Urugvajski José Mujica – najuzorniji predsjednik na svijetu

 In Obrazovanje, Općenito

Prevela Niara

J.Mujica_index.php

Urugvajski predsjednik José Mujica: On daruje svoju plaću, stotinama siročadi dozvoljava živjeti u njegovoj kući i vozi stari auto „bubu“ – najskromniji predsjednik na svijetu.

Najuzorniji predsjednik

Nazivaju ga najsiromašnijim predsjednikom na svijetu. Pri tome Urugvajski predsjednik José Mujica, zvan “El Pepe”, zarađuje preračunato 12.500 $ iznimno dobro, ne samo za odnose u Urugvaju. Samo, on uopće ne zadržava novac: 90 posto svoje plaće, daruje dobrotvornim organizacijama, za sebe zadržava samo 800 eura.

“Taj iznos je u redu.”, objasnio je Mujica. “Većina stanovnika Urugvaja zarađuje još manje, tako da bi to trebalo biti dovoljno i za mene.” Stav koji našim političarima vjerojatno nije osobito uvidan.

Čak je i njegov nastup neobičan. Dok predsjednici ostalih zemalja​u dizajnerskim odijelima stoje u središtu pozornosti i daju se okolo voziti u luksuznim limuzinana, Mujica vodi život bez osobitosti. On vozi staru volkswagenovu “bubu“, prima šefove država u sandalama i odbija se preseliti u predsjedničku palaču, već sa suprugom i tronožnom kujom Manuelom, živi na malom, starom seoskom dobru. Tamo prima novinare najvećih novina u svijetu, pokatkad i u gumenim čizmama.
“Ja se ne moram oblačiti kao predsjednik. Ja jesam, tko jesam.” – kaže suho.

Ne osjeća se siromašnim, već nedostatak vlasništva osjeća kao slobodu. “Ja nisam siromašan. Siromašniji je onaj, koji jedino radi, da vodi skup život i stalno stremi postići još više.”
Kritičari mu predbacuju samopredstavljanje – on sam kaže, da želi prethoditi dobrim primjerom i sam biti primjer življenja svojih vrijednosti.

Uruguayski predsjednik je nekadašnji borac otpora

Mujica ne razmišlja kao Robin Hood tek od njegovog izbora za predsjednika. To mu je već bilo donijelo 14 godina zatvora, od kojih je 7 proveo u samici. Jose Mujica je bivši gerilski borac i suosnivač slavne skupine revolucionara Tupamaros, koji su bili poznati po krađi kamiona punih robe, koju su razdijelili u sirotinjskim četvrtima.
“El Pepe” je dva puta pobjegao iz zatvora, prije nego što je na nekoliko godina stavljen u samicu i bio mučen.
“Godine u samoći su bile te, koje su vjerojatno najviše utjecale na mene”, rekao je Mujica. U samici nije sedam godina smio govoritis nikim, niti pročitati jednu jedinu knjigu. “Sve sam stalno morao ponovo osmišljavati, da ne poludim.” U to vrijeme je odlučio, odreći se kako materijalnoga, tako i oružane borbe.

Otpušten iz zatvora, ostao je vjeran svojim idealima, ušao u politiku i ubrzo postao simbol.
Poslije izbora je učinio zadivljujuće stvari, čak i posve neočekivane – kao što je potpuna legalizacija marihuane – u prvoj zemlji na svijetu.

Naprijed s dobrim promjerom

Njegovo odbijanje da se preseli u razmetljivu predsjedničku palaču, svakako je izraz njegovih ideala, ali i uspješan reklamni potez. Mujica želi bogatim ljudima i globalnoj političkoj i gospodarskoj eliti primjerom pokazati, da bogatstvo obavezuje. Zato također daruje skoro svoju cijelu plaću.

Prije nekoliko dana je Mujica luksuzni ljetnikovac koji pripada uredu predsjednika, otvorio za 100 sirijskih siročadi. Simbolična gesta koja bi trebala “motivirati sve zemlje svijeta, da preuzmu odgovornost za ovu katastrofu”, kako je objasnila njegova supruga. Posebno genijalni reklamni potez u višestrukom smislu, jer bi kako je normalno – sve potrebe djece, kao osobne goste predsjednika – morala podmiriti državna blagajna. Gotovo ironičan indirektni udarac državnim prijemima zapadnih zemalja, koji koštaju na tisuće dolara.

Ovaj korak je prije svega poruka svijetu. Više od 2 milijuna Sirijaca su trenutno u bijegu i Njemačka je jedina velika industrijska nacija koja se do sada otvorila za te ljude – Libanon je prihvatio 1.000.000 izbjeglica, Jordan 600.000, Turska 700.000, Njemačka 5000, Brazil 2000. S.D. samo 31.

Funkcija uzora

Jose Mujicas nas podsjeća na uzor državnog vođe, koji sam oživotvoruje i utjelovljuje svoje ideale. Dok u ovoj zemlji (Njemačka) političari proglašavaju da se mora “stegnuti remen”, a sebi sami povećavaju prihode, Mujica pokazuje da se s odgovornošću također može drugačije odnositi i nudi nadahnjujući politički uzor, koji se u Europi uzalud traži.
Njegove akcije mogu dijelom biti usmjereni reklamni potezi – što mu se u više navrata predbacilo – usprkos toga je još uvijek vjerodostojniji od skoro svih svojih kolega.

Izvornik:
http://www.sein.de/gesellschaft/politik/2014/uruguays-jose-mujica–der-vorbildlichste-praesident-der-welt.html

Recent Posts
Showing 6 comments
 • Davor
  Odgovori

  Ako je toliko uzoran, zašto je dozvolio legalizaciju GMO kanabisa uz potporu Georga Sorosa? Unutar nekoliko godina će biti još država koje će legalizirati kanabis i sve će koristiti Monsantovo GMO sjeme. Bilo bi dobro da se malo bolje informirate prije pisanja i prenošenja teksta.

  Nalazimo se u sve većem mraku. A tračak svjetla koji možda netko ugleda je vjerojatno odbljesak pucnja.

  • Niara
   Odgovori

   Hvala za tvoj komentar. Možeš li molim te navesti nekoliko izvora te informacije, koji su vjerodostojni?

   • Davor
    Odgovori

    Vjerodostojni? Možda. Ali u svakom slučaju ni više ni manje nego ovaj tekst. Poanta je u tome da se treba malo šire raspitati o nekoj temi. Koliko su sve te informacije točne je drugi par rukava. Točno je da su legalizirali kanabis. Super. Trebale bi tako napraviti sve države i to je moje skromno, neuko mišljenje. Samo korištenje bi trebalo biti na savjesti svakog korisnika i prema njegovim potrebama.

    Ali! Ako se pojave vijesti sa slijedećim informacijama:

    http://www.elpais.com.uy/informacion/soros-mira-uruguay-laboratorio-marihuana-legal.html

    centinela66.wordpress.com/2013/09/29/mujica-y-la-marihuana-tomo-mate-con-el-sionista-rockefeller-y-le-dijo-que-es-simbolo-de-la-realidad/

    http://www.thedailybell.com/news-analysis/34833/Monsanto-Marijuana-Initiative-Grows-in-Uruguay/

    http://www.zengardner.com/legalize-marijuana-gmo-pot-way/

    http://www.allvoices.com/contributed-news/16317833-monsanto-plans-to-patent-genetically-modified-marijuana-brand-in-uruguay

    http://www.advance.hr/vijesti/monsanto-suocen-s-otporom-pokusaj-uzgoja-gmo-marihuane-u-urugvaju-izgubljene-bitke-u-argentini-i-brazilu-i-farsa-oko-uzgoja-franken-kukuruza-u-eu/

    21stcenturywire.com/2014/05/07/whats-up-with-the-george-soros-pot-revolution/

    …itd. Znate se i sami služiti tražilicama. ;)

    Da li i koliko tu ima istine, mislim da će vrijeme pokazati a veselo fotkanje sa Sorosom i Rockefellerom lagano dodaje ulje na vatricu.

    Na žalost, loše informacije su najčešće točne a dobre su sumnjive.

    • Niara
     Odgovori

     Hvala Davore na dodatnim izvornicima. Vidjet ćemo što i koliko je od svega istina. Ne sudim samo na osnovu nekoliko slika i podataka u tisku, već se oslanjam na vlastiti osjećaj. Sve što vidimo u tisku su površinske informacije dane za “slobodno objavljivanje”, a koje odluke i pod kakvim uvjetima su bile donesene iza zatvorenih vrata – ne znamo niti ćemo saznati.

     I američki režiser Aaron Russo je bio neko vrijeme prijatelj s Nickolasom Rockeffelerom, pa kada je tijekom vremena saznao kakvi su njihovi planovi za čovječanstvo, prekinuo je prijeteljstvo s njim i počeo u javnosti objavljivati namjeru sprovođenja tih planova.
     http://zvono-istine.org/cipiranje-zadnji-korak-porobljavanja-covjecanstva/

     I američki kapelan Lindsey Williams je prema svojim vlastitim riječima bio nekoliko godina dušobrižnik na Aljasci, za nekoliko tisuća radnika naftovodne kompanije i tamo se sprijateljio s dva člana “elite”, koji su mu počeli davati povjerljive informacije o tome kakvi događaji se za nekoliko godina unaprijed planiraju u svijetu. Te informaciju su Lindsey-u bile dane, s namjerom da ih objavi ljudima u svojoj TV-emisiji, koju je imao nedjeljom – što je i učinio – i SVE su bile točne, tako da su mu ljudi već počeli govoriti da je prorok, na što je odgovorio – ne, samo dobivam onformacije od onih koji sami planiraju događaje u svijetu.
     U jednom intervjuu u jutarnjim vijestima na TV, (postoji video) D. Rockeffeler je na pitanje voditeljice: “Gledate li jutarnje vijesti?”, odgovorio: “Ne, jer znam što će biti u njima.” Jasno, zar ne?

     Dakle, za mene nisu niti slike ni izvještaju “dokaz” bilo čega, već samo informacije, koje me mogu potaknuti da možda dalje proučavam i sama stvorim svoje mišljenje. Uvjeti pod kojim se odvijaju pojedini susreti, donose odluke, kako sam već napomenula, ostaju nam skriveni, kao i razlozi takvih susreta.

     Stavljam na vagu za i protiv i gledam da se podupire i podstiče ZA, a dosadašnje dokazano ponašanje, kao i djela, Mujice – govore ZA sebe.

     Kratko rečeno: “Nije uvijek sve onako kako se čini i izgleda na prvi pogled.”

     P.S. I dobro je da preispitujemo sve što čujemo i vidimo i ne uzimamo za zdravo-gotovo.
     I dobro je da budemo i ostanemo kritični (razlikujemo, razmatramo), ali da tu sposobnost kritiziranja koristimo NE isključivo za to, da u svemu tražimo samo negativno, već i da uočimo i priznamo i pozitivno.

     • Davor

      Slažem se. Treba preispitivati sve informacije i ne vjerovati nikome i ničemu. Sakupljati razne informacije, vagati, filtrirati i na taj način dolaziti do zaključaka koji nisu nužno točni i ne trebaju biti nepromjenjivi. Po meni istina može varirati zbog prave/krive, dobre/loše interpretacije činjenica. A da ne spominjem željeno razmišljanje s kojim je garantirano skretanje na krivu granu.

      Naravno, pitanje je i da li su te informacije puštene dobronamjerno? Ali to je neka druga tema.

 • Dražen
  Odgovori

  Nisam siguran koliko predsjednik države ima ili može imati utjecaja na parlament i zakonodavstvo pa prema tome to što su ti nekakvi zakoni i doneseni uopće ne znači da je taj predsjednik direktno u to upleten. Uopće mi ne izgleda po slici na nekakvog psihopatu ili prikrivenog agenta NWO-a.
  Sudovi da je on nešto dozvolio ili nije dozvolio su bez podloge.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje