Sud potvrdio – ovrhe padaju

 In Pravo i zakoni, Predlošci pisama

Kako bi što lakše zavukli ruku u džep ljudima velike tvrtke i državne institucije često posežu za ovrhama da bez po muke uzmu novce koji im pripadaju, ali vrlo često i one koji im ne pripadaju. U tu svrhu su donijeli i potpuno neustavan zakon i uposlili armiju javnih bilježnika koji besramno donose rješenja o ovrsi za bilo koji prijedlog bio on utemeljen ili ne i uz to naplaćuju astronomske cifre za svoj lešinarski posao.

Nitko vam na svijetu ne može sjesti na račun bez provomoćne sudske presude.

U mnogo navrata objašnjavali smo načine kako se boriti protiv trgovačkih zakona i kako odgovoriti poslovnoj ponudi u obliku ovrhe. Da dobro ste čuli ovrha nije ništa drugo doli poslovna ponuda i ako na nju ne odgovorite u zadanom roku ili je potpuno odbacite bez ikakvih argumenata obezvrijedili ste trgovačku ponudu druge strane i automatizmom ste krivi, te tako otvarate put krvopijama da vam sjednu na račun. Mnogo o ovome možete pročitati na našim stranicama ili poslušati u našim radio emisijama.

Rješenje o ovrsi nije nikakvo sveto pismo, niti je to konačna presuda vrhovnika nad kojom možemo samo plakati, slijegati ramenima i pravdati se starom izrekom „nije se sa rogatim bosti“.

U tom slučaju predlažem vam da si lijepo instalirate rogove pa da ta izreka zaista postane istinita.

Kako to izgleda u praksi vidjeti ćemo iz primjera jedne naše hrabre simpatizerke koja je instalirala rogove kako bi pokazala tko je taj s kojim se ne treba bosti.

Priča je klasična. Javna institucija želi naplatiti nešto što joj ne pripada i za to angažira javnog bilježnika kojeg niti ne zanima da li je dug stvaran ili nije već jednostavno šalje prijedlog za ovrhu. Ako se u tom trenutku poklopite ušima i ne reagirate gotovo vam je, ali ako reagirate ovako bi to moglo izgledati.
ovrh1

ovrh2 ovrh3 prig1 prig2 prig3 sud1

sud2 I TO JE TO – POBJEDA!

Ali – pobjeda u bitci, a ne u ratu. Slučaj se nastavlja na sudu kao ”prigovor protiv platnog naloga” – što znači da će se tamo morati utvrditi opravdanost platnog naloga.

Ovo je pravi primjer iz prakse. Ukoliko ste doista dužni i to je iz aviona jasno platite ljudima što je njihova, ali ukoliko postoji imalo sumnje ili nejasnoća oko duga oduprite se  krvopijama i njihovim jatacima. Budite Hrabri, odvažni. Bog nas sigurno nije stvorio da klečimo pred ikim ili pred ičim.

Recent Posts
Showing 4 comments
 • Ivan
  Odgovori

  Može neko laiku pojasnit nejasnoću dvije..

  Prvo, da li je postojala komunikacija između odvjetničkog ureda i javnog bilježnika prije nego što je ovo pismo poslano na adresu gospođe? To jest, da li je odvjetnički ured prvo poslao “Prijedlog za ovrhu” ovom javnom bilježniku, zatim javni bilježnik donio “Rješenje”i poslao ga nazad odvj. uredu, zatim odvj. ured poslao “Prijedlog” i “Rješenje” u jednom na adresu gospođe, kako bi sve izgledalo kao već gotova stvar za neinformirane? Jesam dobro shvatio postupak? Gospođa je odgovorom jasno dala do znanja da ne želi stupit u ugovorni odnos pod tim uvjetima. Ignoriranjem te ponude prihvatila bi ponudu javnog bilježnika?

  Drugo, prigovor (pismo) je gospođa poslala samo javnom bilježniku? U kojem je onda trenutku sud saznao za to i poništio odluku? Tko je kontaktirao sud?

  • Valter
   Odgovori

   ovo je prilično stari članak. Naše razumijevanje je od tada postalo dosta potpunije. Ono što se dogodilo je obična špranca – ako prigovor na rješenje o ovrsi javnog bilježnika osporite BILO KAKVOM REČENICOM u danom PREKLUZIVNOM roku od 8 dana, predmet ide u daljnju proceduru i dodjeljuje se nekom sudu koji poništava rješenje o ovrsi i donosi rješenje da se ide u parnice, kao prema prigovoru protiv platnog naloga.

   • Ivan
    Odgovori

    Ma znam ali postupak kojim oni rade je i dalje isti. Pokušavam shvatit korake koji se poduzimaju jedan za drugim u tim odnosima čovjek – odvj. ured – javni bilj. – sud. Najbolje je to iskorijenit odmah i ne dolazit u te situacije, al dok si još na “njihovom terenu” da tak kažem dobro je znat ta pravila i imat više strategija na meniju.

    • Valter
     Odgovori

     Strategija je NE ULAZITI U NJIHOVU IGRU. Kako? Prema trenutnom razumijevanju situacije, Objava o nepostojanju osobe je strateški dokumenat na kojem se mogu temeljiti daljnji taktički potezi u srazu sa sustavom.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje