31. dio – KAKO FUNKCIONIRA SUSTAV – Zaslijepljenost Tamom

Zaslijepljenost tamom postala je sve uočljivija pošast modernog doba. Jedan zanimljiv događaj dogodio mi se prije nekoliko dana, koji je sačuvan za povijest audio snimkom koju ćete moći poslušati pri kraju ovoga članka. Ali prvo da napišem što mi valja napisati.

Mi koji koristimo automobile za putovanje od točke A do točke B, posebice oni koji smo malo više na cesti, polako se pretvaramo u plijen onih kojima je očito osnovna dnevna zadaća piskaranje prekršajnih naloga za događaje u kojima uopće ne postoji oštećena strana, niti je ikome počinjena ikakva šteta. Namjera im je, bit će, pokrpati sve veće rupčage u proračunu njihove države kako bi imali za plaće, koje imaju samo zato što ta njihova država nama otima novac za njih. Samo jučer sam primijetio dvije dobro strateški odabrane sačekuše na kojima dečki i djevojke u plavom revno treniraju strogoću. U stvari, već sam ih nekoliko puta zamijetio na istim mjestima.

Te lokacije policijskih sačekuša sve me više podsjećaju na hotele. Zašto na hotele, možda se pitate?

Pa – hoteli mogu imati 2, 3, 4, 5 zvjezdica, a ima ih i od 7… što više zvjezdica imaju – to više para se u njima ostavlja. Tako je i sa policijskim sačekušama. Kod njih su bitne tri stvari, od kojih je treća najbitnija lokacija, druga najbitnija je također lokacija, a prva i najbitnija od svih, pretpostavljate već i sami – je opet lokacija.

Imam prijedlog za čitatelje Zvona Istine, posebice za one koji se kuže u programiranje ili korištenje programa – zašto ne bi izradili kartu Zagreba ili kojeg drugog grada, koju bi ažurirali sami čitatelji kada zamijete policijsku sačekušu na nekoj od lokacija – te potom tu lokaciju verificiraju dokazom, recimo fotografijom sačekuše te poslali tu fotku zajedno s informacijom o lokaciji policijske sačekuše adminu karte, kako bi taj na karti mogao obilježiti točno mjesto gdje se te sačekuše nalaze? Rado ćemo takvu kartu postaviti na Zvono Istine i brinuti se kako bi bila ažurna. 

Za dva ili tri mjeseca imali bismo jasan uvid u to da se policijske sačekuše u pravilu nalaze na uvijek istim mjestima, što znači da im nije cilj sigurnost onih koji ih plaćaju, i koji su zaslužni i za to što su si ti momci i te djevojke u plavom čak i gaće mogli kupiti, već im je cilj da one koji su im i njihove gaće platili još malo opljačkaju. Posve sam siguran da se ”kontrole prometa” neće zateći na recimo zakrčenim raskrižjima sa katastrofalno programiranim intervalima semafora kako bi pomogli protočnosti prometa, već baš tamo gdje je prinos popunjenih prekršajnih naloga ekvivalentan prinosima hotela sa 4 ili više zvjezdica.

Samo jučer sam primijetio dvije dobro strateški odabrane sačekuše na kojima dečki i djevojke u plavom revno treniraju strogoću. U stvari, već sam ih nekoliko puta zamijetio na istim mjestima. Jedna od takvih de-luxe sačekuša je na okretištu tramvaja na Zapadnom kolodvoru, gdje je policijski automobil, naravno, uvijek zaustavljen na mjestu gdje bi svima ostalima u najmanju ruku bila zakačena za brisač nekakva kazna, a možda bi čak i pauka pozvali, i ne samo to, već vozila na Zapadnom kolodvoru zaustavljaju na mjestu gdje to po njihovim vlastitim zakonima uopće ne bi smjeli činiti. Takvoj sačekuše dodijelio bih četiri i po zvjezdice, zbog očitih nedostataka upravo u tome što ne smiju tamo zaustavljati vozila, jer je riječ o prometnici – što ih ipak njih ne smeta jer računaju na NEZNANJE onih koje zaustavljaju, da ih tamo ne smiju zaustaviti. Drugu jučerašnju sačekušu zamijetio sam na Trgu žrtava fašizma, gdje su policajci stajali nasuprot skretanju prema zelenom valu. Idealna je to pozicija s pogledom prema ulici Račkoga, ravno na zebru, i još su zaklonjeni vegetacijom pa ih je nemoguće vidjeti dok niste 20 metara od njih, jer naravno, dok vozite ne gledate gdje se policajci nalaze već gledate da ne pogazite nekoga na cesti… toj bih lokaciji dao šest zvjezdica, jer imaju i prostora maknuti vozilo s prometnice kako bi njegovom vozaču zdipili na miru kune iz njegovog džepa.

Kako sam prije nekoliko dana imao direktno iskustvo sa još jednom policijskom sačekušom kod placa na Kvatriću, postalo mi je jasno zašto se nalaze na ovim nabrojanim mjestima nakon što sam malkice promislio o tome. Naime – na svakoj od tih lokacija dečki i djevojke u plavom imaju odličan pregled na pješački prelaz sa mjesta gdje vozači njih ne vide. A znate da čim pješak zakorači nogom na isti, prema njihovim zakonima morate stati da ga propustite i čekati sve dok se zebra ne isprazni od pješaka, čak i onda kada je pješaku potrebno još toliko vremena da dođe do mjesta gdje biste vi stali, koliko bi vama bilo potrebno da budete već 50 ili 100 metara udaljeni od te zebre, jer naravno možete preko nje proći bez da tog pješaka na ikakav način ugrozite. Stoje dečki i cure u plavom na tim mjestima, vrebajući vozače koji prolaze preko zebre dok se na njima nalaze pješaci, koji puta i 5-6 metara udaljeni od njih, tek napravivši prvi korak preko ceste.

Znate li da policajci imaju nekakve KVOTE koje trebaju ispuniti? U smislu broja ispisanih prekršajnih naloga? O da – imaju. Pa naravno da će odabrati de-luxe lokaciju za generiranje tih prekršajnih naloga, svaki puta kada im je na knap…

A oni posebice vole i zimu, jer po zimi mogu pisati prekršajne naloge ako netko primjerice nije upalio svjetla na autu, neovisno o tome što je napolju takav lijep sunčani dan da je dobro na nos staviti sunčane naočale kako vam nisko sunce ne bi oštetilo vid. Ali nema to veze s vremenskim uvjetima koji su oko nas, već ima veze s time koji je mjesec u godini… Zašto? Pa jer njihov zakon kaže da se u zimskim uvjetima mora voziti s upaljenim svjetlima, neovisno o tome što nam iznad glava piči sijalica od beskonačno luksa i smeta nam očima svojim sjajem.

Ili ste možda pričali na mobitel kada su vas klepili. Pričati na mobitel tijekom vožnje je jako opasno prema njihovim zakonima, dok recimo klopanje sendviča za volanom nije. Jer u zakonu ne piše da je opasno klopati sendvič. Ili masnog odojka ili ćevape u somunu, kad smo već kod toga.

I tako momci i djevojke u plavom izlaze na drumove, postavljaju sačekuše ili pak naprosto krstare uokolo, trošeći gorivo koje također, kao i njihove gaće i te aute u kojima se vozaju, plaćamo mi. I aktivno traže ”zločine” koje bi mogli ”sankcionirati”. Doista su postali moderna varijanta drumskih razbojnika. Brzi, pokretljivi, naoružani i spremni uporabiti nasilje ako im se oduprete. Jeste li se ikada zapitali, zašto policija troši ogromne resurse, hektolitre goriva, zašto deru gume i raubaju aute da bi patrolirali gradom? Odvraća li njihova zamjetna prisutnost na drumovima kriminalce od kriminalnih radnji?

Rekao bih da ne odvraća nimalo. Jednostavno je nekakvom kriminalcu pričekati da se policajci udalje, pa da nastavi sa onim što je tako i tako naumio činiti kada oni budu daleko. A često kriminalac ima i svog pajdaša u policiji koji mu prišapne pokoju korisnu informaciju kako ne bi bezveze upao u neprilike zbog svojih kriminalnih radnji.

A nije rijetkost niti to da su baš policajci najgori kriminalci, o čemu smo već i pisali OVDJE.

Pa se postavlja pitanje – bi li uopće bilo kriminala u ovolikoj mjeri, kada policije ne bi bilo? Znanstvena istraživanja, primjeri iz povijesti pa i oni iz sadašnjosti, pokazuju sasvim drugačiju sliku od one koju propagatori policijske države guraju u medije, začinjavajući svoje katastrofične prognoze o nastanku ANARHIJE još i strahom, kojeg pokušavaju u ljude usaditi… i tako o anarhiji često priča na televiziji onaj policijski sindikalac a da uopće nema pojma što je to anarhija, a još manje pojma ima što je to demokracija. A uopće nema pojma odakle njemu i njegovim kolegama pravo da čine to što čine.

Oni su izvršioci naredbi. Oni na naredbe odgovaraju sa DA GOSPODINE!!! RAZUMIJEM GOSPODINE!!! – zaboravljajući pritom upaliti lampicu u svojim vlastitim glavama koja bi im pomogla da nauče koga uistinu služe.

Policija proklamira sebe kao servis građana i njima na usluzi, koji njih štiti bla bla bla od zločestih kriminalaca koji bi u svima ubili Boga da njih nema da ih štite, zar ne? Kaže policijski sindikalac, oni su izvršna vlast… Međutim – onaj koji pruža neku uslugu, pa čak i uslugu sigurnosti, nju najučinkovitije i najekonomičnije može pružiti da počne djelovati tek na poziv od nekoga kome je njegova usluga potrebna. Promislite malo o tome. Zašto recimo vodoinstalateri i električari ne kruže svojim kombijem po gradu kada ne postavljaju cijevi ili kablove u nekoj zgradi?

Postoji još jedan razlog zašto momci i djevojke u plavom nikada nisu na istoj sačekuši dugo vremena. Postoji JAKO dobar razlog za to, a riječ je o taktičkim potezima koji su u dlaku isti kao i oni koje primjenjuje IDF (Israeli Defence Force) na okupiranim teritorijama, o čemu je govorio Yehuda Shaul, veteran izraelske vojske, tijekom intervjua koji sam s njime svojedobno imao. Možete ga pročitati OVDJE ako vas zanima koja je to taktika.

Meni nikada nijedan kriminalac ništa nije pokušao ukrasti, ali zato su mi policijski službenici mnogo puta pokušali nešto ukrasti. Uglavnom neuspješno.

Jer ponekad se lovina pretvara u – lovca.

U posljednja 2 mjeseca, imao sam čak 3 susreta s momcima i djevojkama u plavom, jednom su me čak i svojom kamerom snimali – kao uostalom i ja njih. O jednom tom susretu imali ste prilike nešto saznati u video uradcima snimljenima u KIC-u, (1. dio OVDJE, 2. dio OVDJE), gdje smo ponajviše pričali o arbitražnom sudu koji je daleko značajnija tema od nekavog organskog robota koji služi gopodara za kojeg uopće ne zna da postoji. O jednom od tih susreta mi se uopće nije dalo pisati niti audio snimku stavljati na youtube ili gdje već, ali bit će da sam i u njemu dovoljno dobro reagirao jer nikakavih papira od policije nisam po tom pitanju dobio već puna dva mjeseca. O ovom najnovijem ću ipak reći dvije-tri riječi, a prvo poslušajte što se dogodilo u snimci od 10-tak minuta:

Eto tako je bilo. Zanimljivo je da NIKAKAV papir nisam od njih dobio. Čak mi nije niti bio ponuđen. A kako će se stvari dalje razvijati vidjet ćemo. Na ovotjednom i prošlotjednom webinaru temeljito smo pretresli načine na koje možemo učinkovito ovakve problemčiće riješiti, i što mi možemo napraviti da njima kreiramo more problema. I ne samo što, već i kako.

Što ću ja naravno, i uraditi nekima od ovih policajaca. Ne bih o tome što i kako puno pisao ovako javno, jer znam da nas špijuniraju momci i djevojke u plavome jako rado a riječ je o friško smišljenim stvarcama.

Ali reći ću ZAŠTO.

Zato jer ja znam tko ja jesam. I zato što znam što je to ispravno, a što je to krivo ponašanje.

I ne samo da znam, već se toga što znam i držim.

Eto ZATO ću im svašta uraditi.

Jer oni NIŠTA o tome ne znaju, pa bi red bio da nauče, ako treba i na teži način.

I to na način koji je, kako oni sami često vole reći – potpuno u skladu sa zakonom.

Smatram da im je to nužno – jer su zaslijepljeni tamom.

Recommended Posts
Showing 11 comments
 • Pravednik
  Odgovori

  Tema tj. problem zahtijeva javnu raspravu i po meni promjenu Zakona !
  Poštovani gosp. – samo nastavite…
  Btw, što se tiče pješaka moramo ga propustiti kada je na udaljenosti od zebre 2 ili manje metara
  a ja bih dodao kako dokazati (i tko mora dokazivati) tj. utvrditi toćnu udaljenost ako je to granično
  pa mi kažemo da je bilo 2,01 m a policijski službenik cjepidlači i kaže, ne 1,99 ili manje metara ?

 • ja_(prvo polje)
  Odgovori

  “Ja nisam gradjanin…”

  Ja te razumjem, sto se tice te tvrdnje, jer sam upoznat s Objavom, no, nejasno mi je kako povezujes tu tvrdnju, a istodobno policajac zna tvoje “prezime”… gospon “prezime” ili gospon “obiteljsko ime”?

  Zakljucujem da si mu dao identifikacijske dokumente (neki dokument s slikom i potpisom), te policajac, ili bilo koja sluzbena osoba mora postupati, jer se smatra, po generalnoj zakonskoj presumpciji da su podaci u dokumentu tocni i istiniti. Podaci u dokumentu govore da ti jesi gradjanin…

  Vec sam komentirao neke sitnice u vezi osobne od prije, i mislio sam da mi je jasno, odnosno kako ljudi koji su urudzbirali Objavu, a istodobno su htjeli zadrzati osobnu, da je imaju zato jer je zele imati iskljucivo njima na korist.
  Ako nisi gradjanin, nebitno da li posjedujes id. dokument ili ne, sto si htio postici dajuci ga sluzbeniku i zasto si mu ga dao?

  ———-
  Posto se prvi puta javljam iza redizajna stranice, iskoristio bi priliku i rekao par rijeci.
  Nova stranica mi je “stepenicu” losija od prijasnje, sve jos vise dislocirano vidim (nije bila idila ni prije), nemam, odnosno, izgubio se u redizajnu “lift” sa strane, nestao yt video prozor, polja za unos emaila i nicka nemaju opis sa strane pa ne znam sto gdje treba upisati, pokusati cu, pa cu znati za ubuduce.
  Zapravo, ne dozivljavam ikakvo poboljsanje. Jos je u granicama upotrebljivosti.
  No svakako dajem pohvalu za inicijativu redizajna, jer znam da je obavljen s najboljom namjerom.

  • Valter
   Odgovori

   Nije uvijek idealna situacija da može čovjek postupiti na idealan način. Neodgodive obveze su me spriječile da (opet) izgubim s njima čitav dan i zato sam im dao papire. Što se osobne tiče, i mene koji jesam urudžbirao objavu, osobnu nisam zadržao jer me zanima nekakva korist od nje, već zato da ne čamim u zatvoru danima i tjednima.

   Hvala na povratnim informacijama vezanim za redizajn stranice. Još nije gotov, radi se. Još uvijek nas muče tehnički problemi, a kada njih riješimo, onda ćemo se i dizajnom dodatno pozabaviti.

   • ja
    Odgovori

    Ok, potpuno je razumljivo da u stresnoj situaciji nije sve glatko.
    Ovo sam ti napisao, jer pokusavam gledati iz perspektive covjeka (zaveden kao u ulozi policajca) i samo s “znanjem” koje su ga naucili. Dakle, ispran je potpuno, poslusan, a opcenito i ego drzi na nivou, zato i je u policiji. On vidi dokumente da imas, tablicu na autu, ili naljepnicu tehn. pregleda. To mu je dovoljno da postupi kao da si gradjanin (op. po zakonima), jer tu dokumentaciju ne moze imati nitko doli gradjanina – tako je naucen. Vjerojatno, da to sve i nemas, postupio bi isto kao da si gradjanin , koji to nema – jer je opet tako naucen. Ali je ipak velika razlika, ako bi saznao da to zaista nemas. Tko zna kakvi bi se tada alati mucenja izvukli iz “slobode i demokracije”…?
    Da policajac ikoga pusti samo zato jer ga je netko uvjerio da radi zlo. to bi bio direktni napad na njegov ego, vjeru i cast. U tom slucaju policajac bi se smatrao nepotrebnim i uzaludnim, besmislenim. Nitko tko imalo drzi do sebe nece dopustiti da do toga dodje. Neznam… ali mi se cini da rjesenje win/win zeli da ga se pronadje.

  • Damir
   Odgovori

   Ako smijem primjetiti. Valter sada koristi tzv. osobnu dokumentaciju kao ALAT, (koji ne poništava ostale , vrlo vrijedne , alate koji ogoljuju sustav), s kojim nikome ne nanosi štetu, a ne u smislu identifikacijskog dokumenta, jer on jako dobro zna da nije komad plastike što s lakoćom može dokazati. U slučaju , ako bi , nedaj Bože, stradao pješak, nebitno je ima li osobnu , vozačku ili što već, sigurno bi prihvatio odgovornost, za razliku od ekipe na tzv. pozicijama sustava , koji , uglavnom brže, bolje hvataju veze kod “kolega” kako bi se činjenice falsificirale u njihovu korist..

 • Podrška
  Odgovori

  “….nešto saznati u video uradcima snimljenima u KIC-u, (1. dio OVDJE, 2. dio OVDJE), gdje smo ponajviše pričali o arbitražnom sudu….”

  Obje poveznice vode na 1. dio.

 • minja
  Odgovori

  već odavno pametni ljudi koriste viber grupe sa uključenom lokacijom prilikom postanja
  funkcionira u rijeci

 • trumba
  Odgovori

  ne razumijem;
  ulični prodavač lubenica čeka zaustavljen u zasjedi sa strane ceste;
  ulični prodavač prekršajnih kazni čeka zaustavljen u zasjedi sa strane ceste;

  ono što ne razumijem jest;
  “”
  ne hvala nisam gladan lubenica pa ću produžiti,
  ali ću se zaustaviti pojesti “kaznu” od tvrtke registrirane za usluge sigurnosti.
  “”

  zašto čovjek jednostavno ne nastavi voziti – tamo gdje je i namjeravao voziti?

  moj dojam je da su te sačekuše sa strane ceste – više sačekuše za um…
  da se ubaci ideja POLICIJA i onda uvjetovanje na tu ideju – ili idejom inferiornost(šta ja tu mogu) ili idejom konfrontacije.
  je li itko ikad pokušao produžiti sa vožnjom? barem dovoljno dugo da može prepričati iskustvo. :D :P

  • Valter
   Odgovori

   Jesam ja prije nekih 5-6 godina. Nisu me pratili niti poslije tražili.

   • trumba
    Odgovori

    zanimljivo;
    eto vidiš da se ni njima nije dalo zajebavat sa papirologijom jer u podsvijesti
    znaju da će neko drugi od sebe napraviti badalom pa se zaustavit i preuzeti račun za zaustavljanje.
    da kojim slučajem ljudi počnu češće “produživati” sigurno bi te “ulične filijale” morale
    napresti nešto iznad ramena da zapamte tablice i potrošiti vremena na papirologiju.
    a sigurno bi barem jednome skočia tlak kad bi malo češće u odgovorima
    rekurzivno opazia pojavu “poziv na arbitražni sud”.

 • mario
  Odgovori

  https://www.youtube.com/watch?v=mGJQTGOfYUU&feature=youtu.be
  Magic, Spells, the State, and You! Part 1

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.