Kontrola uma – Znak/značenje/(ne)znanje 4. dio – Informacija, esencija mentalne formacije

 In Kontrola uma, Obrazovanje

Informacija esencija mentalne formacije

Formacije se tvore od informacija. Form-acija je oblik, a in-form-acija je kod koji se ubacuje unutra. Stoga in-form-iranje je mentalni kod određuje oblik mentalne formacije. Ob-lik stvara lik ili lice. Sinonim za lice je obraz, pa je stoga proces obrazovanja stvaranje obraza ili obrazca, lika, ličnosti, osobe, formacije. Svaka ličnost je mentalni obrazac koji je predefiniran ubačenom informacijom prihvaćenom od uma. Ličnost ili osoba je stoga hipotetski mentalni oblik koji ima svoje karakteristike i ograničenja. Obraz-ovanje ili edukacija bi stoga bilo mentalno kreiranje obrazaca pomoću predefiniranih programskih kodova (informacija) koje služe za ograničavanje svijesti. Ovaj pasus vam može poslužiti kao odgovor na pitanje zašto se protežiraju i dalje znanosti koje ne daju nikakva smislena objašnjenja o prirodi stvarnosti. Edukacija dakle, vjerovali ili ne, uglavnom služi za degradaciju svijesti i znanja ili bolje rečeno sprečavanju spoznaje čovjeka o samome sebi. Svijest se identificira za predodređenom informacijom koja tvori određeno isto takvo značenje. Identifikacijom se stvara identitet tj. postojanje iluzorne osobe (mentalnog obrazca) koji vjeruje u svoje postojanje, istina ograničeno sadržajem i kvalitetom informacije. To je potpuno nesvjestan proces koji proizlazi iz neznanja, (nesvijest = neznanje) kako i samo ime id-entitet kaže. Naime ID je urođeni dio ličnosti koji se u potpunosti nalazi u nesvjesnom djelu psihe, a ujedno i sjedište nagona prema utemeljitelju psihologije Sigmundu Freudu. Pojam entitet upravo dolazi od latinske riječi ens, entitas, a znači biće. Entitet je prema rječnicima ono što jest, cjelina nečega što postoji, značenje čega, ono što je posebno u stvarnosti ili u svijesti, bit bića kao takva. Logikom zaključujemo da je onaj koji ima identitet nesvjesno biće ili bolje rečeno biće čija je primarna karakteristika neznanje/nesvijest.

Ako ste pratili stranice ZVONA ISTINE možda vam je jasnije kakve ovo ima implikacije na svijet fizičkih i pravnih osoba koji su jedini stanovnici zemlje prava. Tada znate i kakve posljedice u pravnom sustavu donosi izjava „Ja sam moje ime!“

Oni koji kažu „Ja sam ovo tijelo“, ili „ja sam ovo ime“ povjerovali su u primarnu pretpostavku relativističkog sustava referentnih točaka. To je prema znalcima primarna pretpostavka koja kreira prividnu odvojenost od svega što jest, od izvora cjelovitosti i sveukupnosti, na koju je nadograđen cjelokupni iluzorni svijet.

Možda je igra tako namještena, idealna za ovakav scenario. Kad se tijelo rodi u ovaj svijet, svijest unutar njega je potpuno nesvjesna sebe (u stanju nesvijesti) i u stanju zaborava. Idealna pozicija za ubacivanje raznih BIOS softwera. Pretpostavljam da svijest nesvjesna sebe tražeći odgovore na pitanje „Tko sam?“ u takvom stanju veže za bilo koju informaciju koja dospije u njeno polje u bilo kojem obliku. Ne mora nužno niti bit informacija/znak već može biti i energetska struktura koja je jednostavno prisutna u polju. Kako su roditelji uglavnom u neznanju i primarno nesvjesni kopiranje njihova energetskog obrazca donosi slično – slične rezultate. Stoga djeca karakterno uglavnom i sliče na roditelje. Svijest primarno neograničena postavlja samu sebe u predefiniranu strukturu referentnih točaka koja kroz misaono/programsku formu tvori prostor i vrijeme. Da i mudraci tako kažu, da prostor i vrijeme (obazirući se uglavnom na ograničenja) postoje samo zato jer mi vjerujemo da one postoje. Tako se nešto slobodno i divlje zarobljava u civilizacijske okove prostora i vremena. Svijest do tada bezoblična i bez pridjeva, kvalitete, identiteta, postaje oblik sa određenim kvalitetama ograničenjima i identitetom podložna pravilima ukalupljene matematičke strukture.

divlja rijeka

Slika 1: Divlja rijeka, izvan kalupa, prirodno teče

Takva svijest – prividnog oblika (istoznačna sa svime što jest, ali znatno ograničena) vidi sebe kao odvojenu od drugih svijesti barijerom. (ja sam ja, a ti si ti; svak za sebe). Ona vidi sebe kroz vlastito tijelo, psihu koja ima svoje vlastite karakterne crte, afinitete i identifikaciju. Takav entitet tada može dobiti i svoju definiciju jedinstvenog aritmetičko-programskog sklopa određene kvalitete. To je Ego.

gradska rijeka

Slika 2: Gradska, civilizirana rijeka, uredno porezana i ispravna

Ovakav ograničen, zatvoren sustav kao i svaki drugi matematički može dati samo ograničene rezultate unutar spektra varijacija koji postoje unutar matrice matematičke jednadžbe. (odatle izreka smeće unutra – smeće van.)

Život ukalupljen u kutiju svijesti je žalosno dosadan, siv, ubačen u svakodnevnu rutinu matematičke jednadžbe sa uvijek istim predvidivim rezultatima/rješenjima. Svo siromaštvo kalupa očituje sa konstantno istim događajima, cirkularnim uzorcima prošlosti koja se ponavlja.

„Simbol je rezultat znanja. Razumjevanje, svijest -i tako izroni simbol. Možda je taj simbol već prije bio izražen, ali to je nebitno, jer je ono što je pred vašim očima rezultat. Navesti nekoga da uči simbole, i zatim distribuira strateški određenu količinu njegovog značenja neće toj osobi podariti znanje, iako će oni to percipirati kao dobijanje znanja.

“Reći ću vam šta znači pentagram, šta znači heksagram…” Ne znači ništa! Na primjer, mogu reći riječ “guma” nekoj navijačici koja stalno žvaće žvake – i jedino značenje koje će joj izroniti u glavi kada čuje tu reč je “žvakaća guma”.

Mogu reći istu riječ nekome drugom, i njemu će pasti na pamet žvaka, ali će mu takođe pasti na pamet i gumeno drvo {kaučuk} Ili desni oko vaših zuba {eng. gum je sinonim za gumu, smolu i desni}. Reći ću to nekoj trećoj osobi, njoj bi palo na pamet sve prethodno ali možda i još nekoliko značenja, možda ta osoba ima dublje razumevanje, bolje razmišlja. Metaforičko upoređivanje sa drugim stvarima -guma je supstanca korišćena u građevinstvu, možda viđenje gume na molekularnom nivou?

 

Šta je prava svrha bivanja? Prije inkarnacije, vi jeste. Rekli bi ste “ja jesam”. Kada radite, postanete, tada “budete”. Koja je svrha toga? Izvlačite značenje iz vaše staze, iz vašeg iskustva, uzimajući značenje iz toga i stvarajući izražaj, izražaj bi uvek bio simboličan. Slika, dodir, poljubac. Bilo šta. Ako samo kopirate ono što vam je rečeno da stvari znače, i replicirate ono za šta su vam rekli da treba da ih koristite i kako da ih koristite – šta govoriti, šta misliti, šta znači šta, šta treba da radite – šta je značenje vašeg života… Ako

dozvoljavate da vam neko govori šta je značenje vašeg života, neko u vašoj objektivnoj stvarnosti, neko drugi – koja je vaša svrha osim da budete rob?

Ideja indoktrinacije nekoga putem zakletve je apsolutno zlo, zato što se time deklariše kako oni ne žele da vi budete kreativno biće i pronađete sopstveno značenje. Proći ćete korake u kojima će vas hraniti značenjima na kašičicu, a zato što je to više značenja, više znanja nego što ste imali pre postanete impresionirani time, poverujete da zaista dobijate nešto, da vas to osnažuje. A znaju da dokle god vas drže podalje od vaše sposobnosti da sami dođete do znanja i značenja imaju potpunu kontrolu nad vama. Odvukli su vas sa vaše vlastite staze.“

Jonatan Adampants – Znanje

Recent Posts
Showing 2 comments
 • yam
  Odgovori

  Jezik je velika zamka,simbol podjele među ljudima kao i novac.Kad budemo razvili telepatsku komunikaciju neće biti laži između nas jer ovako se stalno lažemo.Svako slovo je magični pečat i ima svog autora;možda kršimo nečija autorska prava što daje za pravo kreatorima matriksa riječi da nam zaposjednu um ,a preko uma i tijelo.
  U prirodi nećete naći ni slovo niti broj samo slike, a slika govori tisuću riječi.

  • trumba
   Odgovori

   možda se i zato govori “đavlu” da drži svoj račvasti jezik među zubima…
   :P

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje