Zelena knjiga – konačno na hrvatskom jeziku

 In Obrazovanje

Pukovnik Muammar al-Qaddafi ubijen je metkom u glavu pred kamerama 20. listopada 2011. godine a njegova Libijska džamahirija ubrzo je nestala s naslovnica novina i udarnih televizijskih termina. Prisjetimo se – pobunjeničke snage koje su donijele slobodu i demokraciju u Libiju, uz sasvim malu pomoć nevidljivih bombardera NATO saveza i operativaca CIA-e na terenu, uz sporadičnu humanitarnu pomoć pobunjenicima od strane EU, poglavito u pješačkom oružju, municiji, lakim oklopnim vozilima, topništvu i raketnim bacačima, smatrale su da ne mogu svoju slobodu u potpunosti ostvariti bez centralne banke, pa su naravno poduzeli nadljudske napore da u jeku borbi, još za života pukovnika Qaddafija osnuju vlastitu centralnu banku u travnju 2011. godine. I naftnu kompaniju, onako, usput…

Lako je te pobunjenike zamisliti kako, onako umorni, znojni i prljavi nakon zalaska sunca i cjelodnevne borbe na život i smrt, sjede oko vatre i uz šalicu čaja kojim krijepe duh i tijelo, pričaju o junačkim poduhvatima toga dana… i lako je zamisliti kako jedan od njih u trenutku prosvjetljenja kaže:

”Umorni smo, ali moramo nastaviti našu borbu na svim poljima. Sloboda se ne dobija samo na bojnom polju. Ajmo osnovati centralnu banku i naftnu kompaniju!”

”AJMOOOOO!!!” – odvratiše oduševljeno njegova braća po oružju…

I pojuriše u jednu od nezapaljenih zgrada u Benghaziju – i učiniše upravo to.

Ma naravno, pa to bi svatko napravio, zar ne?

U nastavku je prijevod na hrvatski jezik knjige koju je napisao pukovnik Muammar al-Qaddafi. Možda se u njoj nalazi odgovor na pitanje, zašto je Libijska džamahirija nestala s lica zemlje.

Ovaj prijevod je vrlo profesionalno odradila Marina, i želimo upozoriti svakoga da će svaki pokušaj komercijalizacije njezinog prevodilačkog rada biti popraćen višemilijunskom privatnom tužbom. Prijevod ove knjige namijenjen je za svakoga tko mari pročitati ovo nevjerojatno naslijeđe koje je svijetu iza sebe ostavio pukovnik Qaddafi – i dostupan je svakome, besplatno, za vlastitu uporabu.

[gview file=”http://zvono-istine.org/wp-content/uploads/2014/02/Zelena-knjiga.pdf”]

Počivao u miru.

Qaddafi

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Damir
  Odgovori

  Tko bi rekao, koliko mudrosti u pokojnog Gadafija. Hvala Marini.

 • Nostradurus
  Odgovori

  Zelena knjiga objašnjava temeljne postavke socijalizma te je bazirana na antikorupcijskim temeljima. Npr. na str.36:

  >>Poduzetni i talentirani u društvu nemaju pravo, kao rezultat ove prednosti, uzimati udjele drugih. Svoje talente mogu koristiti da zadovolje vlastite potrebe i od toga i uštede. Kao bilo koji drugi član društva, stari i mentalno i fizički uskraćeni trebaju dobiti svoj dio društvenog bogatstva.<<

  Zahvaćanje više od udjela koji ti pripada je korupcija. Gadafi uviđa da postoje mogućnost restauracije klasa, ako postoji nejednaka raspodjela tj. iskorištavanje drugih. Cijela Gadafijeva knjiga se bazira na sprečavanju političke korupcije. Samo on to ne zove tako.

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje