Belgija – Valonci odbijaju kompromisni prijedlog za CETA-u

 In Pravo i zakoni, Ugovori

20.10.2016

Vlada belgijske regije Valonija (Wallonne) odbija kompromisni prijedlog za Europsko-kanadski Sporazum o slobodnoj trgovini CETA, izvijestila je belgijska novinska agencija Belga u četvrtak navečer.

Europska komisija je ranije podnijela nove dodatne dokumente za CETA-u. To bi trebalo ukloniti sumnju Valonaca i utrti put za potpisivanje sljedećeg četvrtka (27.10.2016.). Međutim, valonska vlada je u međuvremenu odbila i te dodatne dokumente.

Bez suglasnosti regije Valonija, belgijska Vlada mora odbiti suglasnost za Sporazum. To bi u konačnici moglo značiti kraj CETA-e, jer Sporazum (Op. prev.: ako već) mora biti potpisan od strane svih 28 zemalja članica EU (Op. prev.: ili ništa od svega!).

Predsjednik EU-Vijeća Donald Tusk se na početku sastanka na vrhu pokazao duboko zabrinut zbog situacije oko CETA-e.

Ako se ljude ne može uvjeriti da su ti sporazumi u njihovom interesu, boji se da bi CETA mogao biti posljednji Sporazum o slobodnoj trgovini EU-a, rekao je novinarima. Vrijeme pritišće, jer CETA-sporazum treba biti potpisan sljedećeg četvrtka na sastanku na vrhu između EU i Kanade.

http://www.nzz.ch/international/eu-gipfel-wallonie-lehnt-kompromissvorschlag-zu-ceta-ab-ld.123331

http://www.nzz.ch/wirtschaft/wirtschaftspolitik/hektik-hinter-den-kulissen-ceta-ueberschattet-eu-gipfel-ld.123320

Povezani sadržaji

TTIP ne znaci slobodnu trgovinu, nego posebna prava za korporacije

“Sve što sam do sada rekla o TTIP-u, isto tako uz manje iznimke, važi za CETA-u gospodine Gabriel i zbog toga moram reći, ako sada tako jasno naglašavate da ne želite TTIP, zašto onda Savezna vlada podupire tu vrlo lošu smicalicu, da se CETA sada pored narodnih parlamenata progura na stražnja vrata Europske lobikracije i stupi na snagu?! Zašto to Savezna vlada čini? To je nevjerojatno, jer CETA znači da naravno i američke korporacije mogu koristiti prednosti, jer i CETA znači otrov, genetski promijenjenu hranu i usporedno pravosuđe. Sve to je također sadržano u tom Sporazumu i svaka američka tvrtka koja ima podružnicu u Kanadi – i to je 80 % tih tvrtki – mogu naravno također koristiti ta prava i zato kažem, – mislim da je skandalozno da Savezna vlada očito prihvaća taj postupak, da se to treba uvesti na europskoj razini.”

Nizozemci zahtijevaju da se raspise referendum o TTIP

U Njemačkoj prosvjedi protiv TTIP i CETA

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Larma
  Odgovori

  Pomalo van teme, ali isto jako bitno. Naime, stalno se trudim objasnit ljudima ko su i što su zapadni europljani i odakle njihovo bogatstvo. Samo jedan od mnogih krvavih primjera https://matrixworldhr.com/2016/10/15/europsko-bogatstvo-pociva-na-mucenju-ubijanju-i-kradi-drugi-dio/.
  Da sad ne nabrajam krvoprolića španjolaca,portugalaca,nizozemaca,francuza,engleza,lukseburžana…..al mi želimo bit dio njih, dio njihove užasne povijesti na uštrb vlastite kulture, starije stoljećima od njihovih. Čak smo im dali neovisnost na raspolaganje, ako je uopće moguće bit neovisan u ovakvom sistemu. Tužno i frustrirajuće

 • zan
  Odgovori

  Općinsko vijeće u općini Škofja Loka je na svojoj sjednici donio odluku da je općina područje BEZ trgovačko-investicijskih sporazuma TTIP, CETA i Tise. Argumente protiv sporazuma su na sjednici izložili vijećnici Miriam Jan Blažić i Martin Trampuš, rekavši da je sporazum prijetnja demokraciji, radnim mjestima, suverenitetu države, lokalnoj samoupravi, socijalnoj državi, a također će se bitno smanjiti ekološki, radnički, socijalni i prehrambeni standardi. Većina vijećnika je podržala prijedlog.
  I drugdje u Sloveniji raste protivljenje tajnim sporazumima između EU-a i SAD-a i Kanade, mnogi gradonačelnici i opozicioni političari potpisali su apel vladi o odbijanju sporazuma.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje