Policija i sud nisu svete krave

 In Obrazovanje, Pravo i zakoni

Namjera naše “edukativne platforme” kako je drug Valter voli nazvati, je od početka bila da ne zabrijemo u bespuća egocentrične neozbiljnosti, već da ljudima dostavimo što je moguće prizemnije, svakodnevnije informacije koje se u praktičnom životu mogu primijeniti. Ovom prilikom ću vam ispričati moj prvi slučaj u kojem sam pobijedio neživi entitet zvan MUP. Da budem iskren, ovo je prvi koji je došao do kraja i odmah sam pobijedio, tako da mogu okačiti na moj semafor  ŽIV ČOVJEK – FIKTIVNI ENTITETI   1:0

Kronologija događaja ide otprilike ovako:

• početkom 4 mj. 2013 pauk mi u Splitu diže auto, te plaćam na licu mjesta 450.– kn. za pauk, a kaznu za krivo parkiranje odbijam platiti i preuzimam prekršajni nalog kojeg odbijam potpisati.

• započinjem sa MUP-om proces od tri pisma koji sam modificirao od onog početnog koji je bio namijenjen za poreznu upravu.

• taj proces u kojem tražim da svoju trgovačku ponudu u obliku prekršajnog naloga MUP dotatno potkrijepi dokumentima koja dokazuju legitimnost i zakonitost njihovog zahtjeva završava do otprilike kraja 5. mj.

• Na ta moja pisma, jednom je odgovorio neki glasnogovornik koji nije dostavio ništa što sam tražio, već je standardno poslao neku šprancu kako to već oni rade. Više o ovim procesima od tri pisma, sa predlošcima pisama iz stvarnih slučajeva naći ćete OVDJE*.

*Pojašnjenje:Ukoliko na Vaše zahtjeve ne odgovore u tri Vaša uzastopna pokušaja ili odgovore nedostatnom dokumentacijom, kreirali ste sredstva za osporavanje zahtjeva druge strane, nazovimo to zdravom, istinitom i neosporivom podlogom za sudski proces ukoliko do sudskog procesa dođe.

• Krajem 7. mj. dobijam poziv za ročište na prekršajni sud. Ne dolazim na ročište, ali sudu upućujem pismo u kojem ih obavještavam da nikakav proces nije potreban jer smo Ja i MUP postigli dogovor u kojem oni odustaju od svojih potraživanja temeljem svoje šutnje i obeščašćenja moje poslovne ponude. U privitku šaljem i sva pisma koja sam slao, sa fotokopiranim dostavnicama kao dokazom da su pisma i uručena.

• Krajem 10. mj. ponovo dobijam poziv na sud u kojem isti sudac traži da ponovo dođem na ročiste, izreći svoju obranu i ako se ne pojavim da će ona prošla pisma koja je dobio smatrati mojom obranom.

• Sucu pišem pismo u kojem sa žaljenjem konstatiram da nije trebao pokrenuti nikakav postupak, jer je on mojim procesom od tri pisma završen. Ali kad ga je već pokrenuo, tražim od njega da dokaže svoju nadležnost pismom “Quo Warranto” kojeg imate OVDJE. Dajem mu rok od osam dana da dostavi dokumente kojima to dokazuje, inače nikakvu presudu ili rješenje koje donese, neću smatrati valjnim.

• Kako je rok prošao, a ovaj se nije očitovao, sucu ponovo šaljem pismo u kojem konstatiram činjenično stanje: “Nemate nikakvu nadležnost nada mnom i sva rješenja ili presude koje donesete su ništavne.”

• Nešto prije božića dobijam “presudu” na koju niti jedna strana nema pravo žalbe jer je “konačna”.

presuda-1presuda-2presuda-3

Ovu “presudu” sam ja osobno doživo ovako:

Bilo mi je naravno vrlo drago, jer sam skužio da se hrabrost i istina na kraju ipak isplate. Samo obrazloženje presude je po meni neistinito i imam osjećaj da je napisano kao nekakav alibi. U smislu oslobodit ću te, ali nemoj više ispitivati moju nadležnost, jer tu sam vrlo tanak. “Quo warranto” ga je definitivno jako uplašio pa je kako i sami vidite, poraz pokušao  zamaskirati time, da sam ja izrazito konfuzan i nerazumljiv (iako me gospon nikad nije vidio niti sa mnom razgovarao) te kao pravi pater familijas koji se brine za moje zdravlje, daje preporuku da se ispita moje psihološko zdravlje i zaplijeni vozačka dozvola. Ovo je nizak udarac, ali neću ga uzeti za zlo, jer su ovo riječi birokrate uvjetovane strahom za svoj položaj i egzistenciju.

Samo napominjem da auto vozim više od 20 godina i da nikad nisam skrivio nikakav udes.

Prijatelj Valter se zabrinuo kad je ovo pročitao, shvaćajući da priče o tome kako se nekog može lako proglasiti ludim i tako potpuno suspendirati njegova prava i nisu samo priče.

Bilo kako bilo, ne znam da li ću djelovati više po ovom slučaju, jer presuda je ništavna, a sud nije dokazao nadležnost, pa bih mogao mirne savjesti pokrenuti kazneni postupak, jer se gospodin miješa u stvari koje se mene osobno tiču, bez mojeg pristanka i bez ikakvog dokaza o nadležnosti.  Možda.

Ljudi! MUP i Sud izgleda ipak nisu svete nedodirljive krave i nemate nikakvog razloga da ih se bojite i time kočite svoje djelovanje u slobodi. Očekujte svašta na ovom putu, ali nije oružje to koje boj bije, već srce u junaka.

Samo hrabro i naprijed!

Dražen

Recent Posts
Showing 5 comments
 • DraganS...
  Odgovori

  Vidjeli smo po slučaju Francisković, koji je samo jedan od mnogih, u rukama kakvih ljudi se nalaze instrumenti pravosuđa i izvršne vlasti. Oni su u stanju upotrijebiti svoje ovlasti i za očigledno ubojstvo čovjeka bez obzira što im zakon to brani, jer se međusobno štite. Kao što liječnici štite svoje članove od odgovornosti, tako policija štiti svoje a isto tako i suci štite svoje. Tako da ne možete očekivati od nekog suda da će štititi vas, bez obzira koliko ste u pravu, raditi će za one koji im dodijeljuju ovlasti i određuju visinu plaće. U nogometu npr. cijeli svijet vidi da je lopta u golu, i svi suci zajedno sa glavnim sucem to znaju, ali ako on to ne želi da prizna jer mu se jednostavno ne sviđa ta ekipa, gola nema i amen. U ovoj državi nerealno je očekivati da će radi sudačkih iživljavanja na nekome, oštečena strana dobiti odštetu od Države čiji sud ju je oštetio, osim kada sulučaj ode na međunarodne sudove.

 • goran
  Odgovori

  Ovo se rješava na način da se ode kod psihijatra i zatraže sve moguće pretrage. Najbolje bi bilo kod dva pa da se ima dva mišljenja. To bi bilo najpametnije imati kod sebe za ovakve slučajeve..preventivno…jer kada te oni pošalju…

 • Marina
  Odgovori

  Bravo Dražene, čestitam ! Sudac je ušao u komentiranje nečega za što uopće nije kompetentan. Nerazumijevanje nekog teksta ne znači da je osoba koja ga je napisala mentalno ili duševno bolesna već razlog može biti i nedostatak potrebne inteligencije za razumijevanje pročitanog teksta od strane onoga koji čita. Ja bih ga prijavila svim nadležnim institucijama, jer je ovim načinom uputio tužitelja, nadležno policijsko tijelo, da pokrene postupak utvrđivanja Draženove zdravstvene sposobnosti. Otkada se, molim vas policija time bavi? Ovo je čisto zastrašivanje i mogu samo reći: sram te bilo sudac, ovo ti ne služi niti na čast niti na slavu. Sudci bi trebali znati da nisu svete krave i da presude koje donose nisu Sveto pismo već dokument ispod kojeg stoji njihov potpis i da za ono što su potpisali osobno i
  odgovaraju. Ako ne znaju šta to znači neka napuste položaj ili neka pitaju onoga koji zna.

 • Petar
  Odgovori

  “Quo Warranto” se mogu pozivati samo svećenici katoličke crkve, nikako ostali, ni vjernici, a još najmanje ateisti. Zato smatram da iza ovog “Quo Warranto” može stajati samo svećenik, npr. don Ivan Grubišić. ;)

  • Valter
   Odgovori

   Na njega se može pozvati bilo tko, bio on službeno zaveden kao katolik ili ne, jer vjera je slobodan izbor svakoga. Ako netko vjeruje da je Marsovac, to je njegovo pravo. Ono što je bitno je da se JASNO UKAŽE koji zakon je zakon pod kojim djelujete.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje