TIHA KAPITULACIJA KOMUNALNOG REDARSTVA

 In Korporacije, Obrazovanje, Ugovori

U ovom članku imat ćete priliku pročitati iskustvo iz prve ruke našeg čitatelja koji je na vlastitoj koži odlučio provjeriti ponešto od onoga što je pročitao na ovaj edukativnoj platformi. Nakon njegovog iskustva koje je sam napisao, dodatno ću pojasniti pravno uporište koje je koristio i zbog kojeg su ljudi u komunalnom redarstvu vjerojatno zaključili da je bolje to pomesti pod tepih.

Ali, ne može se zauvijek sakrivati istina pod tepih, za što male zasluge imamo i mi, objavljujući ovakve članke.

Prije 3 mjeseca na moje vozilo je zataknuta obavijest o počinjenom prekršaju. Naime, parkirao sam automobil na mjestu koje je znakom zabranjeno, i naravno – prometni redar je uredno ispisao i zataknuo obavijest o počinjenom prekršaju. Vidio sam taj znak o zabranjenom parkiranju, ali sam vidio i valjda 20-30 automobila parkiranih iza tog znaka, a budući da sam se zbilja jako žurio nisam previše mario gdje ću se parkirati, a nisam mario niti za eventualnu kaznu policije (pauka zasad nema u našem gradu).

Riječ je o prekršaju iz članka 12. stavak 4 kažnjivog po članku 12. stavak 8 ZSPC-a za što je propisana kazna od 500 Kn. U prvi tren nisam niti primjetio kaznu ispod brisača, nego tek kasno popodne i neugodno se iznenadio. Nisam vjerovao da uopće postoje ti prometni redari u mjestu gdje živim, već sam mislio da jedino policija piše kazne za nepropisno parkiranje.

Nakon što sam ”skužio” tko, što, kako, i zašto me zatekla kazna, kažem sam sebi – tko ga šljivi, idem vidjeti što će se dogoditi ako prekrižim tu istu obavijest i pošaljem natrag u prometno redarstvo. Na tom mjestu gdje sam dobio tu obavijest, a vjerujem da su je dobili i onih 20-30 drugih, kazna je 500 Kn – a ako znam da je na tom mjestu svaki dan od 06.00 do minimalno 15.00 parkirano na stotine automobila čisto zbog toga jer nemaju gdje drugdje, mogu zaključiti da ću za godinu dana živjeti u Las Vegasu koliko će se samo novaca prikupiti u gradski proračun. Bio sam siguran da će taj moj slučaj završiti kao i svi slični slučajevi, dobiti ću kaznu pa ću se ja naravno žaliti pa će to završiti na sudu gdje ću morati platiti nekih 200-300kn i doviđenja.

Malo sam tražio po forumima, malo pričao sa ljudima u ”odijelima”, skupljao informacije i sve je to bilo otprilike kao gore već opisano. Međutim dogodilo se nešto sasvim meni neočekivano, nazvali su me iz prometnog redarstva i doslovno pitali što znači to što sam im poslao natrag. Objasnio sam u kratko da nemam nikakav ugovor s njima, da utvrde tko je vozio moj automobil i tako dalje i tako dalje. Naravno i oni su meni, moram priznati na vrlo ljubazan i profesionalan način pokušali objasniti svoju stranu priče.

Dogovorili se nismo ništa, svatko je zadržao svoju stranu i nismo se pomaknuli ni milimetra. Mogu si samo zamisliti što im se motalo po glavi nakon što smo završili razgovor i nakon što sam im rekao da su tvrtka i da nemam nikakav ugovor s njima i takve stvari. Ono što sam htio reći u ovoj priči je da sam se uvjerio da su ti službenici kao na nekoj pokretnoj traci zatvoreni u nekoj ogromnoj kutiji, i čim nešto ili neka za njih nova misao ili situacija dođe sa strane – oni se izgube i tvrde da je to nemoguće, da to jednostavno nije tako, da se to tako ne može i tome slično.

Naše riječi se od njih odbijaju kao od zida a ako im i dokažeš da si ”ti” u pravu – nikome ništa jer netko drugi će snositi posljedice. Ovim postupkom sam započeo vraćati svoju energiju i osjećam se sjajno. Ovo je tek početak…

EPILOG

Hvala našem čitatelju što je podijelio svoje iskustvo sa svima nama.

Dodao bih nekoliko riječi kako bih pojasnio što se zapravo dogodilo.

”Kazna” je ubrzo nakon usmene komunikacije sa zbunjenim ljudima iz ”prometnog redarstva” preinačena u ”opomenu” – jer je naš čitatelj kroz direktnu komunikaciju njima jasno dao do znanja da će ići do kraja, ako treba i pred sud – gdje će ONI morati dokazati da je kazna zaista namijenjena njemu – jer između ostaloga, trebaju podastrijeti i dokaze da je primjerice baš on tamo parkirao svoje vozilo.

Stoga je ta kazna potiho preinačena u opomenu, jer im nije prošla ona svima poznata fora – ako prođe  prođe – zato jer ne može proći kod čovjeka koji je informiran i koji ima svijest o tome s kime ima posla, a i pročitao je ponešto o svojim pravima, kao i što piše u nekoliko njihovih zakona.

Iz iskustva nekih mojih prijatelja znam da postoje komunalna redarstva u kojima rade ipak malo uporniji i poprilično neupućeniji ljudi, pa troše svačije vrijeme na bezizgledne slučajeve – primjerice nakon što im se uloži prigovor, šalju prijetnje da vlasnik mora reći tko je vozilo parkirao ili će platiti fantastičnu kaznu od čak 2.000,00 Kn jer nije cinkaroš – ne znajući da time čine KAZNENO DJELO.

A oni koji pokleknu zbog straha od nove, daleko veće kazne, javiti će tko je vozio/parkirao ili što god već je radio i platiti kaznu. I neka plate. Svaka škola se plaća, zar ne?

Ako onaj kome je takva prijetnja poslana nema pojma o tome tko on jest, tko su oni, i ne zna ništa o tome što su to nezakoniti dokazi i ne zna da oni traženjem tih podataka ČINE KAZNENO DJELO PREMA VLASTITIM ZAKONIMA – možda se uplaši, da im podatke i eto dokaza koji je sasvim dovoljan onome tko igra ulogu suca da donese presudu i učini slučaj riješenim u korist komunalnih redara! Jer i oni u ulozi suca igraju predstavu protiv nas – često sa osmjehom na licu – kao – frendovi smo si…

Prijateljica mi je pričala kako joj je jedna sutkinja prodala tu frendovsku spiku, rekavši joj da ne mora doći na slijedeće ročište, koje je zakazala jer se od druge strane na prvom ročištu nitko nije pojavio. Rekla joj je da će ona to riješiti, neka ništa ne brine. I bogme je riješila – odrapivši joj kaznu nakon tog drugog ročišta na koje moja prijateljica nije došla da se sama pobrine za svoja prava. Jer joj je sutkinja djelovala frendovski raspoložena.

Za svoja prava sami se moramo pobrinuti – jer svijest o tome da represivni dijelovi sustava nisu tu da nas štite već zato da nam uzmu lovu zahtijeva da to uradimo sami. Nitko to neće za nas uraditi.

Ukoliko Vam je ovaj članak donio neku novu vrijednost, razmislite o donaciji – pogledati gornji desni segment stranice. Hvala!

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje