Pravna (ne)pismenost

 In IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA, Obrazovanje, Pravo i zakoni

Jako mi je drago da ima ljudi koji žele učiti i k tome još starijih. Dobili smo prije nekog dana upit vezano za način odgovaranja na zahtjeve iz porezne uprave i to od čovjeka penzionera. Znam da ima mnogo penzionera koji nas prate i to mi je drago jer od nas malo mlađih mogu nešto naučiti.

Kako u zadnje vrijeme pišemo samo o supersoničnim temama mislim da je vrijeme da se malo prisjetimo nekakvih osnova. Dakle kako se piše obično pismo koje šaljete tzv „državnim ustanovama“, ali i svim ostalim koji žele uvući ruku u vaš džep, a da pismo ima pravnu učinkovitost.

Prvo što trebate je promatrati svako pismo koje dobijete kao trgovačku ponudu. Ako pismo promatrate kao zahtjev nadređenog autoriteta koji želi svoj dio, a sebe kao kmeta koji je dužan platiti bolje vam je da ne ulazite u nikakvu prepisku. Ako je vaš jedini interes da neplatite ono što mislite da ste dužni platiti i da država ima na to pravo nalazite se u mentalnom stavu iz kojeg ništa dobrog neće izaći.

Drugo, ako ste pak nasigurno sami sa sobom da država nema nikakva prava turati ruku u vaš džep ili bilo što drugo onda se tako i ponašajte. Nemojte nikada na pisma mafije odgovarati u smislu žalbe ili molbe. Nemate se vi šta žaliti niti kukati, a pogotovo moliti. Naslov dokumenta odražava vaš mentalni stav. Ja bih dokument ostavio nekako izvijeno bez naslova ili bi to bila obavijest ili zahtijev.

U pravnom sustavu sve se svodi na prava. Dakle, ako dobijete trgovački ponudu od recimo porezne uprave, mogli bi im odgovoriti na ovakav način.

Poštovani!

Javljam vam se u vezi vaše ponude br:8756198756 koju sam dobio na moju adresu. U njoj piše da sam vam dužan nekakve pare. S obzirom da me pamćenje slabije služi u zadnje vrijeme, pa se ne sjećam da sam sa vama potpisao ikakav ugovor koji me nešto obvezuje molim vas da mi dostavite traženi ugovor na kojem temeljite svoja prava na naplatu. Ukoliko to nije ugovor već nekakav drugi dokument i slično dostavite mi njega ili bilo što drugo čime potkrepljujete svoja prava koja ovdje iskazujete.  Stoga vašu cjenjenu ponudu ne odbijam u cijelosti već uvjetno.

Ipak dajem vam rok od 8 dana da dostavite traženo ili ćete zauvijek izgubiti ikakvu mogućnost ostvarivanja svojih prava jer ću smatrati da ih nemate. Ukoliko traženo ne dostavite u zadanom roku vaš zahtjev ću smatrati ništavnim.

Ukoliko pak želite nastaviti dalje bez traženih dokaza i pokrenuti spor predlažem da nadležni sud u slučaju spora bude ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

Srdačan pozdrav!

Ovakav dokument je trgovački ispravan. Ukoliko drugovi iz porezne ništa ne odgovore, što postoji velika vjerovatnost to polučuje dvije stvari.

Prva stvar je da svojim neodgovaranjem priznaju da nemaju nikakva prava i druga stvar je šutnjom pristaju na nadležnost suda kojeg ste vi izabrali.

Dodatni plus cijeloj priči jest maksima rimskog zakona u kojoj je šutnja pristanak što je i zakonski određeno temeljem zakona o obveznim odnosima, koji je obvezatan u svim trgovačkim odnosima. Porezna uprava je trgovačko društvo, već mnogo puta dokazano.

Ako se drugovi pozovu na zakon kao nositelj svojeg prava možete ih pitati da dokažu da se zakon odnosi na vas. Ako kažu da se odnosi pitajte koji članak kojeg zakona i koja je pravna definicija koja to potvrđuje. Osim toga s obzirom da su oni trgovačko društvo pitajte ih da li imaju dokaz da su oni ti koje zakon spominje jer “Ministarstvo Financija” i “MINISTARSTVO FINANCIJA ” nije isto.

Ako kažu da se zakon odnosi na sve to nije istina jer sve u pravnom smislu znači isto što i ništa, jer ako je sve onda bi i ptice na grani morale plaćati porez.

Postoji bezbroj načina na koje ih možete natjerati na tanki led kada jednostavno više nemogu dokazati da imaju pravo na koje se pozivaju.

Svako pismo šaljete preporučeno na ime referenta ili onog koje se potpisao na dnu zahtjeva sa povratnicom. Tako imate dokaz da ste pismo poslali, točan datum kad ste ga poslali i da ga je bratija zaprimila. To je skuplje, ali jedino ispravno.

Vrlo je velika vjerovatnost da će vas tipovi ignorirati u potpunosti i da vam nikad neće odgovoriti ili će odgovoriti nešto što nema veze ni sa čim. Iako bi to trebalo značiti da se tada nalazite u superiornoj pravnoj poziciji, ne želim vas zavaravati. To što oni ne odgovaraju, nemaju dokaze o pravima, nemaju ništa, neće na sudu značiti manje-više ništa. Niti taj sud koji sudi nemože pribaviti dokaze o svojoj nadležnosti, a ipak sudi. Ako se dođe na sud postoji jako mnogo strategija koje drže vodu, ali opet se postavlja pitanje njihove učinkovitosti s obzirom na političko-pravosudnu spregu kriminalaca.

Sve je to jedan cirkus kolorado.

Stoga pripremite se na živciranje i nevjericu.

Ipak je na kraju krajeva nekakva vrsta objave sa urudžbiranim općim uvjetima poslovanja najjače oružje kojeg smo uspili izmisliti i uz arbitražni sud mišljenja smo da će djelovati.

Ozdrav!

Recommended Posts
Showing 5 comments
 • Željko
  Odgovori

  pa, ne bi li arbitražni sud trebao djelovati i bez objave?

  • Dražen
   Odgovori

   Objava nemora i može imati veze sa arbitražnim sudom. Također i arbitražni sud nemora funkcionirati samo kroz objavu već bilo koji drugi dokument u kojem je jasno ustanovljena nadležnost tog suda kroz prihvaćanje obiju stranaka. Dakle ako želiš da taj sud bude nadležan to i predloži, a ako ekipa ništa ne odgovori znači da se slaže.

 • ja
  Odgovori

  “Svako pismo šaljete preporučeno na ime referenta ili onog koje se potpisao na dnu zahtjeva sa povratnicom. Tako imate dokaz da ste pismo poslali, točan datum kad ste ga poslali i da ga je bratija zaprimila. To je skuplje, ali jedino ispravno.”

  Zamolio bih te da mi usmjeris paznju na detalj ako je donji komentar na gornji navod netocan.

  Dakle, tvoja tvrdnja nema temelj, jer tim postupkom ne mozes dokazati nista drugo nego da si poslao pismo (nedefiniranog sadrzaja).
  Sto ce reci, da ne mozes dokazati istovjetnost pisma koje imas kod sebe, s onim koje je poslano. Npr, postoji mogucnost da primatelj dobije prazan papir, izmjenjeni sadrzaj, npr neukusnu sliku s porukom.

  Prilikom usluge slanja pisma, ti:
  -moras platiti uslugu,
  -vjerovati posredniku (posti i zaposlenicima)
  -vjerovati primatelju (instituciji i zaposlenicima)
  -nemas dokaz o vjerodostojnosti slanja bas te poruke na koju se referiras svojom arhivom – nemas “ovjereni” dokument.

  Navedene nedostatke, pretpostavljam, moglo bi se pokrpati nekom od magija javnog biljeznika, gdje bi on ovjerio i dao broj samoj koverti pisma, i to bi unio kao podatak na obje kopije dokumenta prilikom njihove ovjere istovjetnosti, s time da bi ti dobio jedan ovjereni primjerak, a drugi bi on stavio u kovertu i zapecatio. Takvu bi onda poslao postom preporuceno s povratnicom.
  Smatram da bi to bila poprilicna gnjavaza u procesu prepiske s “javnom vlasti”, a i poprilicno skupa opcija (magija).

  Dakle, komunikacija prema istitucijama javne vlasti (jv) je besplatna za opce zahtjeve, obavjesti i slicno.
  Tvoj dopis koji zelis urudzbirati, tijelo jv je duzno zaprimiti i ovjeriti stambiljem s datumom i potpisom.
  Prilikom toga, ono potvrdjuje istovjetnost prilozenih primjerka, i direktno ga (bez posrednika) preuzima na sebe.
  Ako je dopis naslovljen na neko drugo tijelo jv, a kojeg nema u tvom selu, bilo koje tijelo jv ga je duzno prihvatiti na tvoje inzistiranje i poslati ti obavjest o nenadleznosti, odnosno, da ga je preusmjerilo na trazenu adresu (uredba o uredskom poslovanju).

  Time ne placas nista, i pokazujes da nemas povjerenja i ne odgovaras za postupak slanja, jer tvoj dokument koji je ovjeren i kojeg posjedujes postaje dokaz u eventualnom sporu.

 • ja
  Odgovori

  U vezi magije, zaboravio sam reci da bi u posti prilikom preuzimanja takve posiljke, na dokaznom materijalu (racun, potvrda) obavezno trebali navesti i “magijski broj” koverte.

 • Djuro
  Odgovori

  Najlakše rješenje je da obavijest koju šaljete snimite mobitelom da dokument bude čitljiv kao i adresa na kuverti i da bude vidljivo da sluzbenik pošte zaprima taj dokument….u mene cijeli snimak traje 3 minute..čak bi mozda bilo super da se druga strana pođe braniti taktikom da je dobila prazan list..

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje