"Negrađanska" ignorancija

 In Obrazovanje, Općenito

Građanski neposluh – kako to buntovno, slobodarski zvuči. Podsjeća me na pubertetsko doba kad smo započeli revolt i izazivanje roditeljskog autoriteta tražeći svoju snagu kroz njihovo odobrenje. I kad ga nebi dobili zaključili bi da nažalost ipak nismo slobodni, ali doći će dan kad će oni popustiti i ja ću biti slobodan. Ah.. to su bili dani borbe, kad je  sam neposluh je bio interesantniji od eventualne slobode koju bi njome mogli pribaviti.

Ideja ovog teksta  je razotkriti izvrtanje riječi i značenja građanskog neposluha, i kako je vrlo bitno ispravno formulirati stvari, tj. poziciju s koje se kreće.  Pa probajmo logički zaključiti nešto iz ovih naziva. Građanski neposluh po meni implicira značenje da postoje nekakvi građani koji trebaju nekoga slušati, ali oni to odbijaju i provode akciju nazvanu građanski neposluh. Obično su u pitanju ljudi, građani jedne države koji djelomično prihvaćaju autoritet države, ali se u nekim dijelovima ne slažu, te stoga svoj dosadašnji posluh preokreću na neposluh. Samo još da utvrdimo to da je posluh ili poslušnost izraz koji uvijek definira odnos prema nekom drugom. Dakle kad se kaže da je netko poslušan, pretpostavlja se da taj netko sluša nekog drugog, tj. da mu je taj netko drugi autoritet.

Građani su proizvod iluzornog sustava zvanog država pa su i sami iluzorni, a po definiciji su podređeni sustavu jer su njegov proizvod. Nema države – nema građanina. Što je posluh već je napisano, samo da napomenem da je on uvijek vezan za autoritet koji je izvan tebe a ne u tebi, bez obzira radi li se o posluhu ili neposluhu.

Uvijek postoji veza između onog koji (ne)sluša i autoriteta kojeg se (ne)sluša. TU VEZU MORAMO PREKINUTI.

Prema tome nemojte pristati biti iluzoran element (građanin) koji nema svoju suverenost, već ovisi o autoritetu izvana. Zaboravite na građanski neposluh – to je nešto čime se ne bi trebali baviti, budući da vi niste građani, i pogotovo zbog toga jer ne trebate nekog slušati osim samog sebe. Porijeklo tog izraza je u neistinitom iluzornom prostoru koji negira živo ljudsko biće i njegov suverenitet, a skovali su ga manipulatori nudeći ljudima jeftinu formu iluzorne slobode u kojoj se ti “ko fol” imaš pravo pobuniti protiv sistema, ali naravno samo u granicama istog tog sistema…

Izlaz van sistema je strogo zabranjen.

Možda bi trebali skovati nekakav drugi izraz.  Ja predlažem Negrađanska ignorancija.

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje