Chaos Computer Club, podnio je tužbu protiv Savezne vlade

 In Korporacije, Obrazovanje, Pravo i zakoni

Prevela Niara

Vijest iz SR Njemačke 03-02-2014., henning

mitglieder-der-bundesregierung-anzeige-beim-generalbundesanwalt

Chaos Computer Club (CCC) je u suradnji s Međunarodnom Ligom za ljudska prava (registrirana udruga), podnio u ponedjeljak tužbu Saveznom državnom odvjetniku. Ona je između ostalog usmjerena protiv Savezne vlade, predsjednika Savezne obavještajne službe, Vojne protuobavještajne službe i Saveznog ureda za zaštitu Ustava. Američkim, britanskim i njemačkim obavještajcima i njihovim trenerima, saveznom ministru unutarnjih poslova kao i kancelarki, predbacuju se zabranjene, tajne aktivnosti kao agenata, kao i pomoći za tu svrhu, kršenje osobnog životnog i tajnog područja i ometanje pravde u službi, preko pristanka na suradnju i suradnje s NSA i GCHQ.

Nakon mjeseci uvijek novih izdanja iz Snowdenovih dokumenata o masovnom nadzoru tajne službe i uvredljive napade na sustave informacijske tehnologije, već dugo postoji  uvjerenost, da su od strane domaćih i stranih obavještajnih službi, povrijeđeni lokalni kazneni zakoni. S tužbom protiv Savezne vlade dakle, treba napokon biti potaknuta istraga od strane Saveznog državnog odvjetnika, koja je već odavno trebala biti započeta. CCC je uvjeren, da su odgovorni u obavještajnim službama i Saveznoj vladi, zabranjene obavještajne aktivnosti ne samo tolerirali, nego i značajnom obimu podupirali i na taj način potpomagali.

To je kažnjivo djelo prema § 99. Kaznenog zakona (zabranjene tajne djelatnosti obavještajaca), §§ 201 st. Kaznenog zakona (ozljeda osobnog i tajnog životnog područja) i § 258. Kaznenog zakona (ometanje pravde), i moraju, prema potrebi, s daljnjim kaznenim djelima, biti praćeni od strane Saveznog državnog odvjetnika.

“Svaki njemački državljanin je pogođen od strane tajne službe, masivnim istraživanjem njegovih komunikacijskih podataka. Međutim od toga ga štite naši zakoni i onima koji su odgovorni za takvo istraživanja, prijete s kaznom. Shodno tome su istrage Saveznog državnog odvjetnika neophodne, čak same po sebi razumljive u vladavini prava. Žalosno je da se davno protiv onih koji su odgovorni i okolnosti njihovih krivičnih djela, nisu poduzele određene mjere.” kaže dr. Julius Mittenzwei, odvjetnik i dugogodišnji član CCC.

Nije prihvatljivo da su tijela javne vlasti do sada jedva nešto učinila, za pojašnjenje spletki obavještajnih službi, iako se uhođenje događa pred svima, recimo u tzv. Dagger-kompleksu i na trgu August-Euler-Flugplatz kod Griesheima. Zajedno s Međunarodnom Ligom za ljudska prava (registrirana udruga), Digitalna hrabrost (registrirana udruga) i drugim pojedincima, želimo kroz istrage iznijeti na vidjelo javnosti, više informacija o kriminalnim aktivnostima domaćih i stranih obavještajnih službi i uz pomoć vlasti, privesti prijestupnike.

Osim toga zahtijevamo u tužbi, da Edward Snowden bude pozvan kao vještak, naravno, sa sigurnom pratnjom i učinkovitom zaštitom protiv izručenja SAD-u.

No, ne želimo samo Saveznog državnog odvjetnika potaknuti da se konačno pokrene istraga, nego i da se pitaju, da se uključe i također podnesu prijavu za kazneno djelo. Tekst krivične prijave će se prenijeti na zahtjev.

Poveznice: Internacionalna liga za ljudska prava (registrirana udruga):

http://ilmr.de/

www.menschenrechtsanwalt.de

www.racf.de

Izvornici:

http://ccc.de/de/updates/2014/complaint

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/medien/nsa-affaere-strafanzeige-gegen-merkel-12782623.html

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje