Stručnjak UN-a – Ne potpisujte sporazum o CETA-i!

30.10.16 02:37

Specijalni izvjestitelj UN-a de Zayas, poziva zemlje članice EU-a- da ne potpisuju CETA-sporazum. Građani Europe trebaju na referendumu odlučiti o CETA-i.

Specijalni izvjestitelj UN-a za unaprjeđenje demokratskog i pravednog međunarodnog poretka, Alfred de Zayas, pozvao je države EU-a da ne potpišu Sporazum o trgovini CETA s Kanadom. Posljedice sporazuma su toliko ozbiljne, da bi građani Europe o tome trebali odlučiti na referendumu. U tu svrhu bi se o svim prednostima i manama trebalo otvoreno razgovarati. U svom blogu je Zayas napisao, da je CETA “nespojiva s vladavinom prava, demokracije i ljudskih prava”. Sporazum bi, kao i planirani TTIP, “međunarodnim tvrtkama dao nedopustiva prava, koja premašuju one od nacionalnih parlamenata i krše ljudska prava“.

De Zayas je svoje brige, u prošlosti iznio pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe. Zaya je priznati međunarodni stručnjak za prava naroda i svoje argumente iznosi činjenično i potkrijepljeno. On piše: „Program vođen od strane korporativnih interesnih skupina, ugrožava zakonodavstvo u radnom, socijalnom i zdravstvenom zakonu.” Promjene su toliko ozbiljne da nema opravdanja, da se potpisivanje „progura na silu”.

U tom smislu je kritizirao, da je na regiju Valonije izvršen pritisak da se progura CETA.

Zanimljivo: Iako je de Zayas postavljen kao nezavisni stručnjak UN-a, Visoki je povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava, objavio njegovu kritiku na službenom UN-Twitter računu i time se sam izložio kritici.

un-human-rights

Kanadski premijer Justin Trudeau i vrhovni predstavnici Europske unije žele u nedjelju (30.10.2016. u 12.00), potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini (CETA). Predsjednik Vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker trebaju potpisati dokumente za Europsku uniju. Na snagu stupa trgovinski sporazum tek kasnije, kada to bude potvrdio Europski parlament.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor

UN-Experte warnt EU-Staaten vor Unterzeichnung von CETA

https://twitter.com/UNHumanRights

Povezani sadržaji

Belgija – Valonci odbijaju kompromisni prijedlog za CETA-u

TTIP ne znaci slobodnu trgovinu, nego posebna prava za korporacije

“Sve što sam do sada rekla o TTIP-u, isto tako uz manje iznimke, važi za CETA-u gospodine Gabriel i zbog toga moram reći, ako sada tako jasno naglašavate da ne želite TTIP, zašto onda Savezna vlada podupire tu vrlo lošu smicalicu, da se CETA sada pored narodnih parlamenata progura na stražnja vrata Europske lobikracije i stupi na snagu?! Zašto to Savezna vlada čini? To je nevjerojatno, jer CETA znači da naravno i američke korporacije mogu koristiti prednosti, jer i CETA znači otrov, genetski promijenjenu hranu i usporedno pravosuđe. Sve to je također sadržano u tom Sporazumu i svaka američka tvrtka koja ima podružnicu u Kanadi – i to je 80 % tih tvrtki – mogu naravno također koristiti ta prava i zato kažem, – mislim da je skandalozno da Savezna vlada očito prihvaća taj postupak, da se to treba uvesti na europskoj razini.“

Nizozemci zahtijevaju da se raspise referendum o TTIP

U Njemačkoj prosvjedi protiv TTIP i CETA

Recommended Posts

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.