10 strategija kako manipulirati društvo

 In Kontrola uma, Obrazovanje, Općenito

Noam ChomskyAvram Noam Chomsky jedan od najuglednijih svjetskih „lijevih“ intelektualaca, profesor lingvistike na Massachusetts Institute of Technology (MIT), a od 1960. jedan od najistaknutijih kritičara različitih aspekata američke politike.

1 – Preokreni pozornost

Ključni element za kontrolu društva, je skrenuti pozornost javnosti na događaje, beznačajne poruke, kako bi se pozornost skrenula s važnih informacija o stvarnim promjenama koje poduzimaju tijela političkog i ekonomskog upravljanja – metoda stalne nazočnosti. Ta je strategija kamen temeljac, čime se sprječava osnovni interes za područja obrazovanja, poslovanja, psihologije, neurobiologije i kibernetike. Javno mnijenje time okreće leđa stvarnim društvenim problemima, obasuto i rastrojeno nebitnim stvarima.
Učini da je društvo zauzeto, zaposli ih – zaposli ih tako, da nemaju vremena razmišljati o bilo čemu, kao na razini životinje.

Primjer
Dok se iza zatvorenih vrata sklapaju i potpisuju međunarodni ugovori čijom provedbom se najozbiljnije mijenjaju uvjeti našeg življenja, diže se u javnim medijima buka oko „svađe“ pojedinih izbornih kandidata ili članova dosadašnje „vladajuće“ stranke? I time se dodatno, po ne znam koji puta primjenjuje stara, tisućama godina isprobana taktika „Zavadi pa vladaj“ i u narodu stvara podjela na dvije strane: „za i protiv“ – a dečki i cure se potiho, a možda i glasno smiju, kako im je opet uspjelo zaluditi blesavu masu koja ne zna vidjeti ni prst pred nosom i pleše kako i kada oni sviraju.

2 – Stvori probleme i isporuči rješenje

Ovaj način se zove “problem-reakcija-rješenje.” Stvori se problem ili situaciju, da se potakne reakcija u primatelja, koji tada očekuju mjere predostrožnosti. Širi nasilje ili pokreni krvave napade, da društvo prihvati pooštravanje pravnih normi i zakona, na štetu vlastite slobode. Ili stvori ekonomsku krizu, da opravdaš radikalno smanjivanje temeljnih prava i raspad socijalnih usluga.

Primjer
A što je bilo drugačije kod svih „terorističkih napada“? Jesu li se stvarno dogodili kako su nam bili prikazani, ili su bili dio plana? Dokaze o lažnim „krvoprolićima“ možete pronaći u bezbrojnim, dobro analiziranim prilozima u internetu.

3 – Promjene provodi postupno

Pomiči granice promjena postupno, korak po korak, iz godine u godinu. Na ovaj način, postavili su se 1980. i 1990., novi radikalni društveno-ekonomski zahtjevi (neoliberalizam): minimum potvrda (certifikata), privatizacija, nesigurnost što donosi jutro, elastičnost, masovna nezaposlenost, visina prihoda, nedostatak jamstva za pravednu promjenu plaće.

Primjer
U javnim glasilima se objavi neka „bombastična“ vijest (kao o slomu financijskog tržišta ili zabrani gotovinskog plaćanja, što je jedna banka pokušala uvesti u Švedskoj, pa su ljudi otkazivali račune) i onda se pričeka odjek u javnosti. Ako se pruži otpor, povuku se korak u nazad i pričekaju drugu godinu da ponove isto, ali drugim riječima – no ako nema prevelikih negodovanja, ide se korak dalje i kaiš se steže sve više – jednu rupu po jednu.

4 – Odgoda promjena

Sljedeća mogućnost prihvaćanja, od strane društva neželjene promjene, je predstaviti ih kao “bolno mora se”, tako da društvo dopusti da se to uvede u budućnosti. Lakše je prihvatiti buduće žrtve nego im se odmah izložiti. Osim toga, društvo je sklono naivnom razmišljanju, tj. negativne promjene opisati sa “sve će biti u redu”. Ova strategija omogućuje građanima da u duljem vremenskom periodu postanu svjesni promjena i prihvaćanje pretvore u neku vrstu bezizlaznosti i obeshrabrenja.

Primjer
Poznati tzv. petogodišnji plan? Ili npr., „Od 2020. ćemo započeti s provođenjem tih i tih mjera.“

5 – Govori masi kao maloj djeci

U većini sadržaja upućenih javnom mnijenju, zloupotrebljava se način najave – argumentima ili čak pokroviteljskim tonom, koji se najčešće koristi u razgovoru s djecom ili osobama s poteškoćama u razvoju. Što više netko želi sugovorniku pomutiti slika u umu, tim se više primjenjuje ovaj način. Zašto? Kada razgovarate s osobom, kao da je 12 godina, iz razloga sugestije će ta osoba najvjerojatnije reagirati ili odgovoriti bez kritike, kao da je zaista 12 godina.

Primjer
Tzv. dobrodušni (smekšani) ton glasa s „najboljim namjerama“? Ili neprestano popraćen pošalicama, da sugovornik dobije utisak „ma nije on tako loš, vidi kako ima smisla za šalu; on/ona je ‹naš/›“, popraćeno prostudiranim „govorom tijela“ – savršena „glumačka predstava“.

6 – Usredotoči se na emocije, a ne na razmišljanje

Zlouporaba emocionalnog aspekta je klasična tehnika, koja ima za cilj zaobilaženje racionalne analize i zdrav razum pojedinca. Štoviše, emocionalni govor otvara vrata podsvijesti, za pokretanje potreba, strahova i nemira, poticaja i određenih vrsta ponašanja.

Primjer
Saopćivanje loših vijesti, najava nečeg „nepoznatog“, ali „ne bojte se, to ćemo mi savladati“ i već se uključuje podsvijest kada ne možemo razmišljati razumno, već reagiramo/djelujemo na razini strahova/opstanka.

7 – Pokušaj održavati neznanje društva

Masa ne smije biti u mogućnosti prepoznati metode i tehnike kontrole. Obrazovanje, koje je ponuđeno nižoj društvenoj klasi, treba biti jednostavno koliko je moguće, tako da akademsko znanje za njih ne bude shvatljivo.

Noam Chomsky_02Primjer
Npr. učenje matematičkih formuli, koje nam nikada više u životu ne trebaju; razlaganje elemenata na sastavne djelove u kemiji ili biologiji – dok se „više škole za elitu“ bave osnovnim pitanjima, kao: značenje i moć riječi; kako mogu svojim mislima, riječima i osjećajima stvoriti svoju budućnost; istraživanje duha i putovanje izvan tijela; kako je sastavljen Svemir i sl.

8 – Ojačaj u narodu ideju da je prosječan

Učini da građani počnu vjerovati da je „cool“ i normalno biti glup, vulgaran i neobrazovan.

Primjer
Npr. sužavanje nastavnog programa na samo najbitnije što ti treba u „zanimanju“; raznorazne „specijalizacije“ koje opet isključuju široko obrazovanje i sužavaju pogled na detalje i time isključuju cjelokupnost – što se proteže na sve grane zanimanja – od liječnika preko profesora do naučnika.
Smanjivanje prirodne ljepote, etike i morala na svom razinama.
Zasigurno možete i sami navesti bezbrojne primjere iz vlastitog života i iskustva.

9 – Pretvori otpor u osjećaj loše savjesti

Dopusti da društvo misli, da je ono jedini krivac za svoj ne-uspjeh, zbog niske inteligencije, vještine i truda. “Sustav” na ovaj način djeluje protiv pobune građana, time da im se sugerira da su krivi za sve zlo i time snižava njihovo samopoštovanje i osjećaj vlastite vrijednosti, što dovodi do depresije i blokade daljnjeg djelovanja. Naime, bez akcije ne postoji revolucija!

10 – Upoznaj ljude bolje nego to oni sami čine

U posljednjih 50 godina je kroz znanstveni napredak stvorena provalija, između znanja koje je dostupno pučanstvu i onog, koje je rezervirano za usku elitu. Zahvaljujući biologiji, neurobiologiji i primijenjenoj psihologiji, “sustav” je dosegao znanje o postojanju čovjeka u fizičkom tako i u psihičkom području. Trenutno “sustav” poznaje ljude, pojedinog građanina bolje od njega samog i tako ima veću kontrolu nad pojedincem.

Izvanredan video

Povezani sadržaj:
Trikovi političara da obmanjuju ljude

Recommended Posts
Comments

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje