Istina nema vlastito postojanje

 In Duhovnost

„Samo razumijevanje psihičke strukture ljudskog bića, može rasvijetliti pitanje o istini. Ova struktura počiva na tri osnovna elementa: umu, koji nam omogućuje da mislimo, srcu, koje nam omogućuje iskustvo osjećaja i volji, koja nam poticana od strane uma i srca, omogućuje da djelujemo.

Ideal uma jest da se očituje mudrost, ideal srca jest da se očituje ljubav, a ideal volje, što proizlazi iz druga dva, jest da očituje istinu. To znači da čim više misli našeg uma teže mudrosti, a osjećaji našeg srca prema ljubavi, više smo u istini.

Da, to je tajna istine, što je vrlo jednostavno. Istina je kao pojam bila određivana na bezbrojne načine, što je samo zbunilo pitanje. U stvarnosti, nemoguće je reći što je istina, jer ona nema vlastito postojanje. Postoje samo ljubav i mudrost, a istina je rođena iz njihovog jedinstva.”

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • An
  Odgovori

  Istina nije apstrakcija, niti ono sto je svjedoceno duhom istine, mada moze biti apstrakcija i moze biti svjedocena duhom istine. Istina ima vlastito postojanje. A ovaj covjek dolazi iz poganske religije i on ne poznaje istinu koja imavlastito postojanje. Ali zato ima intuiciju i duhovno vodstvo a koje sam ne prepoznaje kao subjekt vec objekt, mozda jos kao apstraktni nacin, svoj proizvoljno odabrani put.To je upravo razlika istoka i zapada, poganske i istinske religije. Ali i zajednicka odlika sviju , pracenje naime intuicije duha. Ali svecenici Bozji to rade, kako im i prilici, sa krajnjim znanjem, ovi drugi sa vise ili manje maglovitom intuicijom, inteligencijom srca i postenjem srca, ljubavi spram istini. “Ja sam put istina i zivot.” Posteno je da se ta izjava provjeri. Nitko na istoku to jos nije rekao.

 • autor_itet
  Odgovori

  Baš zato što istina nema vlastito postojanje, duhovna je. To i jest caka, jer primjerice, nju u raznim životnim okolnostima ne vidi svatko, niti u isto vrijeme. Stoga, ona je toliko istina, koliko joj čovjek kao duhovno biće dozvoli, da se njenim duhom (ne)manipulira. Ona je svakako 100%-na pobjednica:)

  • Niara
   Odgovori

   U tom smjeru i ja tako vidim, stoga sam se suzdržala od komentara ispod teksta, da svatko sam za sebe promisli i osjeti što ona za njega znači i kako se očituje.

  • An
   Odgovori

   Duhovan je i duh.A duh ima vlastito postojanje, covjecji duh, Bozji…onaj koji je istina. “Gospodin je duh.”

 • branko
  Odgovori

  Baš tako, slažem se!

 • White
  Odgovori

  Ja se s ovim u potpunosti slažem, temeljem vlastitog iskustva. Bolje je ne biti previše intelektualan, treba svakako nastojati iskusiti istinu umjesto previše diskutiranja. Mišljenje o istini – neznanje / iskustvo o istini – znanje. Jer intelekt je i dalje u nižoj sferi postojanja, normalnim umom je ne možemo pojmiti, ma kakvo god mi imali mišljenje o tome što ona jest.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje