PROTOKOLI SIONSKIH MUDRACA – Protokol IV

 In Obrazovanje

Protokol IV.

Stupnjevi republike
Svaka republika prolazi kroz nekoliko stupnjeva razvoja. Prvi stupanj obuhvaća prve dane ludovanja i bjesnilo slijepca, koji posrće lijevo-desno. Drugi se sastoji u demagogiji iz koje nikne anarhija koja neizbježno dovodi do despotizma, ali koji još nije zakonit, otvoren, pa prema tomu ni odgovoran, nego nevidljiv i nepoznat, ali ništa manje značajan od despotizma bilo koje tajne organizacije. Ta organizacija radi prikriveno, iza leđa raznih agenata, čije smjenjivanje ne samo što ne škodi nego pomaže tajnim snagama, koje se zahvaljujući upravo toj smjeni oslobađa potrebe traženja sredstava za nagrađivanje onih koji su joj dugo služili. Vanjsko masonstvo. Tko i što može srušiti nevidljivu moć ? A naša je

moć upravo takva. Vanjsko masonstvo njoj služi radi postizanja onih ciljeva koji joj služe kao slijepi zakon i pokriće, ali plan rada ove sile, pa čak i mjesto njezina prebivališta, ostat će cijelomu svijetu zauvijek nepoznati.

Sloboda i vjera
Pa i sloboda bi mogla biti neškodljiva i opstati u svakodnevnomu državnom životu, bez posljedica za blagostanje naroda ako bi se ona temeljila na načelima vjere u Boga, na bratstvu čovječanstva, bez pomisli o jednakosti kojoj proturječe sami prirodni zakoni koji su stvorili potčinjenost. Kod takve vjere narod bi bio pod starateljstvom župa i išao bi ponizno i krotko pod ruku sa svojim duhovnim pastirom, pokoravajući se Božjem rasporedu na Zemlji. Eto, zbog čega moramo potkopati vjeru i iz razmišljanja gojima iščupati načelo Božanstva i duha i sve to zamijeniti s aritmetičkim računicama i materijalnim potrebama.

Međunarodna trgovinsko-industrijska konkurencija
Da bi umovi gojima mogli razmišljati i opažati, treba ih usmjeriti na industriju i trgovinu. Na taj način sve će Uloga špekulacije nacije tražiti svoje koristi i u borbi za njih neće ni primijetiti svoga zajedničkog neprijatelja. Ali, da bi sloboda nagrizla i konačno razrušila gojimska društva treba industriju staviti na špekulacijsku razinu. To će pridonijeti tomu da ono što industrija uzme od zemljoradnje oni ne zadrže za sebe, nego da dođe u ruke špekulantima, tj. u naše blagajne.

Kult zlata
Naporna borba za nadmoć, potresi u gospodarstvu stvorit će i već su stvorili razočarana, hladna i bezdušna društva. Ta će društva steći potpunu odvratnost prema višoj politici i religiji. Njihov će voditelj biti samo računica, tj. zlato prema kojemu će oni gajiti pravi kult, radi onih materijalnih naslada, koje im samo ono može priskrbiti. Tada će niži slojevi gojima, ne iz želje da služe dobru, pa čak ni zbog samog bogatstva, nego iz čiste mržnje prema privilegiranima, poći za nama, a time i protiv naših konkurenata na vlasti, gojimskih intelektualaca.

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje