VIDEO – Prljave igre bankara i političara

 In Audio / Video, Bankarstvo i financije, Korporacije

Nedavno smo objavili članak “Prljave igre bankara i političara” a kasnije i prijevod originalnog članka OVDJE – koji razotkriva djelić onoga što se odvija iza zatvorenih vrata, između šačice ljudi na pozicijama moći, a što naposljetku ima dramatične posljedice za svakog od nas na našoj planeti, pa predlažemo da ga pročitate ako ste ga ranije propustili.

Video intervju koji donosimo, je s autorom tog članka, istraživačkim novinarom Gregom Palastom. Suradnici naše inostrane podružnice OPPT-Hrvatska, pobrinuli su se zajedno sa onima iz zagrebačke, za prijevod i umetanje podnaslova. Svakako preporučamo da pogledate – traje manje od 10 minuta.

Prijepis teksta vođenog intervjua:

Ja sam Luke Rudkowski sa www.wearechange.org i sa mnom je Greg Palast sa www.gregpalast.org, istraživački novinar koji je nedavno objavio memorandum koji će protresti stolac slijedećeg predsjednika Federalnih rezervi (FED).

Greg, možeš li nam reći što si otkrio?

Pa, poprilično gadne stvari. Memorandum napisan Larryju Summersu koji je Obamin izbor, ili glavni izbor za čelnika FED-a koji će zamijeniti Bena Bernankea.

U tom memorandumu su reference da je Summers imao niz tajnih, ilegalnih sastanaka s čelnicima, predsjednicima pet velikih banaka u Americi: Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan, Chase, Citibank … iz tog memoranduma potpuno je jasno da je Summers imao tajne i stoga ilegalne sastanke s bankarima, kako bi s njma utvrdio kakva bi trebala biti globalna ekonomska politika SAD-a.

U osnovi, to je kao da se mafija sastaje sa šefom policije i odlučuje kakva bi trebala biti pravila policije.

Nevjerojatno. Kako si došao u posjed tog memoranduma i jesi li ga uspio potvrditi kao vjerodostojnog?

Kako sam došao u posjed? Ptičica mi ga je donijela i ne sjećam se njezinog imena. Imajući u vidu što se dogodilo drugim novinarima moram s time biti pažljiv. To je povjerljiva, diplomatska poruka iz vrha vlasti, državne riznice (Treasury Department, TD) i ja ju zapravo ne bih trebao imati.

Kako sam ga potvrdio? Na više načina. Prvo – na njemu su privatni telefonski brojevi ovih bankara na vrhu i nazvao sam jedan od njih. Moram reći da sam bio pod pravilnikom BBC-a, nije to bio Larry Summers, ali sam naposljetku dobio predsjednika uprave Citibank-a izravno, bez sekretarice, posrednika, ičega – dakle to jesu pravi brojevi.

Drugo, odletio sam u Ženevu i sastao se s čelnikom Svjetske trgovinske organizacije (WTO), jer bit ovog dokumenta je bila, kako natjerati ostale nacije da se pridruže Americi u skoku s litice nazvanom ”deregulacija banaka”.

To je ozbiljna stvar. Međunarodni financijski sustav potpuno se urušio i taj memorandum je u centru toga. Sastao sam se s čelnikom WTO-a Pascalom Lamy-em koji mi je rekao ”Monsieur Palast, nema zle kabale bankara koji odlučuju kakvu će politiku voditi WTO …”

I tada sam mu pokazao memorandum.

”Oh.”

Tako sam ga potvrdio. Zatim, jedna od nacija koja je poklekla – uključujući i ostatak planete uz SAD – je Ekvador, koji je bio prisiljen prihvatiti toksičnu imovinu, toksične derivate (financijske instrumente) i ako nam žele prodavati banane i ostale svoje proizvode, morali su prihvatiti naše derivate i ostalo financijsko smeće, koje je naposljetku uništilo ekonomiju Ekvadora

I tako, budući da sam imao te dokumente odletio sam u Quito u Ekvadoru i sastao se s predsjednikom Rafaelom Correom. On je potvrdio da je bilo pritisaka, ali nije znao za memorandum. Znao je za učinke tog memoranduma i što je Summers učinio njemu i njegovoj naciji. Sumnjao je da postoji takav plan i ovo mu je te sumnje potvrdilo.

Također sam razgovarao s članom kabineta Billa Clintona, koji je bio sa Summersom. To je Joe Stiglitz koji je kasnije dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Rekao je da bi se na sastancima kabineta sa Summersom, Summers obraćao Robertu Rubinu (tada Ministrom Financija prije Summersa) i svaki puta kada se govorilo o političkom smjeru pitao ”Što će Goldman misliti o tome?”

I kada je Stiglitz konačno rekao ”Mi smo u zapadnom krilu (Bijela kuća) – što nas briga što Goldman misli? Ne čini li Vam se da je ovo neprikladno? Ne bi li trebali imati u vidu interes Amerikanaca?”

Gledali su ga kao da je pao s kruške. Posljedica toga je bila da su maknuli Stiglitza iz kabineta, Summers je unaprijeđen u Ministra Financija pod Clintonom a zatim je postao ekonomski CAR pod Obamom a na zahtjev velikih banaka, uključujući Roberta Rubina iz Citibanke i Goldman Sachsa.

I tako, ono što vidimo sa ovim vjerojatnim imenovanjem Larry Summersa čelnikom FED-a, jest da bankari biraju svog momka – a ne Obama. Summers bira Obamu, bankari su odabrali Summersa za Obamu. To je ono što vidimo i ako pogledate taj memorandum, znate, on je kao ostvarenje najluđih snova teoretičara zavjere koji govore ”Bankari i momci iz TD-a su zla kabala koja odlučuje u tajnoj sobi i smišljaju nove zakone i oni su ti koji su ukinuli financijske regulative …”

I NARAVNO – zaista postoji memorandum (koji to potvrđuje) sa stvarnim brojevima telefona, zabilješkama sa sastanaka o tome … a imam i – usput budi rečeno – nekoliko drugih dokumenata.

To je to što Stiglitz kaže. Sjede tamo i tako čine, pitaju Goldmana što misle o nečemu, ne prepušajući ništa slučaju.

Dakle to je jasan dokaz o tajnom sporazumu, trgovanju povjerljivim informacijama između najvećih korporacija i vlade, za njihovu osobnu korist i protiv koristi svih ostalih. Je li to točno?

Da. Na žalost učinak toga je užasan. Dekriminalizacija bankarskog sustava dovela je do ogromne nezaposlenosti u SD, razaranja u Europi koje se još osjeća, jer dio dogovora u ovom memorandumu je da se dopusti trgovina derivata stranih valuta. To je potopilo grčku vladu. Tamo je nezaposlenost 27%!

Svijet je pao na glavu i nikada se nije oporavio i tome je u velikoj mjeri doprinijeo Larry Summers igrajući tajne igre s bankama. Kao što rekoh – to ne možete raditi. Ministar financija može se sastati sa bilo kime ali ne u tajnosti. Ne može imati tajne telefonske razgovore bez da nam obznani što su učinili i s kojom svrhom …

Ovi momci su izvukli MILIJARDE pomoću privilegiranih informacija, na našu štetu i to nije zločin bez žrtve. Vjerujte, milijarderi bankari nisu kriminalci koji ne ostavljaju žrtve.

Kad bismo imali pravedan zakonski sustav, koja bi bila posljedica ovog memoranduma?

Kao prvo, da imamo pravedan sustav, umjesto da se Summersa nagradi čelnim mjestom FED-a, bilo bi mu zauvijek zabranjeno raditi u vlasti. Ogriješio se o pravila otvorene vlasti. Imamo zakone u S.D., trebali bismo biti pravna država. Čuo sam da predsjednik govori o međunarodnom pravu i vladavini zakona i slažem se s njime. Pa kako onda imenuje onoga koji krši zakon na čelo FED-a? To su vrlo ozbiljna pitanja.

Imamo otvorenu vlast s razlogom, ne bi smjelo biti tajni.

Kao drugo, shvatite da su ove banke izvukle MILIJARDE iz tih dogovora i morale bi obznaniti koliko su zaradili tajnim dogovorima preko Larryja Summersa – to je naš novac!

Morate shvatiti da je jedna od stvari koju je Goldman Sachs činio, bila klađenje na velike sume, da će američko hipotekarno tržište doživjeti slom i time zaradio 4 MILIJARDE za sebe i svoje stranke. A ne samo da su se kladili na slom već su i učinili namjerno da se sruši i to je bio dio deregulacijske igre režirane od Larryja Summersa. A onda su ga zaposlili i platili mu. Summers ima 37 milijuna dolara i plaćeni su mu milijuni od banaka koje je trebao nadzirati.

Kao da je šef policije radio za mafiju.

Od ovakvih stvari ljudima dođe zlo od vlade. I to je ono što se Obama odlučio nam servirati na čelo FED-a.

Recent Posts

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje