Čarolija zlatne kave

 In Duhovnost, Obrazovanje

Prevela i komentirala Niara

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Misao dana

Događa se da čestica prašine, kosa, konac ili travka, dospiju u stroj ili motor, tako da više ne može funkcionirati. Aparat ili motor je netaknut, svi dijelovi su prisutni, da, ali jedna ništavnost je dovoljna da omete nesmetano funkcioniranje. A vi, vi ste tu s glavom, rukama, nogama i svim svojim organima, ništa vam ne nedostaje. Ali vaš susjed vas u prolazu nije pozdravio, niste dobili očekivani odgovor, prijatelj vam je rekao riječ koja vas je povrijedila, morali ste čekati kod zubara ili frizera (popis takvih neugodnosti je beskonačan!) i sada ste za ostatak dana lošeg raspoloženja. To su samo male čestice prašine, ali one paraliziraju i zaglave  cijelo poslovanje vašeg fizičkog života. Dakle, razmislite o tome: Isplati li se stvarno izgubiti cijeli dan zbog takve sitnice? Učite puhnuti na takvu prašinu i osjećati ćete se puno lakši i mirniji!

zlatna_kava

Komentar: Svima su nam poznate takve emocionalne reakcije, a još više naša vlastita i maštovita tumačenja ponašanja drugih ljudi, kao i najraznovrsnije pretpostavke ili nagađanja.
Evo kratke priče: U uredu se jedna kolegica ponašala malo neobično, u razgovoru nije gledala direktno u oči, već pogled usmjerila nekamo u neznano, bila je kratka u saopćavanju, na poziv se nije okretala, nego odgovarala okrenuta leđima. Tumačenja su bila najrazličitija – da drži nos visoko, da se drži za nešto bolje jer ima više obrazovanje? Nakon nekoliko mjeseci saznaju da ide na porodiljski, na što pak njeni pretpostavljeni nisu baš dobro reagirali, jer su rekli da je to do sada skrivala i da je mogla reći prije.

Time se i razjasnilo njeno “neobično” ponašanje. Što je bio razlog? Sada je bila trudna, no, već je jednom u prvim mjesecima trudnoće imala spontani pobačaj, a bila je već ispričala svima da očekuje dijete. I  sada, poučena bolnim, neugodnim iskustvom, nije prijevremeno htjela nikome reći za trudnoću, već je u sebi nosila “tajnu”, dok nije prešla “kritično” doba. I kada je bila sigurna da će dijete iznijeti do kraja, saopćila je to i drugima. Jednostavno, zar ne?
Postojala je naravno i mogućnost pojasniti situaciju, tj. kolegicu pozvati na zlatnu kavu i zapitati ju u prijateljskom razgovoru za razlog njenog malo neobičnog ponašanja i kako to drugi osjećaju, no niti jedna od njenih kolegica nije smogla hrabrosti pozvati ju na zlatnu kavu.

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje