Referendum na Islandu o izlasku iz NATO-a?

 In IZLAZAK IZ ROBOVLASNIŠTVA, Općenito

23.04.2015

STRASBOURG (Sputnik), Daria Chernyshova – NATO je u svom sadašnjem obliku zastarjela struktura i ne ispunjava današnje izazove, tako da Island ne bi trebao biti dio saveza, rekao je Sputniku u četvrtak, predsjednik Ustavnog i Nadzornog odbora islandskog parlamenta u Althinghi-ju, Ogmundur Jonasson.

Island

“Ja sam protiv pripadnosti vojnom savezu poput NATO-a, mislim da ta struktura pripada prošlosti. Zato sam protiv suradnje u okviru NATO-a”, rekao je Jonasson.

Dodao je da je podnio prijedlog zakona islandskom parlamentu, da održe nacionalni referendum o tome, hoće li Island ostati unutar NATO-a ili ne.

“Mislim da će sada postojati više spremnosti da se napusti NATO, nego što je bilo prije nekoliko godina. Vojne prijetnje u svijetu vidim više drugdje, nego u sjevernim dijelovima”, dodao je.

Islandski Lijevo-zeleni pokret, čiji je Jonasson član, najmanje od 2011. je pozivao Island da izađe iz NATO-a. Zaključkom vijećanja se na referendum poziva o pitanju, koje je podnio u rujnu 2014.

Ranije u travnju, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je Island radi razgovora s premijerom zemlje Sigmundur David-om Gunnlaugsson-om i nizom drugih visokih dužnosnika. Tema razgovora su bila sigurnosna pitanjima, uključujući i trenutnu situaciju u Ukrajini. Pohvalio je Reykjavik za njegov “važan doprinos NATO-u i međunarodnoj sigurnosti.”

Izvor:
http://sputniknews.com/analysis/20150423/1021266975.html

Pitanje: A što misle o tome i žele ljudi koji žive na području koje nazivamo Hrvatska?

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Ivan
  Odgovori

  Ljudi općenito misle ono što vide na televiziji i novinama. Sve sa interneta je naravno sranje, pogotovo ako se kosi sa razmišljanjem upitanog ćovjeka. Ta glupost nekad seže do te granice da ako vidiš neku vijest na netu onda to nije nimalo vjerodostojno dok se ne objavi na htv-u. Dakle iako ima mali miljun anti-nato članaka, nijedan očito nije dovolljan da bi ljudima (masi) utuvio u glavu kako je ta organizacija u svojoj srži pokvarena i ne doprinosi boljitku na ovoj planeti kolko god se “trudili”. Da ne idemo predaleko u prošlost dovoljno je vidjeti kolko se poboljšao život prosječnom libijcu ili iračaninu nakon nadasve uspješne intervencije “nato snaga” i tzv. provođenja mirovnih operacija.

 • Ruska Panda
  Odgovori

  padob berlinskog zida i nestankom varsavskog pakta tad je trebo nestat i NATO … NATO je dans imperijalisticki kolonijalni ratno huskacki savez i treba nestat sa lica zemlje

 • au_toritet
  Odgovori

  Osim libijcima i iračanima, nije ni amerikancima bolje od mirovinskih operacija, a to mediji savršeno skrivaju.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje