CETA – EU i Kanada potpisale trgovinski ugovor

30.10.16 18:09

EU i Kanada su u nedjelju potpisale Sporazum o trgovini CETA. Međutim, protivnici ne priznaju poraz.

Nakon trodnevne neizvjesnosti, EU i Kanada su potpisale osporavani trgovinski ugovor CETA. Kanadski premijer Justin Trudeau i vrhovni predstavnici EU-a, u nedjelju su s tri dana zakašnjenja, potpisali sporazum u Bruxellesu, no put do stupanja na snagu CETA-e je još dug. Sporazum o kome se 7 godina pregovaralo, gotovo je propao radi Belgije.

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava, upozoravao je članice EU-a da ne potpisuju i poziva europske vlade, da održe referendum za CETA-u.

Za EU su potpisali predsjednik Savjeta Donald Tusk, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, kao i slovački premijer Robert Fico, kao vršitelj dužnosti predsjednika Vijeća EU-a. Izvorno je to bilo planirano u četvrtak, ali je sastanak na vrhu propao zbog otpora belgijske Valonije.

U dodatnim pregovorima je postignut kompromis, koji između ostaloga predviđa ustupke pri spornim arbitražnim sudovima i zaštitu poljoprivrede (Op. prev.: Izlaženje u susret u određenom predmetu, uzimajući u obzir želje i potrebe druge strane). Paul Magnette koji je na čelu vlade Valonije, objavio je, da je s postignutim dodatnim unosom sada ugovor „pravedniji nego stara CETA”.

U subotu je tada i Belgija potpisala Sporazum kao posljednja članica EU-a.

Kanadska vlada je izrazila olakšanje u vezi suglasnosti zemalja EU-država. “Sjajne vijesti“ napisao je Trudeau u online usluzi Twitter.

CETA treba ukinuti 99 posto trenutnih carina u trgovini između EU-a i Kanade. Sljedeći korak je da će trgovinski sporazum u Europskom parlamentu biti podnesen na potpisivanje. Tek tada dijelovi Sporazuma, koji leže isključivo u nadležnosti EU-a, mogu privremeno stupiti na snagu.

Ali, da bi Sporazum potpuno i trajno mogao stupiti na snagu, moraju ga odobriti i nacionalni parlamenti. Rok za to ne postoji. U Njemačkoj leži potpisivanje u nadležnosti parlamenta. Da li se mora složiti i gornji dom njemačkog parlamenta, nije u potpunosti pojašnjeno.

Savezni ustavni sud se već morao krajem tjedna (subota-nedjelja) baviti hitnim zahtjevima novih CETA-kritičara. Glasnogovornica najvišeg njemačkog suda, potvrdila je u nedjelju unos hitnog zahtjeva triju organizacija Campact, Foodwatch (nadzor hrane) i Mehr Demokratie (više demokracije).

U petak je već „Die Linke“ (predsjedavajuća Sahra Wagenknecht) podnijela hitan zahtjev protiv privremene primjene Slobodne trgovine. Prijave će biti “ispitane s dužnom hitnosti”, rekla je glasnogovornica Saveznog ustavnog suda.

U Karlsruhe-u su prije dva tjedna suci privremeno odobrili CETA-u, u skladu s uvjetima. Prema presudi, Savezna vlada može potpisati ugovor, kao što se u međuvremenu dogodilo, ako je osigurano da Njemačka može ponovo istupiti iz CETA-e – ako bude prisiljena to učiniti kasnijom presudom iz Karlsruhe-a. „Die Linke“ ne vidi da je taj zahtjev adekvatno ispunjen.

Luksemburg i Austrija su nakon propasti CETA-e zahtijevali ponovno pokretanje pregovora sa SAD o predloženom Sporazumu o slobodnoj trgovini TTIP. Europska trgovinska politika ne može nastaviti “raditi kao i do sada”, rekao je austrijski vicekancelar Reinhold Mitterlehner, listu „Die Welt“. Ono što je potrebno je “ponovno pokretanje s drugim pregovaračkim nalogom“.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn je prije svega zahtijevao veću transparentnost. „Za napetost proteklih dana, znatno je pridonijela početna tajnost pri TTIP-u“.

Trgovinska povjerenica Cecilia Malmström je rekla da pregovori još uvijek nisi pri kraju. Također je Savezni ministar Sigmar Gabriel rekao prema navodima FAZ-a, da TTIP još uvijek ima šanse. Razgovori će biti nastavljeni u siječnju, budu li do tada SAD-e imale novog predsjednika.

Za Kanadu je sporazum s EU važan, kako bi se smanjila ovisnost o SAD-u kao glavnog trgovinskog partnera. Nakon odobrenja od strane EU-Parlamenta, CETA-e bi mogla početkom iduće godine privremeno stupiti na snagu. Međutim, do provedbe u potpunosti, potrebno je odobrenje od nekoliko desetaka nacionalnih i regionalnih parlamenata.

Izvor

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/10/30/handelsabkommen-ceta-von-eu-und-kanada-unterzeichnet/

Povezani sadržaji

Stručnjak UN-a – Ne potpisujte sporazum o CETA-i!

TTIP ne znaci slobodnu trgovinu, nego posebna prava za korporacije

Sahra Wagenknecht

“Sve što sam do sada rekla o TTIP-u, isto tako uz manje iznimke, važi za CETA-u gospodine Gabriel i zbog toga moram reći, ako sada tako jasno naglašavate da ne želite TTIP, zašto onda Savezna vlada podupire tu vrlo lošu smicalicu, da se CETA sada pored narodnih parlamenata progura na stražnja vrata Europske lobikracije i stupi na snagu?! Zašto to Savezna vlada čini? To je nevjerojatno, jer CETA znači da naravno i američke korporacije mogu koristiti prednosti, jer i CETA znači otrov, genetski promijenjenu hranu i usporedno pravosuđe. Sve to je također sadržano u tom Sporazumu i svaka američka tvrtka koja ima podružnicu u Kanadi – i to je 80 % tih tvrtki – mogu naravno također koristiti ta prava i zato kažem, – mislim da je skandalozno da Savezna vlada očito prihvaća taj postupak, da se to treba uvesti na europskoj razini.“

Nizozemci zahtijevaju da se raspise referendum o TTIP

U Njemačkoj prosvjedi protiv TTIP i CETA

Recommended Posts
Showing 11 comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.