Misao dana – Možemo mi i bolje

 In Duhovnost

Napisao Jon Fergus, preveo Valter.

Od velike je vrijednosti što možemo pogledati u prošlost, pronaći iznimne pojedince i učiti iz njihove mudrosti. Postoji obilje istinski inspirirajućih i dubokih mudrosti u ljudskoj prošlosti, a mi živimo u vrijeme kada je ta mudrost svega jedan klik mišem od onih koji žeđaju za njom.

Kakva prilika!

ALI, nije dovoljno u prošlosti tražiti moralne, duhovne, filozofske, političke ili neke druge oblike vodstva. Morali bismo pokušati biti *bolji* od svih civilizacija koje su postojale prije naše. To je naš izazov. To je izazov naše generacije. Moramo učiti iz naše zajedničke prošlosti, pronaći duboke mudrosti i čvrst moralni temelj… i onda moramo tim izazovnim putem hrabro zakoračiti u nepoznato. Moramo zakoračiti jednu stepenicu više na ljestvama ljudske moralne evolucije i uzdići se gore vlastitom snagom. Nitko to neće uraditi za nas. Nitko nam neće reći kako da stignemo tamo ili kakav ćemo prizor zateći kada stignemo tamo gdje smo krenuli. Život je takav – putovanje naprijed, dalje, uvis, putovanje na kojem našim svjetlom rastjerujemo tamu, osvjetljavajući naš put u nepoznato, dosižući nove vrhunce dok pokušavamo ujediniti naša najviša i najplemenitija stremljenja koja možemo zamisliti kao ljudska vrsta.

Stoga pogledajmo unazad, koristimo naše zajedničko pamćenje i povijest, učimo iz mudrosti, ali istovremeno gledajmo i prema naprijed, budimo odvažni i bez straha recimo ono što već znamo – možemo mi i bolje.

venus_project

Možemo mi i bolje.

Ukoliko Vam je ovaj članak donio neku novu vrijednost, razmislite o donaciji – pogledati gornji desni segment stranice. Hvala!

 

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje