Kako bi DRŽAVISTI mogli postati ANARHISTI?

 In Duhovnost, NASILJE

Napisao Larken Rose.

Anarhist sam ponajviše iz razloga što imam empatiju za druga ljudska bića. Kada bih želio slobodu samo za sebe i kada me ne bi bilo briga što su svi ostali ugnjetavani i maltretirani, bilo bi se našlo mnogo načina na kojima bih mogao steći bogatstvo i relativnu slobodu, uprkos političkom sustavu, ili baš zbog njega.

Velika većina državista pretpostavlja. da istovremeno dok su ONI vođeni dobrotom i vrlinama, neki DRUGI – posebice ako su drugačijeg političkog uvjerenja – su vođeni pohlepom i mržnjom. U stvarnome svijetu, većina ljudi različitih ”političkih” uvjerenja imaju jednak osjećaj empatije, ali različito razumijevanje stvarnoga svijeta.

Zapravo, državisti se upravo zbog vlastite empatije osjećaju nelagodno kada ih se zatraži da budu određeni i jasni o tome što podržavaju. U stanju su ponosno govoriti nejasnim eufemizmima o raznim ”vladinim mjerama” (nasilnom razbojništvu) koje odobravaju, ali kada bi ONI bili ti koji bi trebali nekoga utamničiti zbog posjedovanja krive biljke, ili kada bi ONI morali zaprijetiti nasiljem nekome tko pokušava pobjeći iz pakla koji se događa u nekoj stranoj zemlji, ili kada bi ONI morali nasumice ubiti nekoga u nekoj stranoj zemlji koju su američki političari proglasili neprijateljem, ili kada bi ONI bili ti koji će reketariti nekoga pod prijetnjom otmice kako bi se financirala neka ”vladina mjera” – odjednom bi im se njihova vlastita savjest suprotstavila da takve stvari čine.

Upravo ta bezlična. nejasna, kolektivistička kaša autoritarnih ”rješenja” koje netko drugi provodi, omogućava da se inače dobri ljudi, ipak osjećaju OK što to odobravaju. Kada bi sami morali provesti svoje vlastite autoritarne kontrol-frik planove – ne samo GLEDATI nasilje koje je u temeljima svega što ”vlada” čini – već ih sami činiti – vrlo brzo biste vidjeli da bi velika većina pristojnih ljudskih bića također postalo anarhistima.

 

Recent Posts
Showing 2 comments

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje