavljen u dva, a možda čak i tri dijela.

Nastavak slijedi uskoro.

4 Responses

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.