U početku bijaše riječ

 In Općenito

Napisao Eon.

Koliko nas zna ovu famoznu rečenicu iz svetih knjiga? A koliko nas je spoznalo bit te rečenice i njenu važnost? Ovo pišem za sve one koji dosad još nisu spoznali kakvo značenje imaju riječi u njihovim životima i koliko je to značenje bitno za njihov život.

Sve je nastalo iz riječi i sve nastaje iz riječi. Riječi određuju kompletan smjer vaših života i ako ne pazite što izlazi iz vaših usta, tj. koju informaciju sa vašim rječima prenosite drugim ljudima, život vam se lako može pretvoriti u ”pakao”.  Prvo idemo vremenski izanalizirati naslovnu rečenicu i postaviti je u pravo vrijeme. Vrijeme kada se odvijala radnja u naslovnoj rečenici je imperfekt ili nesvršeno vrijeme. To znači da je riječ bila, da riječ jest i da če riječ i dalje biti. Vrijeme rečenice stalno počinje i nikad nema kraja jer u svakom trenutku počinje nešto novo sa svakom izgovorenom riječju koja izlazi iz vaših usta.

Kako sam upozorio da pazite što govorite dati ću ovdje jedan primjer nepravilne upotrebe jedne riječi koju ljudi svakodnevno upotrebljavaju, a ne znaju što s tom upotrebom rade. Kad nazdravljate nekome, kažete mu ”živio”. S tom rječju ste dotičnome poželjeli da je mrtav. Mrtav? Kako mrtav? Pa lijepo. Riječ ”živio” spada u prošlo svršeno vrijeme, ”Ti si živio.” Isto je kada ste svi u grupi, nazdravljate i kažete ”živjeli”. Opet koristite prošlo svršeno vrijeme: ”Mi smo živjeli.”. Pravi izbor riječi za zdravicu bio bi u sadašnjem vremenu jer sadašnje vrijeme je sve što postoji i što nije fikcija, tako bi prave riječi za zdravicu glasile ”živi”, ”živite” i ”živimo”.

Zato pazite što govorite i što kome želite jer nije sve onako kako se čini i kako su vas učili.

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje