Moralnost nuklearnog oružja

 In Obrazovanje

Scenario 1:

Agresivna militantna grupa Arapa uspije detonirati relativno malu nuklearnu bombu u Chicagu, trenutno usmrtivši 40000 američkih civila, nakon čega daju ultimatum američkoj vladi da njihova vojska odmah prestane sa svim svojim imperijalističkim akcijama na Srednjem istoku. Tri dana kasnije, budući da zahtjev nije ispunjen, ista grupa detonira još jednu nuklearnu bombu u Miamiju, trenutno usmrtivši novih 25000 američkih civila. U nadolazećim tjednima i mjesecima, zbrajaju se novi mrtvi zbog posljedica radijacije.

Dakle – što biste mislili o onima koji su odgovorni za te napade, i što bi s njima trebalo učiniti, ili, što bi im se trebalo učiniti? A da su kojim slučajem napadi nuklearnim oružjem postigli svoj cilj – zaustavljanje američkih imperijalističkih akcija – bi li ti napadi zbog toga retroaktivno postali ispravni i opravdani?

Scenario 2:

Agresivna militantna grupa poznata pod nazivom U.S. Air Force baca nuklearnu bombu na Hirošimu i trenutno usmrćuje 40000 japanskih civila,  nakon čega daju ultimatum japanskoj vladi da njihova vojska odmah prestane sa svim svojim imperijalističkim akcijama. Tri dana kasnije, budući da zahtjev nije ispunjen, ista grupa baca još jednu nuklearnu bombu na Nagasaki i trenutno usmrćuje novih 25000 japanskih civila. U nadolazećim tjednima i mjesecima, zbrajaju se novi mrtvi zbog posljedica radijacije.

Dakle – što biste mislili o onima koji su odgovorni za te napade, i što bi s njima trebalo učiniti, ili, što bi im se trebalo učiniti? A da su kojim slučajem napadi nuklearnim oružjem postigli svoj cilj – zaustavljanje japanskih imperijalističkih akcija – bi li ti napadi zbog toga retroaktivno postali ispravni i opravdani?

Moralna pouka:

Glavna svrha zastava je SPRIJEČITI ljude da razviju bilo kakve dosljedne i objektivne poglede na ono što je uistinu moralno i pravedno.

 

 

Recent Posts
Showing 13 comments
 • Miroslav
  Odgovori

  Podijeli, zavadi, pa vladaj. Lijepo rećeno, ali treba tu kratku rečenicu osvijestiti, i shvatiti koliko nam zla donosi.
  Vrijeme je da se ljudi ujedine. Let us all unite. Ali ujedine u raznolikosti. Zemlja je raznolika i nismo svi isti, ali smo svi jednakovrijedni. Trešnja i jagoda, kruška i jabuka, nisu iste, ali su jednakovrijedne, svaka je ukusna na svoj način, i kako više voljeti jednu od druge, a da se ona druga ne uvrijedi, nemože se, zato ih volim oboje isto i pružim zahvalu i jednoj i drugoj što me hrane i okrepljuju, svaka na svoj način. Isto je i s ljudima, kako voljeti oca više od majke a da se majka ne uvrijedi, nemože se, zato ih volim podjednako, jer svaki na svoj način me uveseljuje, isto je i s bratom, prijateljem, djevojkom, susedom, strancem u prolazu, ljudima na zvonu istine, jer svaki od njih me na svoj način čini sretnim i ispunjuje moj život. Zavoljeti sve i svaku situaciju, je ono što nas može isvesti iz patnje i bolova. A ta ljubav dolazi iz srca, nije ono tu u nama samo da tjera krv po žilama, ono je mnogo više, pokušajte ga osjetiti, kakve ugodne osjećaje daje.
  Lijep pozdrav vama, ratnicima svijetla!
  Miroslav

 • Marko
  Odgovori

  Sad, kad ste bas spomenuli nuklearne eksplozije – mozda ce nekome biti edukativno da vidi sve nuklearne eksplozije do 2010:

  https://www.youtube.com/watch?v=LLCF7vPanrY

  Meni je bilo vrlo interesantno koliko ameri bombardiraju sami sebe….

  • Solarian
   Odgovori

   Sad mi je postalo jasno zašto su mi nastavnici u školi govorili da živimo u atomskom dobu, doslovno moji roditelji i ja smo svi rođeni u hladnom ratu (3 svjeckom nuklearnom koji je bio samo priprema za 4 svjecki), naziv hladni odnosi se na hladnokrvno posredno ubijanje čovječanstva radiaciijom od preko 2000 ispucanih nuklearnih bombi za koje se službeno zna, vjerojatno duplo više je ispucano nuklearnih bombi za koje se službeno ne zna, da još pride dodamo zračenje nuklearnog otpada i havarije nuklearki od kojih fukušima prelazi sve rekorde do sada po onom što se službeno zna , a neslužbeno tko zna koliko, a još neionizirajuće elektromagnetsko zračenje iz satelita i kojekakvih planetarnih antena, pa trovanje kemtrejlsima, gmo-om, kojekakvim raznolikom otrovima, uz to sve dobro je da smo ikako živi i da funkcioniramo mentalno i fizički na rezervi, ali još uvijek se krećemo, eto stoljeće rata je za nama, idemo lagano u drugo.

   • bem-bem
    Odgovori

    Znan da postoje svakavi monstrumi koji sebe nazivaju ljudima ali nikad mi nece bit jasno kako neko ko se rodi pod ovim suncem moze radit ovakve stvari

 • The God all mighty
  Odgovori

  mozda bi dobra ispravka bila:

  Moralna pouka:
  Glavna svrha zastava je SPRIJEČITI ljude da razviju bilo kakve dosljedne i SUBJEKTIVNE poglede na ono što je uistinu moralno i pravedno.

 • Eon
  Odgovori

  Koliko mi je poznato, kad su Adam i Eva pojeli plod s drveta spoznaje i time upoznali moral, te su stavili smokvine listove na međunožne predjele, Bog ih je izbacio iz Raja.
  Slobodno me ispravite ako sam netočan. :-)

  • MariMil
   Odgovori

   Mozda? Ali odakle potječe to samo destruktivno ili nasilničko ponašanje? Ovisno kakva je zapravo istina. Al treba spomenuti da su Bog/ovi(Elohimi) stvorili čovjeka da mu bude sluga ili pripitomljena životinja za rad, a kad su “Adam i” Eva” (jedni od klonova) shvatili ili postali svjesni da su vrlo slični Elohimima onda su ih gazde doslovno deložorali u okrutan svijet iz klimatski kontroliranog vrta. Inače zanimljivo je da čovjek/kao dijete sam po sebi nije okrutno biće ali takvo postaje učenjem i uvjetovanjem, prenošenjem svih okrutnosti koje su Elohimi najprije činili nama i jedni drugima. (sto je stvarno vidljivo samo iz Biblije SZ druge spise neću ni spominjati)

 • Damir
  Odgovori

  Netko je davne 1948 napisao i do dan danas, načelno, nitko na svjetu nema ništa protiv ,niti je demantirao: “Budući da je priznanje urođenog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira u svijetu,

  budući da je nepoštivanje i zanemarivanje ljudskih prava rezultiralo barbarskim postupcima koji vrijeđaju savjest čovječanstva i da je izgradnja svijeta u kojemu će ljudska bića uživati slobodu govora i uvjerenja te biti slobodna od straha i neimaštine (godišnje umire od gladi oko 50 miliona ljudi), proglašena najvećom težnjom svih ljudi,

  budući da je bitno ljudska prava zaštititi, kako čovjek ne bi morao pribjeći, kao krajnjem sredstvu, pobuni protiv tiranije i ugnjetavanja,……”

  Zključak sami izvedimo. Kažu da je ljubav lijek za sve “rane”, samo gdje je danas ljubav, gdje se sakrila?

 • Dado
  Odgovori

  u naslovu je moralnost, a misli se na protumoralnost

  (čak ne niti na “amoralnost” tj. nemoralnost, jer bi to bila oznaka za ono što je izvan morala)

 • Dado
  Odgovori

  uzgred budi rečeno,
  po svom destruktivnom potencijalu VEĆA prijetnja ljudskoj populaciji jest genetski preinačena hrana
  (tzv. GMO, genetski preinačeni organizmi)

  i nuklearna prijetnja, kao i prijetnja GMO-a,
  kao i onečšćenje i uništavanje okoliša,
  kao i hotimična “proizvodnja” bolesti i bijede
  – jesu sve proizvodi ljudske bitno sužene, zasjenjene, zatamnjene, izopačene svijesti

  stoga je moguće koriensko rješenje svih ovih prijetnji
  – proširenje, pročišćenje, uzdignuće ljudske svijesti

  do razine na kojoj se uopće NE javljaju sva gore spomenuta izopačenja

 • au_toritet
  Odgovori

  Moralna pouka me podsjetila na zaštitu okoliša za nas većinu i sličnim ”opasnim” stvarima i penale koje ćemo ubrzo plaćati za ”neodgovornost” manjine/sustava. Eto primjera robovlasništva. Zavadi pa vladaj je usvojila upravo grupa/manjina, jer kako bi drugačije. Kao i uvijek kruha i igara za puk, dok oni nikad na red odgovornosti, a moral i pravda ne kači grupu. Jezivi ameri sad stalno napadaju druge države i može se reći iz današnje perspektive da je to u ono doba bio pravi kukavičluk od njih spram Japanaca. Bajdvej, odlična edukacija Marko.

 • Kristijan
  Odgovori

  http://pokretpatriot.com/mir-je-doba-izmedu-dvaju-ratova/
  Evo interesantnog linka od autora ciji rad iznimno cijenim.Pozdrav svim ljudima dobre volje!

 • Eva
  Odgovori

  Moral je na ovoj planeti rijetka pojava, nema morala.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje