Stvoritelj nema imena

 In Općenito, Pravo i zakoni

Jeste li ikada razmišljali kako živog čovjeka možete arhivirati, registrirati, popisati? Naravno – nikako. Ali osoba u vidu pravne fikcije bi se mogla arhivirati i registrirati jer ona zapravo niti ne postoji već je samo iluzorni element iluzornog sustava vladavine prava.

Pa kako se onda osoba arhivira ili registrira?  Tako da joj se da ime. Takvo ime se zove osobno ime i sastoji se od imena i prezimena. Osobno ime je ime kojeg ima osoba ili koje određuje osobu. Dakle ako imate ime i prezime ili se identificirate sa njime onda ste postali fiktivni element jer ime nije stvarno, ono niste vi, niti može označiti ono što jeste.

Osnovno pravilo semantike (znanosti koja se bavi) značenjem riječi jest da mapa nije teritorij tj. da ime ne identificira imenovano. Jer onda djeca koja ne znaju tko su i  kako se zovu ne postoje.  Što ako promjenite ime? Onda to više niste vi? Ili što ako vas ima mnogo više sa takvim imenom koji je pravi, original, sui generis?

Ime je iluzija s kojim se često povezujemo vjerujući da smo mi to. Ali zapravo tako vas zovu ali to nikako ne možete biti vi, zar ne?

Kako smo već 100 puta pisali o tome sustavu je nužno da se proglasite fiktivnim kako bio onda imali nadležnost nad vama te prema tome dužni ste se koristiti svojim osobnim imenom.

Da ne bi bilo zabune u vezi ičega donesen je i zakon koji jasno kaže koje u vaše obaveze vazane za osobno ime.

Zakon o osobnom imenu NN 118/12

 


I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Zakonom uređuje se postupak određivanja i promjene osobnog imena hrvatskih državljana.

Svaki građanin ima pravo i dužnost služiti se svojim osobnim imenom.

 

II. SADRŽAJ I NAČIN ODREĐIVANJA OSOBNOG IMENA

Članak 2.

Osobno ime se sastoji od imena i prezimena.

Ime, odnosno prezime može se sastojati od više riječi.

Osoba čije se ime ili prezime ili ime i prezime sastoji od više riječi, dužna je služiti se istim osobnim imenom u pravnom prometu.

Ako osoba ima u matici rođenih upisano osobno ime koje se sastoji od više riječi, može izjavom odrediti s kojim će se riječima u osobnom imenu služiti u pravnom prometu.

Ako se određeno osobno ime djeteta sastoji od više riječi, izjavu o osobnom imenu kojim će se dijete služiti u pravnom prometu daju roditelji djeteta, odnosno druge osobe ovlaštene za određivanje osobnog imena djeteta, sukladno zakonu kojim se uređuju obiteljski odnosi.

Izjava o tome s kojim će se osobnim imenom osoba služiti u pravnom prometu, može se jedanput opozvati.

Izjava i opoziv izjave upisuje se u maticu rođenih i primjenjuje danom upisa…………………. više na

http://www.zakon.hr/z/43/Zakon-o-osobnom-imenu

Ovaj zakon je relativno nov i potpuno je jasna tendencija zakonodavstva da upletu svoje prste u najdublje dijelove naših života i prodube iluziju nadležnosti sustava nad živim bićem.

Nedajte se nasamariti jer ste vi živo biće stvoreno na stvoriteljevu sliku i priliku a netko je rekao:  Stvoritelj nema imena jer on nije objekt – Stvoritelj je subjekt”

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje