2. dio – Što biste MORALI znati o zastavama?

 In Korporacije, Obrazovanje, Pravo i zakoni, REPUBLIKA HRVATSKA d.o.o.

Nastavak članka koji možete pročitati OVDJE .

Ustavom Republike Hrvatske, u članku 11 propisano je da se zastava Republike Hrvatske sastoji od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini. Opis povijesnoga hrvatskog grba i zastave i tekst himne te uporaba i zaštita tih i drugih državnih znamenja uređuje se zakonom.

Zakon koji se spominje u navedenoj odredbi Ustava, a kojim se uređuje opis zastave i zaštita njezine uporabe, je Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske.

Tim je Zakonom propisano da se zastavom Republike Hrvatske predstavlja Republika Hrvatska i izražava joj se pripadnost, a zastava se rabi u skladu s odredbama tog Zakona na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Nadalje, zastava Republike Hrvatske može se rabiti samo u obliku i opisu koji su utvrđeni Ustavom i uređeni Zakonom, a na zastavi Republike Hrvatske ne može se ništa mijenjati.

Iznimno, Zakon dopušta ako je statutom ili drugim propisom pravnih osoba predviđeno, da se dijelovi zastave Republike Hrvatske mogu rabiti kao sastavni dio drugih amblema odnosno znakova, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Dakle – ako je hrvatska zastava propisana Ustavom i Zakonom, koji kaže da se na njoj ništa ne smije mijenjati, osim statutom ili drugim propisom pravnih osoba…

Čekajte malo…Pravnih osoba?

Tko je ta pravna osoba koja ima u svojem statutu ili drugom propisu predviđene promjene na našoj zastavi?

Da li takva zastava sa zlatnim ili žutim resicama predstavlja nekakav ”amblem” odnosno ”znak”? Možda je riječ o logotipu korporacije?

Što promjene na zastavi znače?

Idemo zaroniti dublje u značenje i simboliku zlatnih resica na zastavama.

Vojno gledište

Kada gledate zastave vojnih postrojbi, zamijetiti ćete da niti jedna jedina njihova zastava nije bez zlatnih ili žutih resica. One obavještavaju onoga tko je gleda da s njima nema zafrkancije, jer oni su vojna postrojba koja djeluje po pravilima vojnog djelovanja i fućka im se za civilne zakone. Ona znači da onaj tko je pripadnik te vojne jedinice spada pod jurisdikciju vojnog zakona i pravilnika te ako se o njih ogriješi, mora biti spreman stupiti pred prijeki vojni sud. Prijeki vojni sud djeluje po principu – kriv si ukoliko ne dokažeš suprotno.

Trgovačko gledište

Svaka država na ovome svijetu priznaje pomorsko pravo. Pod njime, brodska zastava određuje izvorišni zakon. Na primjer, ako brod plovi pod hrvatskom zastavom u vodama Albanije, on spada pod hrvatski pomorski zakon. Ako brod plovi pod albanskom zastavom u hrvatskim vodama, on spada pod albanski pomorski zakon. Ovo također vrijedi i za krivični zakon na tom brodu, ukoliko mornar na njemu počini krivično djelo. Štos je u tome da su i hrvatski i albanski pomorski zakon isti, jer moraju biti usklađeni s međunarodnim pomorskim pravom.

A ono kaže da je kapetan broda taj koji provodi pravila i onaj koji ima stvarnu moć da ih provede. Zastavom obavještava sve koji ga vide da oni koji ulaze u ugovorni odnos s njime moraju znati da će ugovor biti reguliran međunarodnim zakonom o zastavi, to jest međunarodnim pomorskim zakonikom, ili da s njime ne ulaze u ugovorni odnos ako nisu spremni prihvatiti taj zakon. Koji provodi on, jer on je na svome brodu kapetan.

josipovic-prisegaDakle – riječ je o međunarodnom zakonu koji je zapravo trgovački zakon, jednak svugdje na planeti. Jer brodovi uglavnom prevoze robu namijenjenu trgovini, pa je i logično da zakon bude jednak bilo gdje na planeti kako bi se trgovina mogla nesmetano odvijati.

Zlatne resice nam dakle kažu da:

1. Se nalazimo pod vojnom upravom i sude nam vojni sudovi. Živimo pod ratnim stanjem ali nam to nitko nije rekao.

Oni koji su imali iskustvo biti u sudnici, zasigurno su i imali dojam da su krivi ukoliko ne dokažu suprotno. Tako funkcionira vojni sud.

ili

2. Se nalazimo pod jurisdikcijom međunarodnog pomorskog (trgovačkog) zakonika

Oni koji su imali iskustvo biti u sudnici, zasigurno su imali dojam da je njihov slučaj predmet trgovine između dviju strana sa ciljem da jedna od strana dobije zadovoljštinu te da se sudu plati za njihovu uslugu donošenja presude

ili

3. Pomalo od objega. Kapetan broda će prema svojoj procjeni odrediti koji mu pristup više odgovara u svakom pojedinom slučaju.

Dakle sada se trebamo zapitati – jesmo li možda pod vojnom upravom ili pod upravom neke pravne osobe – korporacije – a koja je uzurpirala funkciju zakonite vlade?

Možda je ta korporacija modifikacijom zastave onima koji znaju o čemu se radi objavila slijedeće – tu smo, spremni za trgovinu s vama, i jamčimo da smo pouzdan poslovni partner radom naših zaposlenika te novcem koji ćemo od njih uzeti na svaki način koji možemo smisliti.

dacic-milanovic-razgovoriAko je riječ o korporaciji – onda bi ta korporacija morala imati valjan, zakonski obvezujuć ugovor sa svima nama, potpisan našom rukom a da bi ono što od nas uzima bilo pravno utemeljeno.

I sada na kraju ovog članka, red je da ponudimo i ovaj isječak iz svima dobro poznatog filma:

Recent Posts
Showing 4 comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje