Austrija – Izlazak iz EU – Inge Rauscher

 In Audio / Video, Obrazovanje, Pravo i zakoni

Razgovor s Inge Rauscher 27.01.2016., inicijatorkom i opunomoćenicom
Referenduma za izlazak iz EU-a

Pitanje: Iz kojeg razloga je pokrenut Referendum za izlazak iz EU-a?

Inge Rauscher: Dakle, referendum je započet zajednički s mnogim drugim aktivistima građanskih inicijativa, jer ponovo želimo slobodnu, neutralnu i nezavisnu Austriju, a ne kao danas, koloniju Bruxelles-a ili Washington-a. Želimo opet natrag našu neutralnost, da ne sudjelujemo u nikakavom hladnom ratu protiv Rusije, kao što to danas čini EU, slijedeći SAD-e. Također želimo ekonomski iznova stvoriti povoljne uvjete za srednju klasu, za naše male proizvođače i poljoprivrednike koji rade razumno, dok u EU vode riječ samo velike tvrtke, koje također tamo utvrđuju/propisuju cijelokupno Zakonodavstvo. To je samo pomoć za vrlo malu nekolicinu onih koji sjede u upravama velikih tvrtki, a stanovništvo općenito ima samo nedostatke od strane EU.

 

Pitanje: Kako ste bili zadovoljni sa sastancima odbora za referendum, koje je održao Ustavni odbor?

Inge Rauscher: Sastanci povjerenstva bili su nažalost demokratsko-politička lakrdija. Ustavni odbor je imao skoro pet mjeseci na raspolaganju, kako bi raspravljali o referendumu i sastanak uopće nisu održali tri i pol mjeseca, zatim se održao jedan na kojem mi nismo smjeli govoriti, samo stručnjaci stranačkih frakcija i onda je jučer umetnuta izvanredna sjednica, zbog naših prosvjeda na prvom sastanku – inače ne bi bilo ni došlo do ostvarenja – i tu su smjela govoriti dva naša stručnjaka, a ujedno i ovlašteni zastupnici – ali opet samo vrlo kratko.
Za jedan drugi referendum na primjer, odbor je u saboru raspravljao sedam puta po pola dana, a za EU-referendum tek tri i pol sata. Dakle, tako ne može ostati, ne, jednaka prava za svih.

 

Pitanje: Gospođo Inge Rausch, kako ocjenjujete današnji ishod zaključne plenarne sjednice o Referendumu za izlazak iz EU-a?

Inge Rauscher: Rezultatom današnjeg plenarnog zasjedanja – gdje svih 183 članova zastupnika imaju pravo glasa, – smo vrlo zadovoljni. Danas je od strane FDP-a podnesen zahtjev da se u narodu provede anketa o izlasku iz EU-a. Oni su potom naravno također glasovali za, kao i cijela skupina Stronach i tri druga zastupnika. To je dakle već znatno suglasje za oruđe neposredne demokracije i mi smo uvjereni da ÖVP i SPÖ kao i Zeleni, za jednu ili možda dvije godine, neće moći drukčije, nego sami podnijeti prijedlog za anketu u narodu i onda će se to i ostvariti.

 

Pitanje: Na putu do današnjeg sastanka, bilo je velikih  prepreka. Između ostalog je trebalo skupiti 100.000 potpisa. Je li se isplatilo?

Inge Rauscher: Da, isplatilo se u svakom slučaju. Zaista se nešto pokrenulo, da tako kažemo, na najvišoj političkoj razini u Austriji. Bili su nazočni i članovi Europskog parlamenta, pa će o tome sigurno ispričati i u Bruxellesu. Dakle, učinjen je već ogroman korak naprijed prema cjelokupnom cilju. Svi govori većine članova – osim nekoliko neslavnih iznimaka – bili su prožeti poštovanjem prema djelatnicima referenduma i također prema stvari koju zastupamo, tako da je samo pitanje vremena dok se ovaj referendum – koji se sada približilo za divovski korak – i ostvari i onda mogu svi koji su radili na izgradnji biti ponosni.

 

Pitanje: Referendum za izlazak iz EU-a je uglavnom bio zanemaren u javnim glasilima. Zašto je to bilo tako?

Inge Rauscher: Postoji statistika u austrijskoj novinskoj agenciji (Austria Presse Agentur, APA) o svim njihovim 50.000 godišnjih priopćenja za javnost – koliko novinara ih je zahtijevalo – koja su APA-priopćenja bila najpopularnija tijekom cijele prošle godine. I što mislite, na koje se mjestu nalazio naš Referendum, bio je na drugom mjestu, tako da možete vidjeti da je interes novinara ogroman, ali izvijestiti ne smiju ništa.

 

Pitanje: Zašto novinari nisu smjeli izvještavati o Referendumu za izlazak iz EU-a?

Inge Rauscher: Pa, kome pripadaju mediji? Mora se posebno reći nešto o ORF-u (glavna austrijska TV-stanica, kao HRT). ORF ima dodatak u ORF-pravilniku – za to su krivi političari, jer su oni donijeli taj pravilnik – da ORF mora pozitivno izvještavati o Europskoj uniji. Dakle, ORF je zakonom propaganda stanica EU-a. Mnogi ne znaju za to i to naravno mora biti iskorijenjeno. Mi ćemo uskoro – to će biti jedan od sljedećih koraka – podnijeti Ustavnom sudu žalbu protiv tog odsječka u ORF-pravilniku. Mislim da će nam uspjeti, jer je potpuno u suprotnosti sa stvarnim zakonskim ugovorom ORF-a, o samostalnom objektivnom uravnoteženom izvještavanju.

 

Pitanje: Što savjetujete onima koji sami žele pokrenuti referendum u samoj Austriji?

Inge Rauscher: Trebaju slijediti isti put smo mi išli, ise se samo odozdo, od dna prema vrhu i morate se informirati, morate imati strpljenja, ništa ne ide od danas na sutra, jer glavni mediji malo izvještavaju ili uopće ništa, zbog toga sve traje malo duže, no, da bi referendum pripremili za predaju, imate vremena dvije kalendarske godine, tako da to također mogu izraditi i druge skupine. Alternativni mediji na Internetu su također bili vrlo važni za ovu današnju situaciju, bez kojih to ne bismo bili postigli. Djelovati mora uvijek puno njih, dobrovoljno i iz vlastitog nahođenja i onda se može veliko ostvariti.

Izvornik

http://mike.blog-net.ch/2016/04/19/hurra-die-eu-geht-unter-swexit/

https://www.youtube.com/watch?v=1zgMaYd5684

Recommended Posts
Comments
  • autor_itet
    Odgovori

    Bila jednom priča da su lošija kopija njemaca :)

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje