Utopija demokracije i pluralizma – Kolektivizam protiv Individualizma 1/6

 In Obrazovanje, Pravo i zakoni

PONOR: DVIJE ETIKE  KOJE RAZDJELJUJU ZAPADNI SVIJET
Postoje mnoge riječi koje se obično danas koriste da opišu političke stavove. Rečeno nam je da postoje konzervativci, liberali, libertarijanci, progresivni desničari, ljevičari, socijalisti, komunisti, Trockisti, Maoisti, fašisti, nacisti, a ako to nije dovoljno zbunjujuće, sada imamo neo konzervativce, neo naciste i neo sve ostalo.
Kad bi nas pitali što je naša politička orijentacija, očekivalo se da izaberemo jednu od ovih riječi. Ako nemamo snažne političke stavove ili ako se bojimo da ćemo napraviti loš izbor, onda igramo na sigurno i kažemo da smo umjereni – te tako dodajemo još jednu riječ na ovaj popis.

Društvene norme i vjerska uvjerenja ponekad naprave podijele duž lijevo-desne političke osi. U Hrvatskoj desničari su zagovornici katoličke doktrine/vjernici, dok su ljevičari obilježeni kao ateisti ili agnostici. Ljevičari će vjerojatnije prihvatiti način života za koji će desničari smatrati nepravilnim ili čak griješnim. Ali to nisu konačne vrijednosti, jer postoji mnogo preklapanja.

Ljevičari puše travu. Desničari idu u Crkvu. Društvene ili vjerske vrijednosti ne mogu biti uključene u bilo kakve značajnije definicije tih skupina.

Niti jedna osoba od tisuću ne može jasno definirati ideologiju koju bilo koja od ovih riječi predstavlja. Oni su, prije svega, kao etikete koje ih obilježavaju ili kao dobre ili kao loše, ovisno o tome tko koristi riječi i koje su emocije izazvale u njihovim glavama. Većina političkih rasprava zvuče kao da dolaze iz Babilonske kule. Svatko govori različitim jezikom. Riječi mogu zvučati poznato, ali govornici i slušatelji imaju, svaki posebno, vlastite definicije.

Po mojem iskustvu se, nakon što se definicije obično shvate, većina nesporazuma završava. Na zaprepaštenje onih koji su mislili da su ogorčeni ideološki protivnici, često uviđaju da su oni zapravo u istom bazičnom krugu. Dakle, kako bi se bavili s tom riječi, kolektivizam, naš prvi zadatak je baciti smeće. Ako želimo uočiti smisao političkih programa koji dominiraju našim planetom danas, ne smijemo dopustiti da naše razmišljanje bude  kontaminirano emocionalnim teretom starog vokabulara.

Može vas iznenaditi kada saznate da se većina velikih političkih debata našeg vremena – barem u zapadnom svijetu – može podijeliti u samo dva gledišta. Sve ostalo je magla.

Tipično, oni se usredotočuju na to treba li poduzeti određenu akciju, ali stvarni sukob ne leži u osnovanosti akcije, riječ je o načelima, etički kodeks koji opravdava ili brani tu akciju. To je natjecanje između etike kolektivizma na jednoj strani i individualizma s druge strane. To su riječi koje imaju značenje, i oni opisuju filozofski ponor koji dijeli cijeli zapadni svijet.

Jedna stvar koja je zajednička i za kolektiviste i za  individualiste je da je velika većina njih dobronamjerna. Žele najbolji mogući život za svoje obitelji, za svoju zemlju, i za čovječanstvo. Oni žele prosperitet i pravdu za brata čovjeka. Ne slažu se u načinu na koji bi došli do toga. Ja sam studirao kolektivističku literaturu više od pedeset godina, a nakon nekog vremena, shvatio sam postoje određene teme, ponavljajući ono što smatram da su pet stupova kolektivizma. Ako se oni okrenu naglavačke, oni su također pet stupova individualizma. Drugim riječima, postoji pet glavnih pojmova u društvenim i političkim odnosima, te, u svakoj od njih, kolektivisti i individualci imaju suprotne stavove.

Recent Posts
Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje