Venecija glasuje o svojoj nezavisnosti od Italije, EU i NATO-a

 In Obrazovanje, Pravo i zakoni

Prevela Niara

15/03/2014 20:15:00

Od ove nedjelje do četvrtka, Venecija i Veneto glasuju o svojoj nezavisnosti i odvajanju od Italije. Istovremeno će se odlučili o nastavku članstva u EU i NATO-u. “Nezavisnost ili smrt”, to je slogan inicijatora referenduma.

images-Januar2014-ven83230975_703131258Foto: Twice25 & Rinina25_commons Lizenz

Po uzoru na Kosovo, svoju nezavisnost zahtijevaju Katalonci (http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/12/15/spanien-verbietet-katalonien-abstimmung-ueber-unabhaengigkeit/)
Škoti (koji će – prema http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/03/13/hohe-schulden-gefaehrden-schottlands-unabhaengigkeit/ – o svojoj nezavisnosti glasati u rujnu), Baski i Venecijanci. Poziv naroda za slobodu i samoodređenje prolazi kroz cijelu Europu i čut će se uskoro posvuda. Put nezavisnosti se može postići jednostavno.
Prema međunarodnim ugovorima, je samo potrebna suglasnost većine stanovnika regije ili grada.

Od nedjelje do četvrtka, građani grada Venecije i pokrajine Veneto žele glasati za svoju nezavisnost i odcjepljenje od Italije, kao i za s tim povezani izlazak iz EU i NATO članstva. Već su 2006. lokalne vlasti usvojile zakon o glasovanju. Mediji njemačkog jezika, nametnuli su zabranu vijesti o ovom referendumu. Boje se time otvoriti “Pandorinu kutiju” i da iskoči iskra slobode i želje za slobodom naroda Europe, osobito Nijemaca, Švicaraca i Austrijanaca. Samo britanski listovi i BBC izvješćuju o tome (u međuvremenu i drugi).

68% od šest milijuna Venecijanaca i stanovnika obližnjih područja, trebalo bi biti za nezavisnost. U ispitivanju, koje je provedeno od strane dnevnih novina “Corriere della Sera” u rujnu 2012., postotak onih koji su bili za nezavisnost i izlaz iz EU je bio čak 80%.

Pitanje za glasovanje referenduma glasi: “Želiš li da je područje Veneto nezavisna i suverena republika?”

Ako referendum završi pozitivno, pristalice nezavisnosti – odmah nakon glasovanja – ne žele više platiti  porez u Rim.

Konačni rezultat je u četvrtak i očekuje se s napetošću. S čime mogu računati Venecijanci? Hoće li Amerikanci stacionirati borbene zrakoplove u Albaniji i Austriji ili iz najveće vojne baze u inozemstvu na Kosovu, napasti i bombardirati Veneciju? Hoće li EU ponovno masovno odaslati političare, da na Mercatao de Rialto potiču na državni udar?

Hoće li glasovanje biti, kao i na Krimu, proglašeno nevažećim i sastaje li se Vijeće sigurnosti UN-a? A gdje je uopće OESS (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) s državnim savjetnikom Burkhalterom na čelu, da promatraju glasovanje?

Rim je već najavio da ne priznaje referendum i samoodređenje naroda, te je zaprijetio posljedicama. Hoće li Putin zatim poslati pomoć i novoj republici Veneciji ponuditi zaštitu, kao i narodu Krima?

To će biti uzbudljivi dani i mi svi više ne gledamo na Krim (http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/03/16/referendum-auf-der-krim-das-ergebnis-steht-schon-fest/), nego u Veneciju, jedan od najljepših gradova na svijetu.

Izvornik:
http://www.schweizmagazin.ch/nachrichten/ausland/18620-Venedig-stimmt-ber-Unabhngigkeit-von-Italien-und-NATO.html

………………………………………………………..

Indipendenza veneta 300 mila gli iscritti al web-referendum

16/03/2014

16_9_gdv_f1_144_1_resize_253

«“Vuoi che il Veneto diventi una Repubblica Federale indipendente e sovrana? (…)

http://www.ilgiornaledivicenza.it/stories/Regione/675926_indipendenza_veneta_300_mila_gli_iscritti_al_web-referendum/

………………………………………………………..

Daljnji izvornici:

http://www.bbc.com/news/world-europe-26604044

http://german.ruvr.ru/news/2014_03_15/Unabhangigkeitsreferendum-findet-am-16-Marz-in-Venedig-statt-3326/

http://www.suedtirolnews.it/d/artikel/2014/03/16/venetien-stimmt-ueber-abspaltung-italiens-ab.html#.UyYcNygcig0

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/10698299/Venice-prepares-for-referendum-on-secession-from-Italy.html

http://voiceofrussia.com/news/2014_03_16/Veneto-region-launches-five-day-referendum-on-secession-from-Italy-4762/

http://netzfrauen.org/2014/03/17/venedig-und-den-angrenzenden-regionen-beginnt-die-abstimmung-ueber-die-unabhaengigkeit-von-italien/#more-10143

Ova donja poveznica, iako je ispravna,  svako toliko se blokira od strane … (???) Isto izvještavaju i drugi kolege. Ako ipak želite vidjeti izvorni članak, kopirajte donji redak i unesite ga u novu internet stranicu.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/03/17/venedig-stimmt-ueber-unabhaengigkeit-von-italien-ab/

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje