Sinčić protiv Plenkovića

 In Zafrkancija

Ova edukativna platforma ponekad mora zagaziti u močvaru koja se naziva politika. A što je to politika? Postoje razne definicije, ali kada ogulimo svu dramu, teatralnost i subliminalno programiranje iz tog pojma, doći ćemo do otprilike ovakve definicije za politiku:

Politika je dijalektička podvala osmišljena na način da ljude drže u stalnoj zavadi.

Jučer su objavljeni rezultati najnovije ankete firme IPSOS PLUS koja nam uz malecnu mogućnost pogreške ukazuje na to kako tko stoji na ljestvici popularnosti što političkih stranaka, što istaknutih pojedinaca istih.

Anketa kaže da je HDZ i dalje na vrhu ljestvice popularnosti s 29,3% potpore ljudi, to jest u ovom slučaju politike koja je osobito gnjusna varijanta hegelijanske dijalektike ljudi su zapravo OSOBE, zatim slijedi SDP koji je i dalje u slobodnom padu i podupire ih 14,6% ljudi, ovaj, OSOBA, a za vratom SDP-u je zahuktali Živi Zid s 13,5% potpore ljudi… vidi mene opet lupetam gluposti… htio sam reći, OSOBA, i neće se nitko osim kalcificiranih komunjara iz SDP-a začuditi ako ih prešišaju u bližoj budućnosti.

Pa da vam ponudim jednu zanimljivu perspektivu na tu sveprisutnu subverzivnu djelatnost naziva politika kroz leću suparništva dvojice šampiona dvije naoko različite političke opcije…

Ivan Vilibor Sinčić (nadalje IVS) i Andrej Plenković (nadalje Plenki), sretnu se u pekari.

“Dobar dan gospodine predsjedniče Vlade”, pristojno će mladić u naponu snage, odgojen u duhu koji njegovu majku i oca zasigurno ispunjavaju državotvornim ponosom. 

“Dobar dan Vilibore”, odvrati mu Plenki uz jedva zamjetljivo ironično zrnce lukavo uporabljenog patronizirajućeg stava. 

Dok su čekali svoj red, Plenki je zamijetio da je pekar zauzet posluživanjem mušterija koje su bili ispred njih, te iskoristi priliku… zdipio je s pulta kroasan s marmeladom i strpao ga u torbu.

IVS je krajičkom oka vidio Plenkijev nečastan potez, a i Plenki je vidio da je IVS vidio te mu šeretski namigne i kaže:

“Vidiš Vilibore, kako sam ja pametan i poduzetan i spreman iskoristiti svaku priliku koja mi se ponudi… i baš zbog tih stvari ću te pobijediti na izborima bez po muke.”

“A kako to mislite napraviti, gospodine predsjedniče?”, nije se dao zbuniti mladi IVS.

“Vili moj, Vili… jesi li gledao Gospodara Prstenova?”, samozadovoljno je Plenki valjao riječi preko jezika.

“Jesam, gospodine predsjedniče, ali ne vidim poveznicu između izbora i Gospodara Prstenova.”, reče IVS, sada već pomalo radoznao. 

“Vidiš Vili… ja sam ti poput Aragorna, kao što je poput Aragorna bio i svaki predsjednik HDZ-a prije mene. Doduše nisu bili toliko pametni i sposobni kao ja, ali u toj jednoj stvari svi mi smo bili potpuno jednaki.” – gradio je Plenki dalje svoju alegorijsku priču, jer je jedna pogrbljena bakica ispred njih iznimno sporo brojila kovanice od 5 i 10 lipa za pola štruce polubijelog kruha.

Sada već ozbiljno radoznao IVS upita: “Kako to mislite, da ste Vi i vaši prethodnici poput Aragorna? Ne razumijem!”

“Naravno da ne razumiješ, sinko… ali evo imaš sreće što sam ja ovdje da ti objasnim. Aragorn je imao moć nad vojskom mrtvaca i uz njihovu je pomoć izvojevao pobjedu u bitci za Minas Tirith. Ja također imam moć, doduše ne nad vojskom mrtvaca – za to je zadužena Kolinda, kao što znaš – već nad mrtvim glasačima. Kad god zagusti, predsjednik HDZ-a ih pozove da izvrše svoju svetu dužnost glasovanja za našu državotvornu stranku.”, pun pravedničkog ponosa izrecitira Plenki. “Zato ću te pobijediti na izborima.”

Pogrbljena bakica tiho se, uz pogled pun prijezira upućen dvojici političkih prvaka bila uputila prema izlazu pa je IVS došao na red.

“Ooooo dobar dan mljadi Viljibore, što željiš danas?”, upita ga pekar koji je očito s mladićem razvio prisan odnos.

“Dobar dan Xheladine, danas bi mi pasao jedan kroasan s marmeladom.”, ljubazno kao i uvijek odvrati IVS.

“Evo ga, jedan s marmeljadom!”

“Xheladine, volite li mađioničarske trikove? Hoćete li da vam pokažem jedan?” – upita iznenada mladić nasmiješenog pekara.

“Voljim voljim, de da vidim!!!”

IVS bez žurbe pojede kroasan. Pekar ga gleda, gleda IVS pekara. Dok su se njih dvojica netremice promatrala, Plenki je uočio još jednu priliku i naravno, ne bi on bio on da je ne iskoristi. Drpio je krafnu s čokoladom i neprimjetno je spremio u jedan od svojih dubokih džepova. Napokon, zbunjeni Xheladin upita:

“A trik? Ja gljedam i gljedam ali trik ne vidim!”

“Vidjeti ćete trik, Xheladine, ako pogledate u torbu gospodina predsjednika vlade.”

Plenki otvori svoju torbu i izraz iskrenog zaprepaštenja pojavi mu se na licu te poviče:

“Mladi kolega, pa nisam imao pojma da ste toliko vješti u MAGIJI*… pogledajte Xheladine, kroasan se nekako našao u mojoj torbi! Ja plaćam račun dragi Vilibore, inzistiram na tome!”

“Vidite li gospodine predsjedniče vlade, koliko sam ja pametan? Sit sam – zato jer me vi plaćate!”, diskretno prišapne Plenkiju na uho mladi IVS te uz kimanje glavom prisutnima, ode svojim putem…

“Nego Xheludine, i ja ponešto znam o MAGIJI**… doduše, ne snalazim se baš s kroasanima kao mladi Vilibor, ali s krafnama zaista znam raditi čuda. Želite li vidjeti?”, nevino upita Plenki široko nasmiješenog pekara.

“DaDaDa željim gospodine Pljenković… niko mi neće vjerovat kad im budem pričao da su u mojoj pekari Viljibor iz Živi Zid i predsjednik vljade REPUBLJIKE HRVATSKE radili MAGIJU***!!!”reče sada već vidno oduševljeni Xheludin. “Koja krafna treba?”

“Pa, bit će dobra bilo koja, ali znate, ja najviše volim od čokolade…!”

“Evo jedna od čokoljad!!!” – nestrpljiv je bio Xheludin. Već sada je znao da ovaj dan nikada neće zaboraviti i da će imati o čemu pričati djeci i unucima.

Plenki pojede krafnu jednako polako kao i njegov mladi kolega prije njega, te pogleda Xheludima ravno u oči i upita ga:

“Recite Xheludine, gdje je krafna?”

“U vaša torba gospodin Pljenković!” – siguran u sebe prozbori nasmiješeni pekar. Plenki otvori torbu i pokaže sadržaj zbunjenom pekaru, a potom,značajnom gestom pokaže na džep svoga kaputa i izvuče iz njega krafnu. 

Dok se Xheludin oduševljeno hvatao za glavu, Plenki je teatralno platio kroasan i krafnu te uz državničko mahanje rukom prisutnima koji su zdušno pljeskali, iziđe iz pekare. Tamo su ga čekala dva kršna tjelohranitelja u tamnim odijelima, tamnim naočalama i žicom mikrofona koja im se spuštala iz uha. 

Kada su sjeli u blindiranu limuzinu, Plenki im reče:

“Dečki, imam kroasan s marmeladom i krafnu s čokoladom viška.”

Kao i svaka priča – i ova ima moralnu pouku. Da bismo je saznali, moramo se zapitati – tko je u ovoj priči najviše najebao?

Ivan Vilibor Sinčić zasigurno nije taj. Dobio je džabe kroasan.

Nije niti Andrej Plenković. Platio je jedan kroasan i jednu krafnu, ali sigurno nije na gubitku jer mu je za cijenu jednog kroasana rejting nevjerojatno porastao, krafnu je platio ali ju je i pojeo, i još je razveselio svoje gorile nahranivši ih, pa su i oni zasigurno sretni što imaju gospodara koji se tako lijepo brine za njih.

Dakle – ostaje nam samo Xheludin, koji i dalje oduševljeno poskakuje u svojoj pekari, potpuno nesvjestan da je ostao bez dva kroasana i dvije krafne a da mu je plaćen samo jedan kroasan i jedna krafna.

Niti tu nevolje Xheludina ne završavaju. Osim što mu fali jedan kroasan i jedna krafna, od tih nekoliko kuna koje je ipak dobio za jedan kroasan i jednu krafnu, platit će materijal i energiju što je naravno nužno uložiti za izradu dva kroasana i dvije krafne… Platit će i PDV i još cca 250 drugih parafiskalnih nameta…

Ali niti tu ne završavaju nevolje dobrodušnog Xheludina. Dobio je on povrh svega nabrojanog i kaznu od 20.000,00 KN koju mu je odrezao porezni inspektor koji je netom nakon što su pekaru napustili IVS i Plenki, došao provjeriti radi li Xheludin sve po zakonu… a platit će je jer mu je ustanovio manjak u blagajni od 10 kuna i 50 lipa. Igrom slučaja, cijena kroasana je bila 6, a krafne s čokoladom 4,5 kuna.

Niti tu nevolje dobrog Xheludina ne završavaju. Porezni inspektor zapečatio mu je pekaru zbog prekršaja, te sada Xheludin razbija glavu odakle namaknuti novac za kaznu, a još ga više muči pitanje odakle namaknuti novac za plaće svojih radnika… čije obitelji ovise o plaći za posao koji oni rade u pekari pravog junaka ove kratke tragedije.

* MAGIJA definicija: Znanost i umjetnost stvaranja promjena koje su u skladu s voljom pojedinca. 

** Vidi pod *

*** Vidi pod **

… ili još bolje, pogledaj serijal predavanja BRUŠENJE USTAVNOG PORETKA od broja 1 nadalje (za sada ih ima 6 i nalaze se OVDJE) ako te zanima kako se u naš svijet uklapa magija i kako se ona koristi i kako to da ona nije od đavola glavom, rogovima, bradom, kopitima i obrnutim pentagramom, kako bi zasigurno rekao prosječan katolik u Hrvata koji redovito ide u crkvu nedjeljom. Baš je zanimljivo da je nedjelja upravo danas, na dan objave ovog članka. Tko bi rekao… sinkronicitet? Usput, sutra u 19.30 je predavanje broj 7 – detalji OVDJE.

ZAŠTO je Xheludin najebao?

Eto upravo zato. Jer i IVS i Plenki žive od otetog, ukradenog novca, kojeg nazivaju POREZ. Ne da mi se dalje argumentirati ovu neporecivu istinu, jer sam to u detalje napravio u najmanje 30 članaka koje ćete pronaći negdje na ovoj edukativnoj platformi.

Recommended Posts
Comments
  • Anton Maciček
    Odgovori

    Ja odavno govorim da su političari i politika paraziti na leđima naroda. Tko to do sada nije shvatio nikada ni neće……….
    I…Dok se ne riješimo politike iz života (dokle god politika bude iznad i ispred svega narodu neće biti bolje)… Samo struka, znanje, i zvanje može izvući ovaj narod i državu iz krize, ali zbog naroda takovog kakov jest i korumpiranih političara (bez svijesti, savjesti i bilo kakove odgovornosti, da ne govorim o korumpiranosti odvjetništva i sudstva)ovu državu ni oni s neba da siđu ne mogu izvući iz krize……

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje