Predavanje u KIC-u “Arbitražni Sud” 2.dio

 In Audio / Video, Obrazovanje, Pravo i zakoni

Sudovi u RH su samovoljni i zadnje na popisu prioriteta im je poštovanje njihovih zakona i pravne procedure.
Iz tog razloga se sa nevjerojatnom lakoćom oglušuju na sve zahtjeve poštivanja pravne procedure. Takvi su sudovi izgleda po cijelom svijetu jer sudeći prema Franku O’Collinsu svu sudovi su izgubili osnovna načela pravednosti, načela da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže ili recimo načela da onaj koji podnosi tvrdnju ima teret dokazivanja. Ništa to na sudu više ne vrijedi kako su se mnogi uvjerili na svojoj vlastitoj koži. U takvim trenucima pravosuđe prikazuje sebe bogovima prava, kada je zakon ono što oni kažu da je zakon. Mnogi pravnici potvrđuju takvu samovolju sudaca jer oni su „neovisni“ i mogu bez ikakve odgovornosti valjda raditi što žele. Cijeloj priči o Objavi ovo donosi ogromne probleme, jer unutar pravnog sustava ne postoji siguran put koji kaže ako napraviš ovo, rezultat toga je ovo. Sve je podvrgnuto tumačenjima i presudama koje često nemaju nikakvu pravnu osnovu. U sudnicama sudci se ne žele predstaviti, nemaju dokaza da su uopće ovlašteni voditi sporove, a na pitanja o nadležnosti odgovaraju:“Ja sam ovdje taj koji postavlja pitanja.“ Presude graniče sa ludilom obuzetim krivim interpretacijama, ignoriranjem, izvrtanjem, izbjegavanjem odgovora i pozivanja na deluzionalne izvore prava.
Ideja da osnujemo „narodni sud“ koji bi bio nekakvo pošteno, neovisno, moralno tijelo, je bio nekakav očajnički pokušaj u trenucima kada više nismo znali što dalje. Međutim i da smo osnovali takav sud pitanje je kako bi on bio pravno obvezujući i kako bi sa njega bez obzira na presude mogli provesti svoje ugovore.
Ali valjda sreća prati hrabre, ili je božije oko pogledalo na nas odjednom iz vedra neba otvorila se mogućnost za koju nismo imali pojma da postoji, a postojala je.
Ta mogućnost se zove Arbitražni sud.

Pritisnuta međunarodnom zajednicom , ali i ugovorima i konvencijama koje je RH potpisala 2001. god Sabor je donio Zakon o Arbitraži.

Da ne pričam mnogo o Zakonu najbitnije stavke ovog zakona, a bitne za sve koji su poslali objavu ili je namjeravaju poslati, ali i za sve one druge koji će možda jednog dana ući u nekakav pravni spor.

1. Arbitražni sud može osnovati bilo koje pravno registrirano tijelo u RH.
2. Sudci unutar tih sudova ne moraju biti pravnici niti članovi Komore.
3. Arbitražni sudovi ne moraju suduti prema zakonu, već mogu suditi i prema pravdi, poštenju, moralu (ex aequo et bono)
4. Pravorijek kojeg donese arbitražni sud je pravomoćan i pravne snage kao i pravomoćna sudska presuda
5. Pravorijek suda je ovršna isprava
6. Osim Arbitražnog suda mogućnost arbitraže između stranaka u sporu ima i institucija ad hoc arbitraže. Netko tko će donijeti presudu bez osnivanja arbitražnog suda. Ad hoc arbitar može biti bilo tko koga strane imenuju.
7. Pravorijek suda se nemože oboriti nikakvim pravnim sredstvima, osim protutužbom za nenadležnost takvog suda.

Najbitnija stavka unutar zakona o arbitraži za naše potrebe jest članak 3. Stavak 1.

(3) Smatra se da je ugovor o arbitraži u pisanom obliku zaključen:
1) ako je jedna od strana uputila drugoj strani ili ako je neka treća osoba uputila objema stranama pisanu ponudu za zaključenje ugovora o arbitraži, a protiv te ponude nije pravodobno izjavljen prigovor, što se prema običajima u prometu može smatrati prihvatom ponude.

Zvono Istine (Dražen, Valter i još jedan član) osnovali su udrugu, registrirali je i unutar nje arbitražni sud koji će biti nadležan za sporove između njih i primatelja objave.
Tako svaki proces između vas i bilo koje druge stranke s kojom imate prešutni dogovor o arbitraži postaje privatna stvar i nijedan „javni“ sud se u to ne može i ne smije petljati. Tome pomaže i činjenica da su RH i sva ministarstva, pa i sudovi trgovačka društva i porezni obveznici koji su pravne osobe u trgovini.
Ovom prilikom ohrabrivamo sve ljude da osnuju sami svoje sudove ili ad hoc arbitražu ili se dogovore sa našim arbitražnim sudom, kako bi jednom zauvijek domaći sudovi i „sudci pravednici“ izgubili nadležnost i svim sporovima između čovjeka i fiktivne države, ali postali stranke u postupku arbitražnih sudova kad ih živi ljudi dovedu na tu instancu.

Recent Posts
Showing 5 comments
 • Zasad nepoznato
  Odgovori

  Hvala vam na ovome i
  Sretna Nova!

  Poštovanje.

 • autor_itet
  Odgovori

  |-| \/ /-\ |_ /-\ :)

 • autor_itet
  Odgovori

  Da li osoba bez objave(za sada) dr.rijecima ja mogu dati punomoc/prenesena prava drugom(s objavom) ili u dogovoru s vasim arbitraznim sudom da se pokrene postupak? Slucaj je paradoksalan. Do novca mi nije nego nedam gusta. I da, novac je jos zarobljen iliti u lisicama:))

 • Kruno
  Odgovori

  Hoćemo li uskoro putem arbitražnog suda moći rješiti se parazita ala EOS Matrix?

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje