Dogmonauk

 In Audio / Video, Kontrola uma, Obrazovanje, Religija

Imam sina koji ide u srednju školu i jučer mi je ispričao zgodnu anegdotu. Naime na satu “vjeronauka” vjeroučiteljica ga je pitala da li je crkva božja ustanova na zemlji. Moj sin onako staložen i mudar je priupita: “Da li želite da vam ogovorim ono što ja mislim ili da vam dam odgovor iz bilježnice.” Nakon kraće stanke vjeroučiteljica odgovori: “Iz bilježnice.”

Iz ovog malog odgovora tzv. vjeroučitelja sve se da iščitati. Laž, nauka o vjeri, laž kompletnog obrazovnog sustava, te smeće koje se na silu trpa u glave maldih ljudi. Da bi nešto bila, nauka (znanost) mora zadovoljavati nekakve uvjete.

Znanost je organizirani sustav sveukupnog ljudskog znanja stečenog opažanjem procesa i pojava u prirodi i društvu, a obrađenog racionalnim, znanstveno prihvatljivim metodama. Znanost je objektivno, sistematizirano i argumentirano znanje o zakonitostima, činjenicama, pojavama i njihovim vjerojatnim uzrocima. Stečeno je i provjereno egzaktnim promatranjem, organiziranim pokusom i pravilnim razmišljanjem. Također, znanost nije samo skup znanja, već i način razmišljanja i gledanja stvarnosti. Taj se pogled temelji na razumu, logici, kritici, sumnji, te objektivnom, slobodnom i samostalnom razmišljanju. Znanost je također objektivna, sustavna, logična, precizna i provjerljiva metoda prikupljanja, opisivanja, klasificiranja, definiranja, mjerenja, eksperimentiranja, uopćavanja, objašnjavanja i vrednovanja iskustvenih činjenica. Glavna obilježja su:

 • objektivnost
 • sustavnost
 • argumentiranost (provjerljivost)
 • logičnost
 • preciznost

Preneseno iz wikipedije.

“Vjeroučiteljica” je ovim sitnim odgovorom rekla: “Ne zanima me uopće tvoj pogled na svijet, tvoj način razmišljanja i gledanja stvarnosti. Ne zanima me uopće na čemu temeljiš svoja promišljanja. Ne zanimaš me ti kao individua, daj molim te uklopi se u stado i odgovori kako ti je rečeno da trebaš odgovoriti. Ti nisi u školi da naučiš razmišljati i prosuđivati, ti si tu da naučiš slušati i da ne vjeruješ sebi, već meni.”

Porobljavanje čovjeka bilo je moguće samo na ovakav način. Od malih nogu sve ovo gore čuli smo milijun puta. Svi su autoriteti potpuno neupitni od roditelj,a do učitelja, nastavnika, profesora, vjeroučitelja, pa u kojem god pravcu u životu krenuli od liječnika, odvjetnika, suca, policajca, političara. Oni sve znaju, šta  ti tribaš mislit, ti samo radi što ti se kaže.

Potpuno je jasno da naukovanje sa našim obrazovanjem nema nikakve veze pa stoga predlažem da se obrazovni sustav primjenuje u “Sustav za zatupljivanje i mentalno-psihičku torturu.” A vjeronauk bi mogao postati “Dogmonauk”

Probajte napraviti anketu koliko osnovnoškolaca ili srednjoškolaca vole ići u školu. Znaju djeca.

Ali nije sve na sustavu. Veliki obol dogmonauku daju roditelji omalovažavajući svoju djecu.

Pogledajte interesantan video ispod i probajte se prepoznati.

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Stablo Pikaso
  Odgovori

  apsolutno,svaka èast!

  Dana 12. studenoga 2013. 09:48 OPPT Hrvatska

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje