Što biste MORALI znati o zastavama?

 In Korporacije, Obrazovanje, Pravo i zakoni

Napomena: u ovom članku nećemo govoriti o zastavi Europske Unije i zašto je često istaknuta uz hrvatsku zastavu. Daleko od toga.

Veliko hvala Zvonku na istraživačkom radu kojeg je rezultat ovaj članak pred Vama.

Zastava je ponos svake nacije. Mnogi su zakoni napisani o zaštiti digniteta zastave. Ona predstavlja naciju, označava njen teritorij, zastavu naše domovine ističemo ponosno na naše domove kada obilježavamo značajne dane naše povijesti… nosimo je na utakmice naših vitezova u kockastim dresovima s nadom i vjerom u pobjedu duboko u našim srcima.

Izgled zastave definiran je Ustavom i Zakonom o zastavi. U detalje.

Zašto onda često vidimo zastavu istaknutu iza državnih dužnosnika koja nije opisana u Ustavu i Zakonu o Zastavi?

Zašto te zastave imaju zlatne ili žute resice ili rubove?

Da li je riječ o ukrasu, kako bi naša zastava izgledala ljepše – ako je uopće moguće učiniti je ljepšom nego što jest, ili je razlog ipak malo drugačiji od pukog estetskog dodatka?

Kada ste u stranoj državi, njezina Vas zastava obavještava da ste pod jurisdikcijom te države i njenih zakona.

Kada ste na stranom brodu, zastava istaknuta na brodu Vas obavještava da ste pod jurisdikcijom države čija zastava vijori na tom brodu.

Kada gledate zgradu neke državne institucije, istaknuta Vas zastava na njoj obavještava da se ono što se u toj zgradi događa, događa pod jurisdikcijom države čija je zastava na toj zgradi istaknuta.

Kada uđete u prostoriju unutar takove zgrade – ona možda ima zastavu koja nije baš potpuno jednaka zastavi istaknutoj na zgradi. Ušli ste u takozvanu enklavu.

Četiri ruba zastava koje su istaknute na stranim ambasadama simboliziraju četiri zida – enklavu – unutar koje je teritorij države čija je zastava istaknuta na zgradi – i opet za Vas važe zakoni te države unutar takve zgrade.

Stoga – slijedeći puta kada gledate konferenciju za novinare nekog državnog dužnosnika, ili kada ulazite na primjer u zgradu nekog suda ili samu sudnicu – DOBRO pogledajte imaju li tamo istaknute zastave zlatne ili žute rubove ili pak resice iste boje.

Na primjer – zgrada Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Vukovarska 84 – na dan objave ovog članka ima istaknutu zastavu sa zlatnim resicama na ulazu u zgradu suda.

Ako se na nekoj zgradi ili u prostoriji unutar neke zgrade nalaze takve zastave – a Vi se nalazite u toj zgradi ili u prostoriji sa istaknutom zastavom koja ima zlatne ili žute resice ili rub – ne bi bilo loše da sa sobom imate putovnicu ili barem četkicu za zube – jer više niste na području na kojem važe zakoni za koje mislite da važe.

Onaj tko govori ispred takve zastave ili zastupa instituciju pod takovom zastavom također nije onaj koji mislite da jest, barem ne po funkciji koju obnaša.

Evo nekoliko primjera:

ustavni-sud34_sjednica_vlade_rh_kosor79_sjednica_vlade_rh_milanovichr-sabor-sekshagel-obama

Što znače te zlatne resice? Možda da upitamo Modnog Mačka ili da proučimo na vlastitu inicijativu što zlatne resice zapravo znače?

Nastavak slijedi za par dana…

 

 

Recent Posts
Showing 3 comments
 • paštašuta
  Odgovori

  šta bi ste vi ljudi tribali znat o sebi, a kad ste pod jurizdikcijom(navodnoj) ove zastvave?

  – kako je to zastava pomorskog karaktera, sa zlatnin rubon i govori van da spada pod juri-sak-my-dik-ciju pomorskog trgovačkog zakona, koji se vrti samo oko karga(tereta) ukrcanog (šoiću na belu lađu) u skladišta broda. vlasnci tereta i vlasnici broda su godinama mozgali raznorazne načine o zaštiti svojih interesa(ulaganja) pa su sklopili razno razne akte, ko je šta dužan, kako postupit, tko odgovara, ko pokriva štetu itd.jedina jebada je bila nadležnost neke države a na teritoriju neke druge– pa je zato i donesen maritime ‘law’. godinama je to bilo više manje ok, dok se nisu pojavile neke ekološke stavke oko odgovaranja za štetu, ali to je sad druga priča …. BITNO JE u svemu šta tribate znat kad di god dođete, a pod zastavon sa zlatnin rubon:

  – viša sila/ act of god
  – izbacivanje karga/ jettison of cargo
  – zapovjednikova odluka/ masters decision
  – sve to pod buona marineska, good seamanship /uobičajna pomorska praksa

  dakle tamo na moru je bio nekakav redosljed u slučaju nesriće(havarija) spasiti: 1.život 2.brod 3.kargo…

  situacija: u teškoj neveri(act of god), brodić nemože navigat, prijeti mu potonuće, da spasi sebe, posadu i brod, zapovijednik odlučuje rješiti se cilog ili dijela karga (uobičajno na palubi – ako postoji) u more(jettison). nakon uspješno obavljene oeracije, brodić kako tako nastavlja sigurnu plovidbu i sretno dolazi u luku…

  postoju istrage, kako. šta, ko i ko će to sve platit, ali ove 4 stavke su bile osnovne točke u ugovoru, koje su 3 išle na ruku brodaru, a jedna u korist vlasnika tereta: buona marineska, ili dobra pomorska praxa.. činimi se da je negdi i -uobičajna-, nema tu dobroga jer na moru je: ili si spreman ili nisi! tako ako vlasnik tereta dokaže brodaru da nije radia dobro; od odabira rute, načina skladištenja, osiguranja itd itd može se naplatit, u protivnome brodar bi odgovara: žao mi je, nepredvidljivo vrijeme/ viša sila može bit i pknuće8zamor materijala), sudar, bilo šta bi ugrožavalo sigurnost života i broda, za spasiti posadu i brod, bilo je (zadnje) neophodno rješiti se tereta- šta je opet išlo pod pomorsku praxu – jer bi u protivnome(ako priživi) zapovjednik opet odgovara, za smrt (recimo) posade – a zašto se niste rješili tereta i dobili veču stabolnost, uzgon, plovnost???? itd- i nebi ili bi ogranićeno pokriva štetu vlasniku tereta(ili špediteru).
  danas je obrnuto.. ako zasereš motiku, ćao firma(mislin brodara) jer ne šta će te gonit vlasnik karga(isti mešetari koji vodu biznis) a i environment sranja koja su prenapuvana, jer ovi bacaju bonbe ubijaju nedužne, zagađuju okolinu i nikome ništa(da ne spominjen kemtreilse), a litra dizela umore: otopija se led na polu, pomrli kitovi,pingvini, albatrosi galebovi, pomor planktona ribe….

  zašto je ovo važno? pa zato(kad dođeš di je ona zastava sa zlatnin rubon):
  – aaaaa, oprostite ja(zapovjednik) odlučija san istrest(jettison) iz tila(brod) sva sranja(kargo) koji ste vi ‘sistem: širok pojam – imagine-(vlasnik, špediter, sudac, policjot (istražitelj)’ ubacivali(load) godinama u mene…. vašega nema više ništa(empty hatches), po svojoj odluci(master), a da spasin sebe(mayday, save yourself – cqd): ja;Čovijek.

  tako lipo in objasnite da sve šta oni mislu da su godinama usđivalu u vas, neke ‘norme, zaknone, statute..’ vi ste jednostavno istresli jer eto bio van je ugrožen život.

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje