Činjenica

 In Općenito, Pravo i zakoni

Činjenica je ono što se može neupitno i nepobitno ustanoviti. Prilikom utvrđivanja činjenice nužan je objektivan pristup, koji u znanosti mora biti potkrijepljen egzaktnim dokazom.

U filozofiji, nužna je racionalna metoda, uz nepristrano preispitivanje, bez uplitanja vjerovanja. U utvrđivanju činjenica, ne smije se miješati osobni stav ili bilo koja predrasuda.

http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cinjenica

Iako činjenica nemora nužno biti istina, ona je ona zadnja izjava koja ostaje i nemože se pobiti ili  opovrgnuti nikakvim argumentima.

 

Zakon o parničkom postupku:

Članak 7.

Stranke su dužne iznijeti činjenice na kojima temelje svoje zahtjeve i predložiti dokaze kojima se utvrđuju te činjenice.

Sud je ovlašten utvrditi činjenice koje stranke nisu iznijele i izvesti dokaze koje stranke nisu predložile samo ako posumnja da stranke idu za tim da raspolažu zahtjevima kojima ne mogu raspolagati (članak 3. stavak 3.), ako zakonom nije drugačije određeno.

Sud ne može svoju odluku utemeljiti na činjenicama i dokazima o kojima strankama nije dana mogućnost da se izjasne.

Članak 8.

Koje će činjenice uzeti kao dokazane, odlučuje sud prema svom uvjerenju na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno, a i na temelju rezultata cjelokupnog postupka.

http://www.zakon.hr/z/134/Zakon-o-parni_nom-postupku

 

Dakle iz ovog gore navedenog jasno je što je činjenica i da se sud smije baviti samo činjenicama, a nikako vjerovanjima ili rekla-kazala konceptima. Obavezno je dakle da se sve stranke u postupku bave samo činjenicama i samo se one uzimaju u obzir u parničkom postupku.

Pogledajmo sad izbliza jedan postupak na Prekršajnom sudu.

Tužitelj „REPUBLIKA HRVATSKA“ tuži „GRAĐANINA REPUBLIKE HRVATSKE“ na temelju „zakona REPUBLIKE HRVATSKE“, a presudu u tom procesu donosi „PREKRŠAJNI SUD KOJI JE AGENT REPUBLIKE HRVATSKE“.

Budući da „REPUBLIKA HRVATSKA“ ne postoji osim kao fiktivna pravna osoba temeljem određene dokumentacije jasno je da ta „osoba“ nije činjenica jer se ne može neupitno i nepobitno ustanoviti njeno postojanje. Sukladno tome niti ova druga dva nisu činjenice jer njihovo postojanje direktno ovisi o „REPUBLICI HRVATSKOJ“. Zakone nećemo niti spominjati.

Budući da ja osobno nikad RH nisam vidio iako o njoj svi pričaju usudio bih se izazvati bili koga na prekršajnom sudu a i šire da neupitno dokaže postojanje RH. (iako je sud zadnji koji bi nepristrano, zbog sukoba interesa, trebao biti onaj koji će utvrditi činjenice u ovom slučaju). Ako se ne dokaže, onda  izjava da RH ne postoji postaje činjenica. Tako bi se tada proces na prekršajnom sudu mogao nazvati bal utvara i madžioničarski trik koji se zasniva jedino na lakovjernosti publike. Publika je nužno potrebna jer ona je ona koja snosi sve troškove.

Dakle, priča o činjenicama i kako je neophodno da se sud bavi činjenicama i samo činjenicama je nažalost samo još jedna u moru priča, bolje rečeno bajki ispričanih “građanima” kako bi lakše utonuli u duboki san iz  kojeg se nebi trebali buditi nikada.

Recent Posts
Showing 5 comments
 • gordan
  Odgovori

  Jbg…ima koji misle da je noć, a neki i da je dan za spavanje…
  Nisam siguran da bi se i A.G. Matoš složio
  NOTTURNO
  Mlačna noć; u selu lavež; kasan 
  Ćuk il netopir; 
  Ljubav cvijeća—miris jak i strasan 
  Slavi tajni pir. 
  Sitni cvrčak sjetno cvrči, jasan 
  Kao srebren vir; 
  Teške oči sklapaju se na san, 
  S neba rosi mir. 
  S mrkog tornja bat 
  Broji pospan sat, 
  Blaga svjetlost sipi sa visina; 
  Kroz samoću, muk, 
  Sve je tiši huk: 
  Željeznicu guta već daljina.

 • ljudsko_biće
  Odgovori

  hm…da..
  evo ući ću u ulogu kvazi-generala-iz-naslonjača….
  pa ću u svom umu kreirati igrokaz/”cyber-sex”/iluzornu-sesiju …
  prema vlastitom viđenju u sadašnjem trenutku.

  ——————————————

  U umu:
  kreiram čovjeka_1(koji je sretan što živi kako živi svoj život); kreiram čovjeka_2(koji se stavio u ulogu umnog proizvoda – SUDAC); kreiram čovjeka_3(koji se stavio u ulogu umnog proizvoda – SUDSKI BILJEŽNIK);

  -pretpostavka–pp.

  (

  **znači prvo čovjek_1 ‘pokazujući’ prema čovjeku_2, zapita: “Možemo li se složiti da je dokaz temelj činjenice prema kojoj se svaka stranka mora izjasniti, odnosno da je dokaz o nečijem postojanju zapravo činjenica ako se on može upravo ovdje izjasniti ? ”
  **neka čovjek_2 reče “da”

  ** sad čovjek_1 pita čovjeka_2 i čovjeka_3 “slažete li se da sve vidljivo i nevidljivo u ovoj domeni ima jednog originalnog kreatora i priznajete/poštujete li sva rođena jednakovrijedna-neotuđiva prava koja posljedično ima svako ljudsko biće?
  **neka se čovjek_2 i čovjek_3 “slože”

  **sad čovjek_1 pita čovjeka_2 rođ.imena/obitelj.imena, budući da ipak prima “vrijednosnu naknadu” za to, preuzima li odgovornost za nekromanciju/magiju/personifikaciju(davanje živih svojstava neživim stvarima) OSOBE IMENA/PREZIMENA….koja potom oživljava “funkciju” SUDA(OSOBE)??
  **čovjek_2 odgovara -_-‘ “da”
  **također se ponovi isto i za čovjeka_3/OSOBU/SUDSKOG BILJEŽNIKA

  ——

  **sad SUDAC krene čitati “dokaze” pod naumom da ih uvede u “ZAPIS” kao ‘činjenicu’
  npr. “prešli ste preko neobilježenog pješačkog prijelaza a to je po zakonu tom i tom prekršaj te je kažnjivo sa xyz iznosom nečega” .

  **sad čovjek_1 se ‘mora’ “ubaciti” i ‘zahtijevati’ “budući da navodite taj dokaz kao činjenicu….ja, ljudsko biće zahtijevam suočavanje sa osobom koja je “vlasnik” tog “zakona” odnosno koja polaže “pravo” da je to ‘činjenica’ – dakle OSOBA RH.
  ** čovjek_2 — http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Windows_9X_BSOD.png
  ——-
  **čovjek_1 sad pita čovjeka_2 “Jeste li vi SUDAC??” —– čovjek_2 “Pa da, nega šta…boga ti dragog”
  …sad čovjek_1 opet napravi “DDOS napad” na um čovjeka_2 pa ga pita “u tom slučaju bih zatražio korijenskog roditelja/stvaratelja OSOBE PREKRŠAJNOG SUDA….odnosno OSOBE RH da se očituje o toj činjenici!?”
  **čovjek_2 — http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Windows_9X_BSOD.png

  **čovjek_1:
  “Pa budući da se OSOBA RH nije pojavila da se izjasni oko ‘temeljnih’ činjenica koje su bitne za daljnu ‘raspravu’, PREKRŠAJNI SUD nema PRAVA u daljnoj ‘RASPRAVI’ i to je nepojavljivanje OSOBE RH “zacementiralo” kao činjenicu. Samim time što se nije pojavio VLASNIK ‘funkcije’ SUCA i ‘funkcije’ SUDSKI BILJEŽNIK,
  ja,
  ljudsko biće,
  mogu jedino zaključiti kao činjenicu da su pred mnome dva ljudska bića(čovjek_2,čovjek_3) koja žive svoj život kako ‘žele’, no ne mogu dopustiti da žive svoj život nauštrb mog vlastitog života te objavljujem kraj bilo kakvog ‘spora’ “.

  **

  I šlag na kraju, čovjek_1 proglašava “zapis” SUDSKOG ZAPISNIKA nevjerodostojnim…odnosno da se ne može uzeti kao ‘sveobuhvatnu’ činjenicu u daljnoj raspravi, te zatražuje potpisanu kopiju tog “zapisa” da ima ‘dokaz’ da je “činjenica” — da je obavio razgovor zapravo samo sa ljudskim bićima…
  nakon kojeg je svatko otišao svojim putem.

  )
  kraj predmijevanja…
  brišem iz uma sve proizvode uma.

  —————————————————————-

  Što sam htio reći…
  IZVOR “moći” SUDA je zapravo u “ZAPISU” SUDSKOG BILJEŽNIKA…
  tako da taj entitet treba isto baciti u “okno bezdana” kao još jednu umnu kreaciju.

  Idem na svježi zrak.

  Ovo je samo moj pogled na temu posredstvom uma kojim raspolažem
  – koristeći ovaj mordorski jezik….putem ovog medija
  odnosno ove “kristalne kugle”/ekrana(Liquid-crystal display).

  • Dražen
   Odgovori

   činjenice govore same za sebe. ne trebaju advokata.

   • ljudsko_biće
    Odgovori

    Još jedna činjenica je i da je velika većina ljudi na ovoj planeti….
    zapravo “luda”.

    :D
    :P

    Ovo je samo moj pogled na temu posredstvom uma kojim raspolažem
    – koristeći ovaj mordorski jezik….putem ovog medija
    odnosno ove “kristalne kugle”/ekrana(Liquid-crystal display).

    • ljudsko_biće
     Odgovori

     Zapravo sam htio reći da sam samo ja “lud”…
     tj. da sam danas nešto manje “lud”…
     – jedan umni koncept manje…
     ‘potraga’ se nastavlja.

     .hvala čovječe.

     Ovo je samo moj pogled na temu posredstvom uma kojim raspolažem
     – koristeći ovaj mordorski jezik….putem ovog medija
     odnosno ove “kristalne kugle”/ekrana(Liquid-crystal display).

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje