Ne hraniti trola!!!

 In Općenito

Ovaj članak je vjerojatno gubitak vremena za svakoga tko prati ovu stranicu, osim za nekolicinu komentatora koje smo identificirali kao one koji ostavljaju lažne podatke o svojim e-mail adresama, koji mijenjaju nadimke u pokušaju da nas zbune i tako se uvuku u konstruktivne rasprave u sekciji komentara zbog samo njima znanih razloga. Ipak – naučili smo kako ih prepoznati po njihovim IP adresama. Ovaj članak je posvećen tim ljudima specifičnih karakteristika koji u internetskom žagronu imaju čak i ime.

Trol. O njima smo pisali već i ranije OVDJE.

Što je trol u internetskom žargonu?

Trol je netko tko se upušta u rasprave i komentiranja zato da provocira i dosađuje. Budući su trolovi daleko od ičega što je produktivno, najbolji način kako se prema njima odnositi je izgladniti trolove psihološke potrebe ignorirajući ga. Mi kao administratori naprosto obrišemo takve komentare nakon što provjerimo IP adrese do sada identificiranih trolova s novim komentarom i IP adresom s koje je pristigao, i nakon što to obavimo potrebno nam je cca 0.0000017 mikrosekundi da zaboravimo na njih.

Trol obično ima malo ili čak nimalo interesa doprinijeti razvoju web stranice, ali ima interes u barem jednoj od ovih stvari:

 • namjerno ljutiti druge komentatore ili autore članaka
 • ometati normalan tok debate ili rasprave
 • ometati glatko funkcioniranje stranice
 • namjerno gnjaviti korištenjem odvratnih riječi. Primjerice, koriste uvredljive izraze za sve koji na neki način sudjeluju na web stranici
 • praveći se intenzivno da su neznalice ili glupani
 • stavljanjem sebe i svojih stavova u središte rasprave

MOTIVI i PREPOZNAVANJE TROLA

Za trola, ovaj posljednji vjerojatno je od najvećeg značaja. Obično ih se prepozna po kratkim postovima koji su u obliku pitanja, makar to nije uvijek tako – ali oni ne odustaju i njihovi daljni potezi polako će ih razotkriti. Oni pecaju bilo koga da odgovori na njihov komentar i kada se netko zakači, polako grade svoj put prema slijedećem cilju, unešenju razdora i odvlačenju pažnje, i nije rijetkost da će na tom putu stavljati postove zapaljivih karakteristika ne bi li generirali vatrene odgovore drugih komentatora, što je naravno voda na njihov mlin – ili bolje rečeno – kisik u vatru. Naravno, kada ih se uoči, počnu jadikovati o tome kako ih napadaju, kako im je uskraćeno pravo govoriti, kako im je uskraćeno pravo čak i misliti, kako njihova mišljenja nisu dobrodošla jer se ne uklapaju u ograničenu, zatvorenu, isključivu politiku web stranice koja preferira samo one koji se uklapaju u ono što na web stranici piše i koji to podržavaju. Nije rijetko da takve stranice koje ih uspješno identificiraju kleveću na raznim forumima kao rasističke, fašističke, despotske, diktatorske, ovakve, onakve, klevećući u istome paketu i administratore tih stranica kao one koji njihova prava na slobodu govora i misli navodno krše. Naravno – uvijek sebe prikazuju žrtvama, makar su oni ustvari dželat s sjekirom.

Ustvari, pošteno bi bilo reći kako nije moguće razlučiti je li netko trol ili naprosto – šupčina.

Moguće je da administratori Zvona Istine odluče pustiti komentare uspješno identificiranih trolova, s time da ih odobre na način uz editiranje komentara, dodavši prije prve riječi njihovog kometara ovu napomenu: UPOZORENJE!!! TROL!!! kao jedan zanimljivi eksperiment, možda čak i zabavan, koji će zaista svakome komentatoru omogućiti da trola (ili šupčinu) u potpunosti sam, svojom voljom ignorira, kako administratori ne bi morali trošiti vrijeme na pisanje ovakvih članaka zbog nekih tipova sumnjivih, vjerojatno kompromitiranih psiholoških profila.

Troll01

Ipak – najučinkovitija metoda za borbu protiv trola je – NE HRANITI GA!

Ukoliko sakupimo 10 glasova ”ZA” od ljudi koje nismo identificirali kao trolove u sekciji komentara, provest ćemo ovaj eksperiment koji će trajati dok administratorima ili vama ne dodija. Ukoliko ne sakupimo 10 glasova, naprosto ćemo ih nastaviti brisati – što ne znači da ne možete glasati i ”NE”. Zanima nas vaše mišljenje, kakvo god ono bilo.

Napomenuli bismo da nisu svi oni čiji komentari nisu objavljeni trolovi. Neki komentari su bili takvog sadržaja da smo procijenili kako nisu primjereni za objaviti ih, pa nismo. Ukoliko netko ima nešto protiv politike administratora Zvona Istine o komentarima, neka ne komentira ili neka si otvori vlastitu web stranicu pa nek komentira koliko hoće i što god hoće.

I na kraju imamo poruku za trolove koji će se znati prepoznati – sekcija izbrisanih komentara uvijek će rado arhivirati vaše komentare. Ukoliko ste kojim slučajem plaćeni po objavljenom komentaru, na Zvonu Istine nećete zaraditi niti za kavu pa predlažemo da potražite neko drugo mjesto gdje možete zadovoljiti vaše potrebe.

Hvala!

DODATAK 04.03.2015.

Ukoliko Vam se sekcija komentara u nekim starim člancima učini nelogičnom jer ostavlja dojam da neki komentar fali – to je upravo stoga jer zaista i fali. Trolovi koji zagađuju sekciju komentara sami su nam pomogli ovim člankom da lakše potvrdimo tko su oni, i stoga su danas SVI NJIHOVI PROŠLI KOMENTARI IZBRISANI, čak i oni benigni.

 

Recent Posts
Showing 31 comments
 • gordan
  Odgovori

  NEka se ovim člankom hrane, ako je moguće…ako ne, NE

 • ljudsko_biće
  Odgovori

  preporučio bih audiovizualnu podlogu/dodatak ovom članku;

  https://www.youtube.com/watch?v=KaqC5FnvAEc

  Ako sam dobro ‘(u)vidio’, onome čemu gravitiraju ljudi
  (i koji rade na ‘stranici’ i većinom koji gledaju/pišu)…
  je zapravo volja da prekinu davati život/energiju egu i
  proizvodu ‘njegovim’ (najpoznatiji možda RH d.o.o).

  Ono što ‘vidim’ je da bi promijena “politike” dovela do toga
  da bi se energija koja se ulijeva u “edukativnu platformu”
  razapela kao tantal gdje bi na jednom kraju bilo NE EGU,
  a na drugom da EGU.

  Konstruktivna rasprava da,
  ali budući da se u komentarima može potencijalno stvoriti nova vrijednost za cilj ‘stranice’/okupljanja…
  davanje i “nokta”(prsta-ruke-svega) bi stvorilo “prizmu”
  koja bi disipirala energiju sviju ovdje i hranilo jedino onog
  tko je uvijek traži jer je u konstantnoj NEstašici – EGO.

  Svakom čovjeku se može ‘dogoditi’
  da “ogladni”/’padne’/”spotakne se”…
  ali jedino tko stalno pita “jesti” je EGO.

 • Darko
  Odgovori

  Eto i drugačijeg razmišljanja. Ako je u svrhu eksperimente, moj glas je DA. Znam da se na taj način izlažu i administratori mogućem nezadovoljstvu, ali ako tražimo način i potvrdu da jesmo slobodni, što imam za sebe, nije dobro ograničavati drugome. OK trolovi rade svoj dio, no moje je mišljenje da bi bilo dobro testirati, za dobro svakog, čisto da sami znamo što nas još boli. Ako se netko nađe ponukan da odgovori trolu, neka sam sebe zapita zašto i koji su njegovi vlastiti motivi, jer mijenjamo sami sebe a ne nekog drugog. Svi mi koji tražimo i ovdje našli informacije koje su za naš osobni rast, dobro je imati i neki test da vidimo dokle smo došli u vlastitom oslobađanju.

 • Valter
  Odgovori

  Zanimljivo je da su se do sada već javila dva trola komentirajući ovaj članak, od kojih je jedan dovoljno lukav da napiše benigni komentar:

  DA, ja bi da se sami sramote, naravno ako Vas nešto ne žulja u tim komentarima..

  Postoji nekoliko načina kako ih uočavamo. Prvi je zahtjev da potvrde autentičnost komentara koji šaljemo mailom, i u pravilu nam se mail vrati jer mail adresa koju su naveli u komentaru (koja se ne objavljuje ali nama je vidljiva) ne postoji. Naravno, njihovi komentari i dalje će biti brisani, dok se (ako) skupi 10 glasova ZA autentičnih komentatora.

  Njihovi komentari biti će osim riječima UPOZORENJE!!! TROL!!!, ako ih objavimo, popraćeni popisom lažnih e-mail adresa koje su do sada navodili, nadimcima koje su koristili, te IP adresama s kojih su njihovi komentari pristigli.

 • goga
  Odgovori

  Ova ponuda zvuči interesanto i osobno sam ZA jedan mali experiment, moram priznati, ono što me nekad uznemiravalo, danas me nasmije.
  Ukoliko se netko i nađe prozvan u nekom od komentara, te prepozna sebe u njima, neka odgovara na iste. Onima sigurnima u sebe, u svoja saznanja, intuiciju, neće nikakav komentar izazvati ozbiljne reakcije,a ako i izazove, trebao/la bi se zapitati, zašto je tome tako.

 • an
  Odgovori

  Ha ha.. Predobro obrađeno!
  Ne bi mogla bolje.

  Moglo bi biti korisno, nešto kao učenje internet kulture, kako se odnositi prema komentarima/komentatorima. Opterećuje vas dodatno sve to, ali možda da ovako gledate na stvari. Probati.Za. Mada mi se čini da bi sada mogli ispariti, a to bi sve riješilo :)

 • zenfjaka
  Odgovori

  Smin li ja nešto dodat…aj pitajte me..aj,aj :)
  …otprilike ovako :)

  “Lete dva dalmatinska goluba,jedan leti normalno,a drugi naopako..Kaže ovaj šta leti naopako onome šta leti normalno: Alo, stari, pitaj me zašto letin naopako.Ovaj mu odgovara:Pusti me,vidiš da letin! Nakon 2 min.ovaj opet:Alo,stari,molin te pitaj me zašto letin naopako.Ovaj ljut kaže:odje*i,jel vidiš da letin! Opet nakon po minute ovaj mu kaže:Ali kad te molin,pitaj me zašto letin naopako.Dobro,pun mi te ku*ac, aj, zašto letiš naopako? A ovaj će njemu:”Ajme,stari,nemoj me ništa pitat…”

 • Solarian
  Odgovori

  Dogodi mi se nekad da mi zašteka koje slovo (većinom “s” kad je malo veća vlaga u zraku – šta ćeš, stara kršina od laptopa, jebi ga nema se :-) ), ili zaboravim upisati broj pri upisu e-mail adrese (jedne jedine otvorene samo za namjenu komentiranja na ovoj stranici) pa ispadne nenamjerno “lažna” e-mail adresa, po tome bih mogao ispasti trol, a moja pitanja u većini slučajeva izgledaju provokativno i po tome bi mogao ispasti trol, eto sreća da smo ja i Valter odmah u startu raščistili neke stvari oko komentiranja na ovoj stranici, a imam i dobar komentatorski “staž” iza sebe pa se nadam da me se po tome ipak može razlikovati od novopečenih trolova.
  Tako ispada da bi se lako moglo greškom nekog pečatirati kao trola u ovom eksperimentu, uz to što ću glasati za eksperiment (iz razloga što mi trolovi ponekad previše podržavaju ovaj robovlasnički sistem koji kategorički ne podnosim s ciničnom dozom gnušanja) napomenuo bi da se ipak posveti veća pažnja pri raspoznavanju trolova prije samog pečatiranja.

  • Valter
   Odgovori

   Stvar i je u tome da su prepoznati i sačuvaj bože da bismo nekog etiketirali kao trola bez hrpe dokaza i dulje povijesti njihova djelovanja.

   • Solarian
    Odgovori

    Vidim na svom e-mailu da ima dosta neobjavljenih komentara koje dobivam u WordPress-u, biće trolovi imaju ofenzivu.
    Uzdam se u vašu prosudbu, samo naprijed, imate moju podršku.

 • The God all mighty
  Odgovori

  U bilo kakvoj igri niža inteligencija će uvijek proglasiti varalicom višu inteligenciju, jer normalno to joj je jedini način da spasi obraz.

 • zenfjaka
  Odgovori

  Trollanje, čini se ima (među ostalim) i elemente sociopatije kao i narcisoidnog poremećaja osobnosti (čak i kada imaju opravdanje da su plaćeni za opstrukciju/sabotiranje )…prije cca. 10 god sam jednom postao ovaj tekst, uz još jedan, poduži, koji zaista odlično objašnjava trollanje..no staviti ću ovaj kraći ukoliko se isto neće smatrati trolanjem…

  “Sociopat (psihopat) je čovjek koji će ti gađat fasadu govnima samo zato što mu
  to u tom trenutku pričinjava zadovoljstvo. Kad izađeš iz kuće i
  počneš urlat na njega, on će te gledati u oči, reći – “Nisam ja” i
  nastavit bacat govna. Ako poludiš i polomiš mu noge, on će se sutra
  vratit na štakama i opet radit istu stvar. Nikad neće žaliti zbog
  toga jer ga ne pogađa ničija patnja, baš kao što je imun na svoju.
  Zato mu možeš lomit noge do besvjesti, ali to neće imat nikakvog
  utjecaja na čistoću tvoje fasade.

  • Solarian
   Odgovori

   Zanimljiv citat, ovo bi se moglo primjeniti i na trolanje naših umova od strane vrhunsk(ih)og trol(ov)a iz vandimenzionalnog prostora zvanih arkoni s vrhovnim im vođom jaldabaotom.

 • zenfjaka
  Odgovori

  …stavit ću i ovo pa ako je predugo, zanemarite….

  Šta je internetski troll….???….
  Ako ste vrijeme ikada provodili u chat sobama, internetskim forumima ili usenet grupama, vjerojatno ste se već susreli s jednim od ovih problematičnih iritantnih stvorenja koja obitavaju na internetu. Pateći često od ozbiljnog poremećaja kompulzivnog štancanja upisa, trollova temeljna životna misija je proizvodnja provokativnih postova s ciljem stvaranja sukoba i uništavanja konstruktivne i disciplinirane rasprave.
  Umjesto da ganjaju ženske, ili muške, piju pivo s prijateljima ili čitaju dobru knjigu, oni zgrčeni nad tipkovnicom ostavljaju gomile besmislenih i razarajućih upisa jer je to njihov internetski lifestyle izbor. Trollovi imaju veze sa Schopenhauerovom logikom umjetnosti kontroverze (koriste tzv. dijalektičke stratageme) i slijede per fas et nefas načelo – ustraju u svojem ponašanju bili u pravu ili u krivu.

  Najčešća vrsta trolla jednostavno traži pažnju tako da pun entuzijazma objavljuje niz off-topic sranja ili tako da je nespretno provokativan (npr. tako da na temi o ujedinjavanju desnice u Hrvatskoj napiše “Ustašeeeee!”). Takvi trollovi ne predstavljaju preveliku opasnost ako im se ne pridaje pažnje. Upečatljiviji i opasniji trollovi su poput dvogodišnjaka koji ima stalni nastup gnjeva. Oni su nasilnici iza tipkovnice koji vrlo često zbog vlastite impotencije jednostavno žele svima drugim pokvariti zabavu i razoriti raspravu. Njihove taktike obično uključuju izbacivanje salvi samodopadnih uvreda i uvredljivih komentara, nerijetko objavljenih preko više korisničkih identiteta.

  Ignorirajte ih. Potrebno je neko vrijeme da se stekne navika i disciplina da se na trollerski upis jednostavno ne odgovara. Apsolutno najgora stvar koju možete napraviti je pokušati ih uključiti u racionalnu debatu. Trollovi ne ostavljaju upise da bi raspravljali nego da bi dobili reakciju. Dobronamjerni korisnici često mogu svojim odgovorima trollu napraviti pravi kaos. Trollanje se smatra potpuno uspješnim onog trenutka kad uspije poremetiti normalni promet upisa do te mjere da ga nije moguće popraviti.
  Spriječiti trolla da pobijedi može se samo i jedino ignoriranjem koje se u žargonu izražava motom “Ne hranite trollove” (Do not feed the troll/s), a podrazumijeva upozorenje korisnicima da ne hrane trolla pažnjom koju tako očajnički traži. Trolla ne zanima vaš argument niti mišljenje, njega zanima pažnja. Onog trenutka kad se trollu posveti pažnja i kad se nađe u njenom centru bez iznimke će postati još kontroverzniji i kontroverzniji. Nerijetko to dovede do spirale uvreda i nekulturnih sukoba što završava teatralnim napuštanjem online zajednice. Kada trollu uskratite hranu (pažnju) brzo će otići na neko drugo mjesto u potrazi za njom.

  Trollovi se pokušavaju predstaviti kao legitimni sudionici koji dijele zajedničke interese i ciljeve online grupe. Trollanje nerijetko počinje namjerno netočnim ali ne odviše kontroverznim upisom na koji se očekuje žestoka i predvidiva reakcija. Odgovorni članovi online zajednice, ako su upoznati s fenomenom trollanja, pokušavaju kao prvo razaznati što su pravi, a što trollerski upisi (npr. razlika između iskreno naivnog budalastog pitanja i namjernog miješanja govana) i nakon identificiranja trollova pokušavaju ignoriranjem i/ili represivnim mjerama prisiliti trolla da napusti zajednicu. Uspjeh ovisi o tome koliko je užitak koji dobiva troll umanjen ili uvećan reakcijom članova zajednica i kolika je cijena njegovog trollanja.

  Nema sumnje da je upotreba termina troll subjektivna. Neki korisnici mogu ocijeniti neki upis trollerskim dok će drugi smatrati da se radi o legitimnom doprinosu raspravi, čak i ako je kontroverzan. Lijepljenje etikete trolla koristi se i da bi se diskreditiralo protivnika. Radi se o logičkoj pogrešci ad hominem.
  Ključni kriterij za ocjenjivanje upisa trollerskim je postojanje dokaza / snažnih indicija o namjeri autora. Korisnik koji je poznat po “prekomjernom granatiranju” upisima koji nemaju nikakve veze s temom i koji vrijeđa druge korisnike bez da doprinosi raspravi ima namjeru uništiti raspravu. Za korisnika koji uporno postavlja pitanje koje nije usko vezano uz temu ali nije niti potpuno irelevantno i koji pri tome podozrivo reagira na nedostatne odgovore nije toliko sigurno da ima namjeru uništiti raspravu.
  Prije proglašavanja nekog ponašanja trollanjem treba imati jasne argumente (razloge) zašto očito postoji namjera uništavanja rasprave. S obzirom da je namjera rijetko direktno dokaziva (npr. izjava korisnika “Došao sam ovdje da vam uništim raspravu, jadnici!!!”) treba ju tražiti sagledavanjem skupa činjenica (npr. od 100 komentara korisnik X je autor 78 od kojih 80% nema veze s temom ili je samo uvreda) koje uzete zajedno upućuju na zaključak da je puno izglednije nego obrnuto da namjera uništavanja rasprave postoji.

  Iskusni i oštrooki urednici online zajednica mogu brzo uočiti i zabraniti “bad boys” prije nego stvore previše problema. Zabrane ipak daju trollovima legitimaciju za argument da im se ograničava sloboda govora pa je ignoriranje daleko uvjerljivija metoda. Na nemoderiranim zajednicama šteta može biti terminalna tako da neke zajednice jednostavno odustanu zbog navale neumornih napada. U takvim zajednicama disciplina korisnika je presudna.
  Istini za volju nisu svi trollovi zli. Sofisticirani troll koji zna napraviti dobro istraživanje može udahnuti prijeko potreban život dosadnoj i nesupstantivnoj raspravi i uspješno pretvoriti uspavane korisnike u turbo-napaljene mašine s tek nekoliko pomno odabranih upisa. Makar takvi trollovi mogu nekada pridobiti respekt zajednice i publike, takve razine sofisticiranosti su rijeđe od zdravog razuma u hrvatskoj politici pa trollovi u najvećoj većini ostaju samo iritacija bez koje bi korisnici lako mogli.
  PLEASE DO NOT FEED THE TROLLS—–magicus.com

 • zenfjaka
  Odgovori

  Iskreno rečeno Sole, nisam sklon usporedbi ovozemaljskih trollova sa hiperdimenziolnim bićima kao što su arkoni koje kad savladaš/ovladaš perifernim vidom možeš uočiti….nebitno je njihovo/tvoje/ uočavanje/percipiranje/ koliko je važno biti svjestan njihovog nevidljivog utjecaja na um/emocije i kako te uspiju izbacit iz sedla pa onda klaparaš/drndaš po kaldarmi ka da nemaš drugog posla, ostajući “vezan” za uzengiju (kaskaderski) dok se opet ne uspiješ popeti/uspeti u sedlo……a šta se tiče njih i njihovog vođe kao i ostalih satelita već je rečeno da im se najgora “mora” ostvarila te su izašli na svjetlo/javu…šta će oni s time njihova je stvar no razotkriveni su kao i to da krše slobodnu volju kao glavni i osnovni/primarni/ zakon univerzuma i znaju šta ih čeka…itd…ajme, mrzin tipkat…nekidan sam primjetio da nakon toliko /pipkanja/tipkanja, zaboravija sam skoro pisat/pokvarija mi se rukopis..ono, olovka-papir :)

 • zenfjaka
  Odgovori

  The God all mighty…imaš li ti osjećaj da si…znaš već šta mislim..ne moram/trebam biti administrator da osjetim energiju…tko spominje pojam više i niže inteligencije, znam da izaziva odgovor…e pa imaš ga, ali ne onako kako ti zamišljaš ili bi priželjkivao…nešto ti baš ni nick ne leži u materinjem jeziku pa se onda može ako ništa bar prepostaviti…ne vuci mačka za rep nit ne čačkaj mečku za pičku :)

 • zenfjaka
  Odgovori

  ..ebenti kvasinu admine, trudim se sudjelovat a mrzin pisati :)))

 • zenfjaka
  Odgovori

  ..moj doprinos (ne) odbijanju hranjenju trollova je osho/ošo sam u a di bi inače?:)

  https://www.youtube.com/watch?v=VBGwTD95zHI

  …itd :)

 • Valter
  Odgovori

  Analizirajući sada već pozamašan broj komentara koji nisu odobreni i nakon toga smješteni u smeće, došao sam do zaključka kako sam u članku napravio jednu ozbiljnu grešku, napisavši:

  ”Ustvari, pošteno bi bilo reći kako nije moguće razlučiti je li netko trol ili naprosto – šupčina.”

  Sada mi je kristalno jasno da navedena rečenica ne opisuje stvarnu situaciju kod ovakvih slučajeva.

  Naime – trol je uvijek, bez iznimke, u 100% slučajeva, neporecivo i neoborivo – šupčina.

  S druge strane, šupčina je naprosto šupčina, ali ne nužno i trol.

  Što znači da nije potrebno razmišljati je li trol šupčina ili nije, jer uvijek jest šupčina, a sve to zajedno dovodi me do spoznaje, možda čak i nove definicije za trola:

  Trol je posebna podvrsta šupčine.

  • ljudsko_biće
   Odgovori

   :D :P hahaaha…
   interesantan primjer širenja svjesti.

  • Darko
   Odgovori

   Uf :D ma (što bi neki rekli) “idi bre pa se leči” , hvala ti na porciji smijeha, jest da su mi se bore smijalice još malo produbile, ali vrijedilo je

   • ljudsko_biće
    Odgovori

    nema na čemu.
    :P

    ae…znam…
    kod mene nema ‘gladnih’…
    svi se ‘napoje’ i idu svojim putem…
    :D

 • Damir
  Odgovori

  Eksperiment, koji nije posljedica konstruktivne vizije i kreacije, nema smisla.

 • goga
  Odgovori

  Znate onu; ” ako si ti normalan, mi nismo”?
  To bi se moglo skoro uvijek i svugdje upotrijebiti u smislu da, iako svi izgledom podsjećamo na ljudsku vrstu, i dalje mnogi nemaju ni malo ljudskosti u sebi, što nas dovodi do činjenice, koja neupitno dokazuje o postojanju raznih vrsta i pod vrsta istog fizičkog obilježja. I sva usporedba ostaje samo na tome. Ono sto je jednom u redu i normalno, drugome nije, trećem će biti svejedno,…znate nastavak..
  Zašto pišem ovo? Jer se nećemo nikad, al’ ono, baš nikad, složiti oko jedne jedine stvari (čitaj realnost) i to je ok, stvarno je. Trebali bi uživati ako znamo što, kako i kada hranimo gladne. Jer ” Ne patim od ludosti, uživam u svakoj minuti” ;)

 • albina
  Odgovori

  Članak je sasvim jasan. Ja isto mogu skužit šupčine i podvrste šupčina, ali isto tako zahvaljujem ekipi zvona istine što ih reciklira jer me isti smetaju.

 • Eva
  Odgovori

  Ja nisam dugo ovdje. Jednom sam mislila da i ja smetam konverzaciji ovdje (možda sam i dobro mislila, mnoge stvari ne mogu pojmiti, kao manjak samopouzdanja ili nešto).
  Volim experimente ako nisu okrutni ili nešto takvo. Rekla bih da sam za ali nisam shvatila što će se dobiti sa tim. Koja je razlika ako se ne objavi post poznatog trola ili ako se objavi uz tu natuknicu da je to trol. To mi zvuči kao ulazak u borbu sa trolom.
  Trol, to je netko tko ima svoj cilj – ometanje nečega i rasipanje energije nečije da bi taj skrenuo sa “puta”.
  Na internetu ima puno trolova koji dobijaju plaću za to što rade.
  To su po meni pravi trolovi a ostali ima svašta…i bilo bi lijepo da ostali trolovi dobiju povratnu informaciju koja će ih riješiti straha, želje za uništavanjem, uživanja u remećenju ili koji god je razlog da netko trola…

 • Tonoton
  Odgovori

  Što se tiče trollova na ovim stranicama, s njima nemam problema. Njihove tekstove zaboravim s pročitanim zadnjim slovom (nekad i puno ranije).
  Više me smetaju trollovi “in vivo”, koji su svakodnevno prisutni u medijima. Mogao bi netko kazati “pa ugasi TV, ne kupuj novine!”, no dali se baš možemo doslovce isključiti, praviti se da smo iznad svih tih banalnosti, da nas se to sve skupa ne tiče? Pokušao sam ali ne ide. Zainteresira me neka tema, pročitam tko su sve učesnici u debati i tipnem TV u najavljeno vrijeme. Upravo, kao na ovim stranicama, sa zanimanjem slušam neke učesnike u debati i onda zanimljivu raspravu ukenja troll, živ živcat, vidljiv, s imenom, likom, titulom…….Taj lik često uzima riječ (doslovce uzima), mnogo govori, riječi mu nikad ne presuše, ali, za divno čudo uz sav napor i koncentraciju ne možeš dokučiti o čemu taj blebeče. Osjeća to i voditelj pa mu postavlja konkretno pitanje vezano uz temu. Naš diskutant niti ne trepne već produžava svoj besmisleni monolog. Nakon kraćeg vremena (da mu ne propadne emisija) voditelj pokušava ponovo sa konkretnim pitanjem, ali dešava se isto. Voditelj, sada već na iglama, okreće se nekom drugom učesniku u razgovoru u nastojanju da se govori o temi, taj drugi počne govoriti,ali naš prijašnji junak tvrdi kako mu je voditelj prekinuo misao, i nastavlja po svome.
  Mogao bi nastaviti, no vjerujem da svi uočavamo problem a to je SVAKODNEVNI VIDLJIVI TROLL!!!
  Zato Valtere, možeš ove naše trollove sa “Zvona istine” označiti, ali i nemoraš.

 • grozno
  Odgovori

  Ja ih nebi označavao iz 2 razloga. 1- zato sto time troll dobiva paznju koju toliko zeli
  2-zato jer mislim da je dobra vjezba ljudima da ojačaju svoje firewallove i nauče jos lakse prepoznavat trollove i njihove patterne

 • Istinitimus von Opaki
  Odgovori

  ZA iliti DA!
  Previše puta sam hranio trolove… S njima treba na stup srama jer to što rade je u najmanju ruku sramotno!

  Pozdrav Zvonu Istine :)
  Keep it up!

 • zenfjaka
  Odgovori

  Kome se čita, kome prevodi (žedne,,zna se već preko čega,,,)…kome Čita kome đejn.. :)

  https://bradleyloves.wordpress.com/2015/02/28/mind-control-is-easy-to-identify/

  ..i ka uvik kroz pjesmu

  https://www.youtube.com/watch?v=S3mP5ueVP1Y&feature=youtube_gdata_player

  ..(opet nemogu odolit,,reprizu:)
  ..s ljubavlju baš/vaš fjaka…

 • cccvrčak
  Odgovori

  Pratim stranicu vec dugo. svaka čast Valteru i ekipi na na svim ponuđenim mislima, razmišljanjima i spoznajama. Podržavam ovu ideju sa skidanjem trolovskih postova i malim experimentom , zato jer… zato jer i ja tako osjećam. Između ostalog vjerujem ukoliko bi bilo tu nekih nepravilnosti da bi to ekipa zvona istine ispravila bez upliva ega. tliko od mene ekipa sve najbolje.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje