PIZZERIJA IZVAN ZAKONA

 In Arbitražni Sud Pravde, Obrazovanje, Pravo i zakoni, Predlošci pisama

U Omišu postoji jedna picerija koja je izvan zakona. Na vratima me privukao  natpis kojeg sam vidio, a unutra gazda ima čitav popis pravila koji vrijede u njegovu gospodarstvu. Interesantno je za naglasiti da se ovako također mogu sklapati adhezioni ugovori, jer tko god uđe kroz vrata objekta pristao je na sve uvjete poslovanja gospodara objekta. Ukoliko netko ima trgovinu, radnju ili nekakav drugi gospodarski objekt možda je ovo dobar način obrane od “javnih službi.”

NATPIS NA VRATIMA

U OVOM OBJEKTU VRIJEDE PRAVILA I OPĆI UVJETI POSLOVANJA KOJE JE PREMA PRIRODNOM PRAVU ODREDIO GOSPODAR OBJEKTA, IZVOR PRAVA.

SVI KOJI ULAZE U OVAJ OBJEKT PODLOŽNI SU OVIM PRAVILIMA I DUŽNI SU IH SE POD PRIJETNJOM TUŽBE PRIDRŽAVATI.

Opći uvjeti poslovanja

 1. Ovi uvjeti utemeljeni su u prirodnom principu po kojem gospodar postavlja pravila ponašanja unutar svojeg posjeda.
 2. Ovi opći uvjeti poslovanja vrijede samo u ovom objektu, i aktiviraju se ulaskom u njega.
 3. Osim ovih uvjeta u ovom objektu vrijede i prirodni zakoni utemeljeni na principima istine, pravičnosti, pravde, etike. Nijedan drugi zakon, pravilo, pravilnik, statut bilo kojeg drugog pravnog ili nepravnog, državnog tijela u ovom prostoru je ništavan.
 4. Smatra se da je svatko tko ulazi u objekt upoznat sa općim uvjetima poslovanja koji ovdje vrijede. U pravnoj praksi uobičajeno je da neznanje nije pravni lijek, pa se tako i u ovom slučaju nitko na njega ne može pozvati.
 5. Svi koji ulaze u objekt imaju pravo naručiti i primiti uslugu prema izvješanom cjeniku usluga u ovom objektu.
 6. Posjetitelji objekta koji ulaze, a nemaju namjeru naručiti ikakve usluge moraju objasniti razloge svojeg ulaska.
 7. Diskreciono je pravo gospodara objekta i drugih osoba koje je gospodar ovlastio da odbiju izvršiti naručenu uslugu.
 8. Posjetitelji koji nisu primili uslugu po koju su došli, ili nisu zadovoljni uslugom mogu se pismeno žaliti gospodaru objekta, pokrenuti sudski postupak ili oboje.
 9. Gospodar objekta i svi koje je gospodar ovlastio unutar ovog objekta mogu naplatiti svaku štetu koju je posjetitelj svojim djelovanjem prouzročio. Šteta ne mora nužno biti materijalne prirode.
 10. Eventualna šteta koju posjetitelj napravi naplaćuje se na licu mjesta prema cjeniku koji je sastavni dio ovog dokumenta. Štetu koja nije navedena u cjeniku paušalno će odrediti gospodar objekta.
 11. Svi posjetitelji koji su u objekt ušli „po službenoj dužnosti“ dužni su se na zahtjev gospodara ili druge osobe koju je gospodar ovlastio identificirati se osobnom kartom na kojem je OIB, ili nekim drugim dokumentom sa slikom na kojem je OIB.
 12. Ukoliko takve osobe odbiju doličnu identifikaciju, gospodar objekta ili bilo koja druga osoba ovlaštena od gospodara može zatražiti da takve osobe napuste gospodarov posjed, bez daljnjeg objašnjenja.
 13. Sve osobe koje ulaze u objekt „po službenoj dužnosti“ gube nadležnosti koje po zakonu imaju i osobno su odgovorni za svaku ili bilo koju štetu koju naprave, jer zakoni na koje se oni pozivaju u ovom objektu temeljem ovog dokumenta i prirodnog prava gospodara, ne vrijede, osim ako gospodar objekta ne kaže drugačije.
 14. Svaka usluga, informacija ili nešto treće što osobe u kapacitetu „službenika“ traže ili svojim djelovanjem prouzroče, može biti naplaćeno, ako gospodar objekta zatraži plaćanje. Plaćanje se obavlja na licu mjesta prema cjeniku koji je dio ovog dokumenta.
 15. Svaka usluga, narudžba ili eventualna šteta koju počini osoba u kapacitetu „službenika“, a nije opisana u cjeniku naplatit će se paušalno prema procjeni gospodara objekta.
 16. Svaki događaj, radnja, šteta ili okolnost koja nije predviđena ovim općim uvjetima poslovanja može biti protumačena i evaluirana samo od gospodara objekta. Nikakva viđenja i tumačenja stručnjaka, vještaka ili bilo kojih drugih eksperata ili laika bilo da su pravne ili fizičke osobe neće biti uzeti u obzir i u svakom smislu su potpuno ništavni, osim ako gospodar objekta ne kaže drugačije.
 17. Svatko tko nije zadovoljan sa tumačenjem gospodara ili osoba koje je gospodar ovlastio i misli da su njegova prava povrijeđena,ili misli što god da misli, može tužiti gospodara objekta ili bilo koju drugu osobu koju je gospodar ovlastio da radi i djeluje u njegovo ime.
 18. Gospodar objekta ili bilo koja druga osoba ovlaštena za djelovanje u objektu može tužiti drugu osobu koja nije ispoštovala ove opće uvjete poslovanja iako je ulaskom u objekt potpuno pristala na njih.
 19. Za sve sporove između stranaka bez obzira koja je strana tužitelj, a koja je tužena, gospodar određuje kao nadležan Arbitražni Sud Pravde Udruge Čovjek, PP 77, 10001 Zagreb, u skladu s njegovim Pravilnikom objavljenim na http://udrugacovjek.wix.com/udruga-covjek#!pravilnik-suda/c1n9g.

Izvor: Kontrola Uma

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • paštašuta
  Odgovori

  fala in!

 • Larma
  Odgovori

  Jako zanimljivo. Nedavno san bio svjedok iživljavanja inspektora nad vlasnikom lokala. Situacija koja je mučna za gledati a kamoli doživjeti. Ova pizzeria mi se jako sviđa. Bravo

 • paštašuta
  Odgovori

  INFO:
  ako ste ka i ja da na prvu ne zapriman kuverte sa upravnin postupcima – dostaviti na ruke… pazite se.. poštarima od vrhovnika su isprane možđane i sad takva pisma ubacuju u sandučić i pišu napomenu – ubačeno u sandučić(to je ono kad ga donese nakon 8 dana – posli obavijesti – ustvari kad bi ga triba vratit onome koji ga je i posla)… koliko san ja vidia zakon o ppt-u ništa to ne spominje.. zato in odma pripritite s tužbon..naravno ne prema pošti nego njima, a posli neka on tuži onega koji mu je to reka, jer navodno on nesmi vratit kuvertu.. ha ma vidi vraga.. koji ludi svit…tako lipo objasnite poštaru kako stvari stoju i nakon toga sljedeći put kad dođe lipo ga pitajte imali šta zamene i izaberite poštu koja van se sviđa, a za ostalo mi se friga!

  • Damir
   Odgovori

   Kod mene, u tom slučaju, ostave obavjest u sandučiću kojom me obavještavaju da pošiljku podignem na pošti, to je , nekeko, u redu. Inače , nema potrebe odgađati, u “igru” ćeš , ovako ili onako, morati ući, ukoliko ne želiš izgubiti.

   • paštašuta
    Odgovori

    Damire, ima. to san već pisa, stvar je u gerili. ako neko mene oće, neka dođe sam do mene. a zašto bi ja trča nekome jer je eto mister zafišća i trći doture? uostalom do sljedećega puta, stvari mogu bit drugačije. može onoga ko šalje odnit vrag, ili bilo šta…i vrijeme je za uklanjanje poštanskih sandučića. ionako osim računa u njima nema više ništa, niko ne šalje kartoline, pisma su emajlirana, mobiteli…
    jednom riječi: NEDOSTUPAN!

    • Damir
     Odgovori

     Sve što ptičaš ima smisla, pitanje je samo za koju se igru odlučimo ili ne odlučimo, najvažnije je da smo svoju odluku sposobni i spremni braniti. Pozdrav.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje