Previše dobrote

 In Duhovnost

Prevela i komentirala Niara

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Misao dana

Bitno je znati mjeru svih stvari. Da, s dobrotom se isto mora poznavati mjeru, jer ako se to ne učini, neminovno će doći do toga da se dožive neugodnosti. Nedostatak prave mjere nije ni zlo, niti loše, ali to je greška i svaka greška povlači za sobom kaznu. Dati ću vam jedan primjer. Mlada žena dolazi k meni i kaže: “O majstore, tako sam nesretna! Plačem danju i noću. – Ali zašto, što se dogodilo? – Pa, mene –  koja sam toliko voljela mog muža, napravila mu sve po volji, unaprijed ispunjavala sve njegove želje, okruživala ga s toliko ljubavi i topline – napustio je moj suprug i otišao s jednom od mojih prijateljica. – Aha, a kakva je ta prijateljica? – Oh, ona je sebična i hladna. – Vidite, tu leži nesreća. Vi ste bili previše vrući i on je otišao da se ohladi.”
Sada ćete naravno reći: “Dakle, dobrota ništa ne koristi?” … Nažalost, glupa dobrota može nekoga dovesti u najgore situacije. Čak i najboljim ljudima padaju cigle na glavu, ako ne poznaju pravu mjeru. To nije kazna, ne, ali su kroz svoje neznanje pokrenuli zakon i sada primaju udarce.

dalije

Komentar:  Sastavni dio naše suosjećajne ljudske prirode, jest zaštita nama bliskih i dragih – kao naše djece npr. – od neugodnih doživljaja, što se ponekad izražava kroz „prečesta“ upozoravanja ili čak zabrane, jer iz vlastitog iskustva dobro znamo koje posljedice može imati neko djelovanje. No, time naše drage želimo na neki način držati u zlatnom kavezu, čija vrata djeca naravno, na sve moguće načine žele otvoriti. 

U potpunom povjerenju u njihove sposobnosti svladavanja svih situacija s kojima se  susretnu, kao i u uvjerenju da će biti sve u najboljem redu – moramo im dopustiti da imaju i skupljaju svoja iskustva, sve iskuse takoreći, na vlastitoj koži. Samo tako će naučiti i spoznati ono što trebaju za život i kroz ta saznanja sazrijevati.

Bezbroj puta im možemo riječima objašnjavati i opisivati kako se obrađuje drvo i pravi stolica – no, nešto sasvim drugo je kada u ruke uzmu komad drva – osjete njegovu strukturu, težinu i miris – obrađuju ga – pile – pri blanjanju osjete otpor i napor, a znoj im curi s čela – bruse neravnine – lijepe i sastavljaju pojedine dijelove – površinu oplemene i izglade visokovrijednim lanenim uljem i na kraju sjajnim očima promatraju pred sobom djelo svojih ruku – a ponos i unutarnje zadovoljstvo prožimaju njihovo cijelo biće.

Jedno jedino ISKUSTVO je dovoljno, da potpuno vjerodostojno možemo reći: „Znam kako je to, iskusio/iskusila sam i sam/a.“
I to je naše životno bogatstvo …

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje