Najava – Intervju Srećko Sladoljev

 In Korporacije, REPUBLIKA HRVATSKA d.o.o.

Od nedavno pišem za tiskane tjedne novine 7dnevno i neke stvari koje biste inače mogli pročitati na Zvonu Istine sada će biti objavljene samo tamo. Jedna od njih je i mega intervju s poznatim stručnjakom Imunološkog zavoda Srećkom Sladoljevim, koji će vjerojatno zbog svog opsega biti objavljen u nastavcima. Srećko Sladoljev je sjajan čovjek prema mojem dojmu koji sam stekao kroz dobrano više od dva sata druženja. Razgovarali smo o njegovoj borbi s kriminalom i korupcijom, cjepivima, politici, životnim odabirima i stavovima, a odgovor na jedno pitanje koje je od posebnog interesa za teme koje obrađujemo ovdje – pretpremijerno donosim na Zvonu Istine.

Idemo malo popričati o transformaciji zakonitih institucija naše domovine u tvrtke. Primijetio sam da ste svojedobno na svoj facebook profil stavili video REPUBLIKA HRVATSKA d.o.o. koji nudi dokaze o tome, a kada ste bili kod Josipovića jednom prilikom, čuli ste jednu njegovu rečenicu koja te dokaze dodatno i učvršćuje. Što je Josipović tada rekao i kako ste vi to doživjeli?

Sad bih se morao malo prisjetiti, ali predsjednik države je sazvao sastanak… tema je bila građanska inicijativa da svi zakoni, kojima se, kao, štite prijavljivači korupcije i kriminala u Hrvatskoj, zaštite jednim sveobuhvatnim zakonom. Ja sam čak bio jedan od uvodničara. Na kraju ovih pitanja i odgovora odgovarao je i predsjednik države. I u jednom trenutku, ne znam točno kako je bilo formulirano pitanje, ticalo se same države, rekao je da država jest poduzeće i da se država vodi kao poduzeće. Čini mi se kao da od svih prisutnih, a bilo nas je dosta, da sam jedini ja to čuo. Možda su i drugi čuli, ali meni je to tako zvonilo što je on rekao, a drugi kao da su to prečuli. Da je država poduzeće. Država nije poduzeće. Nije cilj države da stvori profit i nekakvu zaradu. Država je nešto što mora stvoriti jedno plodno tlo gdje bi se svi ljudi, koji smo povezani poviješću, tradicijom, kulturom, jezikom, vrijednostima… mogli razvijati, kako bismo onima koji bi slabije napredovali – pomogli. Ja na taj način vidim jednu državu, vidim jedan viši interes u državi nego što je vidi taj predsjednik države. Kao da sam ja predsjednik države, a ne on. Meni je jako teško kad svaki dan vidim na televiziji da su roditelji pritisnuti egzistencijalnim problemima, nemaju dovoljno da prehrane svoju djecu. Vidim pametnu djecu, velikih očiju… to mene dira. Onaj koji bi trebao biti pater familias u cijeloj toj priči, on mi se čini prilično neosjetljiv. I to je zabrinjavajuće.

 

Recent Posts
Showing 5 comments
 • Damir
  Odgovori

  Lijepo, lijepo, Srećko je poznati borac za istinu još od vremena EUreferendumskih dana, pa i prije, a što se tiće pisanja za 7dnevno , želja mi je da “dnevno” uz zvono istne, koristiš kao javnu oglasnu ploću za papirnate akcije kojima mi, (nadam se da nas ima svakim danom sve više) ogoljujemo sustav i pokazujemo, blago rečeno, njegovo pravo lice.
  Tako da na kraju svakog pisma raznim gnjavatorima, uz sve što slijedi prolaskom prekluzivnog roka, još dodamo kako će sve biti transparentno objavljeno na neovisnim portalima u zemlji i inozemstvu. Pozdrav.

 • zenfjaka
  Odgovori

  “JA SAM Charlie!, Svi smo mi Charlie!”
  U svoje ime, izražavam iskrenu sućut obiteljima i prijateljima žrtava terorističkog napada na ured tjednika Charlie Hebdo u Parizu. Mogu ubiti tijelo ali neznaju da se duša broji, to je ono što nisu u stanju spoznati niti su stvoreni za takve spoznaje.

 • bem-bem
  Odgovori

  Zanima me pisete li tamo kolumnu ili objavljujete vijesti zajedno s ostalim novinarima tj. Kako da prepoznam vas tekst na portalu 7dnevno. Unaprijed hvala

 • zenfjaka
  Odgovori

  bam bambalum ba..kako ćeš prepoznati ? dopusti bez dopuštenja da komentiram…zamisli jednu veliku livadu na kojoj leži tisuće ljudi i spava…kad ustaneš i osvrneš se, primjetićeš još nekoga koji stoji-strši, ne leži..valjda imaš sposobnost prepoznati ležeće i uzdignute. Imaš li?

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje