SMARTPHONE; SMARTMAN

dio iz prvog poglavlja ‘MINDHACKING

” Nije važno što vrata su uzana niti što kazna u svitku piše
u mojim je rukama moja sudbina JA sam gospodar svoje duše”

                                    W.H. Henley

Dobro poznavati sebe i kontrolirati sebe je odlika velikog majstora, koji širi znanja o pravim vrijednostima u životu, i o tome kako on, kao Individua, ljudsko biće, uopće sebe kreira i percepira, i kako pri tome njegov duh nalazi istinsko zadovoljstvo.

Kako bi uživali u potpunosti u svemu što Smartphone može učiniti za nas, trebamo dobro poznavati njegove mogućnosti, i većinom ih znamo i koristimo gotovo automatski, na podsvjesnoj razini kao i svoje vlastito biće. Kažu da nitko nije naučio dok nije naučio obavljati stvari automatski. Svi znamo da je prvotna svrha svakog mobilnog uređaja prijenos poruke (glasom ili pismom) bez obzira na udaljenosti između njegovih korisnika. Sukladno evoluciji čovjekove svijesti razvija se između ostalog i primjena tehnologije, pa tako i smartphone čija je upotreba sada zaista široka, i koja primarno ide u svrhu bržeg protoka informacija, u svrhu zabave, i u svrhu povezanosti s cijelim svijetom na razne načine pomoću aplikacija. Mnogi bi se složili da im je smartphone stvar od koje se ne odvajaju dan i noć, i da je to stvar u koju stavljaju gotovo svoj cijeli život. Kada uključiš svoj smartphone, poznato ti je da prije svega on jedino može raditi ako imaš određenu sim- karticu koja označava operatera, tj. na kojoj mreži uređaj funkcionira. Sukladno tvojem znanju, određuješ jezik koji će ti olakšati njegovo korištenje. Umijeće upravljanjem vlastitog uma polazi od toga da shvatiš ulogu pravog upravitelja, mreže i svih njegovih mogućnosti i mogućnosti svih aplikacija u njemu. A to počinje od tvoje perspektive, od trenutka kada shvatiš svoj matrix, pravu pozadinu Sebe, svog karaktera, i zapravo svojih životnih ciljeva.

Naš um je radionica koja radi 24/7, vrhunska mašinerija koju bi svatko trebao shvatiti, cijeniti, njegovati, i koristiti u punijem potencijalu i u svrhe samopoboljšanja. Većina ljudi je stvorila naviku očuvanja svojih materijalnih stvari i opažanja objekata koje ih udaljavaju od shvaćanja raznih štetnih utjecaja na njihovu najvrijedniju imovinu – um bez kojeg nemamo identitet, ni svrhu, ni cilj, ni zadovoljstvo. Jedna od najintrigantnijih želja i čovjekovih potraga je Besmrtnost. Neki predviđaju budućnost gdje ćemo moći seliti svoju svijest u neko drugo klonirano tijelo, ili avatara i na taj način održavati duži život, no osobe s oštećenim umom na bilo koji način bi u takvom predviđanju selidbe svijesti bile isključenje. Stoga Um, kao i svaka druga mašinerija, i uređaj, ili naše tijelo, zahtijeva pažnju, održavanje i dobro rukovođenje, slažeš li se?

 

FullSizeRender

 

 

Ako bildamo tijela da nam mišići budu u boljoj funkciji u svrhu zdravlja, bolje mehanike kretanja, a i zbog izazivanja ugodnih estetskih emocija, ne bismo li isto tako trebali bildati i naš mozak znanjem, novim impresijama, razvijenom maštom, širim percepcijama i svjesnom, namjerno usmjereno pažnjom otvarali si put boljoj memoriji u svrhu boljeg zadovoljstva i daljnjeg kombiniranja onih kreacija koje su proizašle samo iz svjesnih, pozitivnih memorija i svih onih koje ugađaju našem biću?!

Život zaista i jeste neprekidno skupljanje vanjskih impresija, iskustava i svih podataka koje svjesno i nesvjesno upijamo u svoj um. Upravo o tome je i riječ, da hakiramo one regije uma koje na tvojoj nesvjesnoj razini rukovode tobom, tvojim reakcijama, uvjerenjima, odnosno tvojim cjelokupnim životom. Mozak možemo gledati kao instrument kojim se služi tvoj um, tvoja svijest kao aspekt uma, Intelekt, Ti, Individua, Ego (kao što ti koristiš svoj smartphone, uređaj za ispunavanje svrhe koju si ti namijenio). Zadrži uvijek misao prepiske radi lakšeg shvaćanja onoga što želim da dosegneš, a to je viša perspektiva shvaćanja Sebe i svoje prave svrhe. Nitko ne može pobiti činjenicu da pogledom u nečiji smartphone možemo saznati gotovo sve o toj osobi, gdje vidimo većinu privatnih stvari, poslovnih interesa i kontakata, komunikacija s bližnjima, neke tajne, zabilježene trenutke, te kroz selfije vidimo kako osoba sama sebe doživljava, i puno toga. Prepiska na Smartphone nam stoga služi kao primjer da lakše shvatimo kako da napravimo uvid u Sebe, ono što jesmo, ono čemu stremimo, što nas je oblikovalo i zašto. Imaš li u sebi tu želju da hakiraš svoj um i podigneš svijest na razinu gdje se svi aspekti tvog života nakon toga poboljšavaju?

Razvijamo svoj Intelekt kroz život, najviše zbog želje za uspjehom. Uspjeh je ona vrsta zadovoljstva koja rezultira iz postizanja kreiranja stvari i vrijednosti koje gode našoj duši a i neophodno našoj okolini. Jer za koga se može reći da je uspio ako je pri tome gazio po drugima, i ako ne reflektira sliku ljudskog bića koji je u suštini dobrog srca i koji čini dobro za sebe i svoje bližnje?! No, ne bih htjela da ti ovo zvuči kao osuda za one manje uspješne, jer vidis, moja filozofija je ta da ćemo svi sigurno, ali postepeno, doći do spoznaja koje utažuju žeđ duše za tim nečim višim, tj. pravim uspjehom u životu, a ne samo da postoji kroz svoje poluuspavano preživljavanje. Kako ove gore navedene tvrdnje ukazuju, izgleda da ova poanta tu i jeste da budemo uspješniji i bolji, nije li to i razlog zašto se uvijek i upuštamo u određene radnje, pa čak i kad se zabavljamo, uvijek tražimo onaj osjećaj koji je ipak malo intenzivniji nego što je bio jučer, i koji će barem malo duže ostati nekako u nama, da nam zapravo nekako produži ugodu.

Za veliku većinu ljudi, um je samo instrument za razmišljanje i misle da je um produkt čovjekovog karaktera. Postavljaju svoj cijeli karakter ispred svog uma, svoje svijesti te dopuštaju predrasudama da imaju glavnu riječ. Usadila im se navika misliti da je karakter pravo Ja i stoga nošeni svojim niskim željama stvaraju samo materijalne ljuske koje nikada neće ispuniti vječno gladan duh u čovjeku, nego ga vrte u krug, proživljavajući tako istu realnost iz dana u dan. Individue koje su priključene na svoj ‘auto-pilot’ možemo to tako bliže oslikati.

Umom stvaramo svoje zatvore temeljene na našim uvjerenjima. Sigurna sam da se možeš sjetiti određene slike u glavi iz jedne među prvim lekcijama iz fizike, kako kamen bačen u vodu proizvodi valove. Ta naizgled uobičajena akcija nas uči zakonima prirode na više područja, isti zakoni se primjenjuju i na našu produkciju misli. No ovdje nije mjesto da učimo fiziku, psihologiju ili spiritualnost, vjerujem da takve teme istražuješ sukladno svojoj znatiželji i interesu, nego želim da objedinjujući sve to, dobiješ uvid da sve to skupa čini veliku znanost o životu, o njegovim zakonima i o čovjeku, centralno biće postojanja.

Čovjekov um je pojam od kojeg sve polazi. Sjedište naše svijesti i podsvijesti. Da bi možda dublje shvatili njegov princip, razlog je zašto sam njegovo pojašnjenje ubacila u prepisku današnjeg smartphone-a. Samo maleni dio razmišljanja obavljamo na svjesnoj razini, a sve ostale tjelesne funkcije um obavlja na nesvjesnoj razini, odnosno u podsvijesti. Činjenica jeste da prije same upotrebe bilo koje stvari, trebamo biti upoznati s korištenjem istoga. Isto je i s tvojim umom. Veliki majstori su oni koji su razvili umijeće vladanja sobom, i koji stvaraju svoj život većinom na svjesnoj razini.

Kako izreka kaže “ Nije planina ta koju osvajamo nego samog Sebe.“ I zaista, što može biti vrijednije od poznavanja Sebe, svog karaktera, svojih loših i dobrih misli, te jedino ispravnim mentalnim procesima spoznati kako obaviti pravu introspekciju svog bića u svrhu poboljšanja svog karaktera, i samim tim u svrhu uspjeha na svim područjima života. Svima je poznato, čak i onima koji ne pokazuju interes i ne prakticiraju na nikakav način neki oblik duhovnosti ili religije, da svi veliki majstori, duhovni učitelji, govornici i drugi, govore o odvajanju našeg Ega kako bi čovjek dosegao više sfere spoznaja o Sebi, odnosno tu višu svijest. A zapravo se radi o uklanjanju maske vlastite osobnosti i svih onih negativnih vanjskih slojeva koje najviše proizlaze iz raznih strahova. U našem primjeru ovdje govorimo o hakiranju uma. Pojam ti sigurno zvuči apstraktno, i premda moja namjera nije ići previše u znanstvene detalje, ali nepobitna je činjenica da su regije našeg mozga još nedovoljno neistražene i da sa sigurnošću znanost tvrdi da ne upravljamo njegovim kapacitetom 100%. No vjerujem da to većina zna, pa se samo prepusti riječima koje će te uvesti u plodna polja vlastite mentalnosti.

Buđenje, taj proces otvaranja svijesti koje obilježava najviše ovo 21st., je postepeno uspostavljanje svjesnog upravljanja nad svojim umom i tijelom, te svjesno stvaranje željenih iskustava koje su u skladu s čovjekovom nutrinom. Možda tvoj sadašnji um, radi namješten na “silent mode“ a zadaća bi bila vratiti mu zvuk, probuditi ga. Ako se pitaš čemu “sadašnji“, onda ti moram ukazati na činjenicu da je i on poput mišića, podložan razvoju, vježbanju, prakticiranju, nadogradnji, bildanju kao i svi mišići u tijelu. Tako bi se s vremenom trebala mijenjati i tvoja svijest, razumijevanje, percepcije o svemu, sukladno shvaćanju i izoštravanju slike o tome tko jesi i kamo ideš, što nam potvrđuje i sama evolucija, ali skoncentrirajmo se ovdje na tebe. Ako pomnije razmisliš, i osvrneš se na većinu društva danas uvidjet ćeš da je ljudima danas postala navika čuvati svoje materijalne stvari više nego svoj vlastiti um. A ako ga izgubimo, nismo ništa, obična smo biljka koja nema svijest o svom postojanju. Um je naša najveća imovina. Mozak, fenomen uma, obično shvaćamo kao uređaj za produkciju i spremanje informacija, odnosno za registraciju i odašiljanje valova misli. Da bismo spoznali koje sve informacije, svjesno i nesvjesno tijekom svog života spremamo unutra i ujedno šaljemo van, moramo napraviti njegov ”Jailbreak” . Logično, zar ne?! I nije to neka zasebna vještina niti specijalna metoda, niti ičija doktrina, “jailbreak” ne zahtijeva ništa drugo osim tvoje dobre volje, da samo usmjeriš pažnju prema Sebi, nakon čitanja, i razmisliš što te oblikovalo u to što jesi, i što sve proizlazi iz tvoje svijesti i podsvijesti.

Nismo li uvijek uzbuđeni prije nego otključamo svoj smartphone, i počnemo ga koristiti kako smo zamislili ne bi li nam doneo ugodu i brži protok informacija? Kažu da su sve stvari dobre ako mi kontroliramo njima, a da ništa nije dobro ako nešto kontrolira nas. Pravo znanje čovjeku dolazi u obliku svjesnosti. Svjesnost o nečemu razvijamo usmjerenom pažnjom, koncentracijom, tj. fokusiranjem uma i njegovih aktivnosti, ili pomoću dobro poznatog pojma meditacije, metoda kojom svjesno isključujemo vanjske impresije u svrhu slušanja samo vlastitih misli i osjećaja koje se kroz takav pogled unutra prikazuju puno jasnijima, dok smo u toj tišini hakiranja, tražeći svoju mrežu, pravog operatera.

Pojam uma je teško definirati, ali se odnosi na onu moć pomoću koje biće percipira, misli, osjeća i želi. Sam mehanizam uma nam je poznat kroz mozak, živčani sustav i osjetilne organe. Njegovi procesi kreću od senzacije, percepcije, mašte, memorije, osjećaja i emocija, intelekta, razumijevanja, i volje. Svijest boravi u čovjekovom umu i ona se može objasniti znanjem o vlastitom postojanju, spoznaja o senzacijama i mentalnim operacijama. Čovjek je svjestan svih mentalnih slika vanjskih objekata koje doživljava putem osjetila, i logično tome ne možemo biti svjesni ničega što ne počiva u našem umu putem osjetila. Vjerujem da naš put ne završava ovdje, i da evolucijom, dolazimo do razvoja nekih viših osjetila koje time utječu na rast i razvoj naše svijesti, našeg postojanja. No ne smiješ zaboraviti, da najveći dio mentalnih aktivnosti u našem tijelu obavlja podsvjesni um, i znanost nam poručuje da je taj postotak oko 95%. Dakle ispod naše svjesnosti, ta podsvijest kako ju zovemo, koja je skup, spremište svih naših programa koje smo unijeli tijekom života putem svojih pet osjetila, odnosno percepcijom. To su svi oni programi od našeg rođenja koji uključuju odgoj, utjecaj okoline, roditelja, običaja, navika, interesa, dogmi, ideala i dr. Sve one impresije koje smo pokupili i razgradili u svojoj svijesti te pustili da se slegnu u našu podsvijest, koja nam je poput prave najvjernije sluge dok mi to sami zapravo i ne shvaćamo, ne bi li obavljala skoro sve funkcije u našem tijelu bez našeg svjesnog utjecaja. Bilo bi prilično teško i zamisliti da svjesno upravljamo vlastitim otkucajima srca, živčanim sustavom, izgradnjom novih stanica, probavom, protokom krvi i ostalim fizičkim i mentalnim funkcijama, premda, tko zna, možda evolucija i ide u tom smjeru preuzimanja veće svjesne kontrole i utjecaja nad samim sobom i nad svojim tijelom. ***

ODLOMAK IZ KNJIGE #SMARTBOOK, dio iz poglavlja ‘ MINDHACKING’

Recent Posts
Showing 16 comments
 • zenfjaka
  Odgovori

  Dok nisam doša do kraja već san mislija da si tekst sama smislila:)
  ..no, svakako je vrijedan pažnje

  e sa se saće neću zaebat pa zaboravit pismu:D
  https://www.youtube.com/watch?v=dnGDl_tUMyA

  uzdravlje:) a sad iden pivat na teracu:P

  • Kristina
   Odgovori

   lijepo je biti veseo :)

 • Eva
  Odgovori

  Naše srce bi trebalo biti središte naše svijesti, tu svijest jedino može biti a um, mozak je samo operativni sustav. Srce je ono što je hakirano, opsjednuto i zakljucano te fokus prebačen na masinu-um. Tamo u umu nema svijesti i ne može je biti kao ni u kakvom računalu. Srce nije samo organ koji pumpa krv, srce je sjedište duše ali kako nam je srce zaposjednuto tako je i duša. Svi smo istrenirani da boli voljeti da ne valja otkriti sebe i svoju dušu. Ovaj svijet je rupa jada gdje smo odmalena trenirani na grabež i otimačinu kao pravi paraziti jer paraziti nad nama prenose tu bolest i na nas svoje žrtve. Smartphone je tu u mojoj ruci ali je obična tricarija naspram onoga što bi mogli da svoje srce vratimo nama.

  • Kristina
   Odgovori

   Draga Eva, u potpunosti razumijem tijek Vaših misli, i osjećaja koji proizlaze iz onoga što Vaša osjetila percipiraju te i donose te vanjske impresije Vašem umu kao bol i frustracija koju osjećate promatrajaći zemaljski svijet patnje. Vrlo je bitno da shvatimo što je čovjek, što je ljudsko biće i kako funkcionira naš cijeli organizam skupa s dušom. U mojoj knjizi se nalaze i poglavlja o srcu naravno, no često je većina zbunjena i ne znaju što je srce a što um a što tijelo. Religije su pojasnile to kao SVETO TROJSTVO. Zapis naše duše je u srcu, srce ima svoj unutrašnji život, a um je ono što smo nakupili tijekom života vanjskim impresijama, putem osjetila, okoline, odgoja, dogmi i itd. Tijelo nakuplja isto sve naše misli, hranu, navike, osjećaje. Tijekom cijelog života čovjek SEBE oblikuje. Da bi dosegli Prosvijetljenje, čovjek mora pročistiti i ujediniti sve troje, i UM, i SRCE i TIJELO. Ujedinjenjem čistog uma i srca čovjek se uzdiže gore, i u Istini svog bića spoznaje Božanske Istine. Nema prosvijetljenja bez Božanske Inteligencije. To je mudrost i shvaćanje koje je rođeno iz apsolutne ljubavi prema svakom čovjeku i prema ovoj cijeloj egzistenciji. A ljudi većinu svog života provedu u mržnji prema svemu što gledaju a najviše prema sebi. No da ne duljim ovdje, pisati ću o tome u jednom od idućih članaka. U pravu ste sve što osjećate, jer to što osjećate Vas i tjera da dublje spoznate sebe, Boga i svijet oko sebe. Kada nam je sve bajno, živimo u ‘zaboravu’ i ne tražimo duhovne sfere nego su nam zemaljske dovoljne, i to je u redu, jer svatko se vraća Bogu u svoje vrijeme. Zato budite sretni što tako sve primjećujete, jednoga dana ćete se probuditi i shvatiti da ipak jako volite ovaj svijet, da je on takav kakav jest, ali u njemu ste baš VI ŽIVI, Vama je dan ŽIVOT da dišete, mislite, radite, stvarate, osjećate, hodate, smijete se i volite…<3 Iskustvo života je naš najveći DAR :)

   • Eva
    Odgovori

    Volim ovaj svijet zato sam i ovdje, ljude, prirodu a nadasve more i naravno sebe kao jako svjesnu ‘odredjenih stvari i pojava’ a s druge strane nevjerojatno naivnu, budalastu (? nigdje nisam rekla da ne volim a ako je nešto nekad tako zvučalo evo sad se demantiram).

 • Eva
  Odgovori

  I koja je tu razlika – um se vrti u krug on ne može znati, um vrti i obradjuje podatke ali podataka je puno, puno. Srce koje je uzvišeno i uzemljeno, kao kriz, vertikala, antena i odašiljač, te horizontala, aktivacija, probudjenost, intuicija, srce odabire što je točno a što ne što relevantno… mozak radi u linearnom prostoru i vremenu a srce u hologramskom (recimo tako) i zato je mozak spor i trom a srce ‘preskace prostor i vrijeme’. Mozak je u službi srca. Mozgu su svi podaci jednako bitni, zato ova kakofonija u civilizaciji, jedni su za jedni protiv nečega, jednostavno nema fokusa samo kao u početku filma Matrix, izlistaj podataka, matrica, to je komunikacija u svim medijima i javnom životu. Srcem se zna i skroz otvoreno srce ima pristup gotovo svem znanju svemira, ima teoretski i naravno u praksi će do tog znanja doći ako će time pridonijeti širenju ljubavi istine i pravde…

 • Eva
  Odgovori

  Ne mogu pojmiti dubinu jada i sljepoće ovoga svijeta…sasvim je normalno da političari već otvoreno i javno s.e.u po nama a većina to smatra kao melem za nepce. Tolika je mehanicnost današnjeg čovjeka jer mu je zaključano srce. Poslušan na pol minute kad se nadjem negdje Dnevnike ili slično i uhvati me užas od onoga sto čujem jer to znači da 99%ljudi probavlja to smeće, uživa u tome…glupo bi bilo rec kao životinje koje vode na klanje jer one znaju i plaću a ljudi potpuno zombificirani traže još i još krvi i tudje i vlastite.

 • trumba
  Odgovori

  nije to smartPhone.
  nije to ni smartMan.
  .
  to je smantanMan!
  budala kojeg svatko jebe lijevo i desno.
  gore i dolje
  tko god (i gdje) stigne!

 • zenfjaka
  Odgovori

  Evo, zbunjuješ nas a o kristinki da i ne govorin:)

  …ajmo mi peglat….skuopilo se košuja,bože oskobodi…

  ..neman pojma jel ovo baraba ili barba mix ,šta god smixa san:)

  https://www.youtube.com/watch?v=WrcxGGIEaVQ

  :D

 • zenfjaka
  Odgovori

  Ajmo još jednu bez poli cije i ostalih cvrčaka.

  https://www.youtube.com/watch?v=Ex0Q48Uoc7o
  Nazdravje:)

 • solarian
  Odgovori

  Smartfon = glupmen, glupfon = smartmen!

 • an
  Odgovori

  ” Nije važno što vrata su uzana niti što kazna u svitku piše
  u mojim je rukama moja sudbina JA sam gospodar svoje duše”

  Ovo je poprilična igra riječima.

  – ” Nije važno što vrata su uzana…”
  “Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!” Biblija

  -“…niti što kazna u svitku piše…”
  aluzija na Bibliju, Stari zavjet je pisan na svitku i u njemu su napisani Božji zakoni sa nagradama i kaznama. Budući da u citatu navode samo kazne, znači stih aludira na dio zakona koji govori o nepoštivanju zakona/grijehu, i relativizira, tj. negira važnost i nužnost kazni nakon čina grijeha. Tj. aludira na sotonizam.

  I onda se zaljučuje sotonska nauka/laž: “ja sam gospodar svoj duše.”
  Međutim, dio toga je istinit, a to je onaj dio kada duša svojevoljno bira kojeg hoće GOSPODARA za sebe. Dakle, ili sama bira, ili je izabrana, ali mogućnost slobodnog izbora ima.

  “Jer ova zapovijed koju ti danas dajem nije za tebe preteška niti je predaleko od tebe. Nije na nebu da bi morao reći: ‘Tko će se za nas popeti na nebo, skinuti nam je i objaviti je da po njoj postupamo?’
  Nije ni preko mora da bi morao reći: ‘Tko će za nas preko mora prijeći, donijeti nam je i objaviti je da po njoj postupamo?’
  Jer je ta riječ posve blizu tebe, u ustima tvojim i u srcu tvojemu,+ da bi postupao po njoj.
  Evo, danas stavljam pred tebe život i dobro, smrt i zlo.(da izabereš SAM za sebe)”
  Biblija
  Jedno spada pod Božje KRALJevstvo, drugo pod sotonsko KRALJevstvo. Trećega – nema.

  • Kristina
   Odgovori

   Svaka čast, tako treba razmišljati i analizirati, i uzimati one poruke za Sebe koje su u skladu s našim vjerovanjima. Divno je kada netko osjeća svoju Istinu :)

  • The God all mighty
   Odgovori

   Kako nebi bilo trećeg, treće je božanska anarhija/višekraljevstvo ili božansko neKRALJevstvo u suprotnosti sa monarhističkim pogledom božje ili sotonsko KRALJevstvo.

 • zenfjaka
  Odgovori

  Iskoristit ću ovo misto porukom za jednu malu i pismu za nju.Virujen da nećete zamirit, a ono ostalo šta san osta dužan,glasi,napismeno, oslobođen optužbe i kaznenog progona, mada me bolli patak za potjeru, ionako će to nastavit koliko se kužin u medicinu:)

  https://www.youtube.com/watch?v=ujuumfoyRG8
  S ljubavlju uvik:)

 • zenfjaka
  Odgovori

  Lipo je bit primjećen ka veseljko:)

  …još jednu ću nabacit pa iden odjhat u suton, dosta me bilo i priko više ka da san skočija iz poskokove drage:)

  https://www.youtube.com/watch?v=T4f75F1YbJ8

  S ljubavlju, naravno:!

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.