Želite li znati više?

 In Obrazovanje

Nakon duljeg vremena, bar za mene duljeg kad malo bolje promislim – opet idem u zgradu na kojoj piše da je SUD.

Spoznao sam kroz razgovore s ljudima da je većina njih gotovo paralizirana strahom kada moraju na sud. Sa time se nije lako nositi što mogu potvrditi iz vlastitog iskustva, ali bez tog iskustva ne bih nikada naučio kako se s time nositi i spoznati što taj strah jest i odakle dolazi, te ga demistificirati i ogoliti do kosti, ili bolje rečeno – rasplinuti poput magle na suncu.

Danas kada idem na sud osjećam još samo malecnu tjeskobu. I pomalo sam uzbuđen, u potpuno aseksualnom smislu.

Imam ponudu za jednog od vas koji čitate ovaj članak.

Jednog od vas pokušat ću uvesti u sudnicu, prethodno mu/joj objasniti što treba napraviti da to prođe bez problema.

Ponuda sa sobom nosi nekoliko mogućih koristi.

Prvo, onaj koji će biti u sudnici iz svoje perspektive doživjeti će ono što će se tamo dogoditi, te da možda i u svome umu razbije koju od granica kako bi se lakše nosio s nekakvom sličnom situacijom koja bi se danas-sutra njemu mogla dogoditi.

Drugo, nešto će novo naučiti.

Treće, imam malecno iznenađenje za službenice na sudu koje ću tada prvi puta pokušati napraviti kako bih ja naučio nešto novo. Prilika je dakle i za vidjeti iz prvog reda kako se nositi s nepredviđenim, nikad iskušanim konceptima za koje ne mogu nikako predvidjeti kakvu će reakciju izazvati kod službenice suda. A mislim da neće znati niti ona, pa bi se uza sve to mogli i dobro zabaviti.

Ako ima zainteresiranih, neka se jave na zvono.istine@gmail.com najkasnije do subote u 12 sati i unutar slijedeća 24 sata nakon toga, jedan od vas dobiti će detalje o mjestu i vremenu održavanja ročišta. Također jedan od vas dobiti će stand-by pozivnicu za slučaj da odabrani kandidat iz bilo kojeg razloga bude spriječen, te nas može sačekati u bircu pored suda u kojem ćemo nakon ročišta popiti piće i prokomentirati što se dogodilo. Za sada mogu reći samo da je riječ o jednom sudu u Zagrebu i da je termin zakazan slijedeći tjedan u jutarnjim satima.

Idealan kandidat je onaj (ili ona – nema spolne diskriminacije) koji je urudžbirao Objavu o nepostojanju osobe, ili se sprema to učiniti ili ozbiljno razmišlja da to učini, te da je u stanju svoj doživljaj prenijeti na papir koji će u formi članka biti objavljen na Zvonu Istine. Ne smije biti član odvjetničke komore i/ili sudac, čak niti bivši, što će svaki kandidat u mailu morati potvrditi pod punom vlastitom odgovornošću. Ukoliko kandidat jest član odvjetničke komore i/ili sudac ili je to bio, a i dalje žarko želi biti u sudnici, cijena za koju ću biti spreman dopustiti mu/joj da bude u sudnici je 149.999,00 Kn, plativo avansno na račun po mom izboru, ili 199.999,00 Kn u najviše 4 kvartalne rate od kojih je prva avansna.

Za sve ostale upad je besplatan, čak i za studente pravnih fakulteta.

Dakle napišite par rečenica o sebi u mailu, uz obveznu izjavu da niste nit sudac nit odvjetnik nit sadašnji nit bivši.

Valter

Recent Posts
Showing 6 comments
 • dan
  Odgovori

  ludo, ludo! jedva čekam rezultate!

 • Solarian
  Odgovori

  Pripremaš još jedan igrokaz?

  Prošli put kada sam išao u prekršajni sud (naravno pripremljen kako sam opisao u prijašnjim komentarima da ću napraviti) na vanjskom ulazu pozdravih se sa suckim naoružanim čovjekom koji me uljudno pitao (ma da mrkog izraza lica) kuda sam naumio, ja mu kazah (bez ikakvog straha gledajući ga direkt u oči) u pisarnicu i još pitah gje se nalazi, čovjek mi uljudno objasni ovog puta sa malo manje namrgođenim licem, i što me prvo iznenadilo (ma da mi je putovnica bila na dohvat ruke bez obzira što je na sudu bila izvješena obična neukrašena zastava) nije me tražio nikakve identifikacijske dokumente (biće možda zato što se nalazio s vanjske strane zgrade suda).
  Kad prođoh dvostruka ulazna vrata (vanjska i unutarnja) utom iskoči njegov naoružani pomoćnik iz sobe kraj unutarnjh ulaznih vrata (a ja sam utom već bio par koraka iza prijavnog šanka) povikavši za mnom: “kuda”!
  Taman se okrenuh i htjedoh odgovoriti, kad vidjeh da ulazi prvi naoružani čovjek i objasni mu da me je on pustio i da je sve ok., drugi se bez riječi vrati u sobičak otkud je i izašao, a ja nastavih hod do pisarnice.
  Kad nađoh konačnu tu sobu (salu) uđoh unutra uz pozdrav sveprisutnima, a jedna službenica na kraju dugog šanka me pozove i pita me što trebam, ja joj rekoh želim urudžbirati ove dokumente, a ona meni: “to se kod nas ne radi” (drugo iznenađenje), rekoh kako onda mogu ovjeriti ove dokumente kod vas, da li se to može uložiti u sudski spis kao prilog predmetu, kaže ona: “ne”, ja je pitah pa kod koga onda da predam ove dokumente, ona kaže kod čovjeka koji vam je poslao poziv, rekoh hvala i doviđenja.
  Odoh ja kod čovjeka koji mi je poslao poziv i objasnih mu situaciju, kad smo rješili problem nakon malo povećeg pretumbavanja hrpa registratora od strane njega, pitah ga da li mi može on ili netko od sudskih službenika izdati račun, (pošto sam im uplatio određenu svotu novca za kaznu za načinjeni prometni prekršaj od prije 4 godine), on veli ne, pitah ja da li mogu dobiti bilo kakvu potvrdu o uplati, veli on da to ne izdaju i uredno me isprati iz zgrade uz pozdrav.

  Eto mog malog nedavnog iskustva sa suckim sustavom i službenicima koji ga pokreću.

  • mirko
   Odgovori

   Znači poćinio si prekršaj jer nisi uzeo račun kako nalaže Hr zakon.

   • Solarian
    Odgovori

    Ušao sam u tu zgradu kao čovjek i izašao kao čovjek, na čovjeka se ne odnose zakoni korporacije RH d.o.o, već na osobu, da sam kojim slučajem bio identificiran od strane naoružanog čovjeka bio bi upisan u upisnik na porti i onda sam unutra u svojstvu osobe i svi me zakoni kače pa tako i onaj o ne uzimanju računa kojeg sam uredno bio zatražio ne dobivši ga uz odgovor da ga ne izdaju, sad je tu u pitanju zašto ga ne izdaju, možda zato što im nigdje nisam mogao pronaći matični broj, a kamoli oib, da provjerim da li su obveznici pdv-a.

 • an
  Odgovori

  Odlična ideja, neko nepristran i sa vještinama uočavanja i prenošenja.

 • zenfjaka
  Odgovori

  Nemogu odolit pa ću se pjesmom/pismom (ne poštanskim) izrazit i ne zarazit, mada mi je u opisu verbalna aerobatika osim one šta nije verbalna, ajme upiškit ću se… zato jer mi je mana šta sam preopširan, preobilat…al nije to šta mislite ako se uopće (za)bavite mislima…smršavija san za ispalit…/remen na gaćama (ne mudantama)san zatega za još 3 buže. Nda traže se oni sa/s vještinama, vještičarenjem:P…a reka sam da nemogu odolit:)

  https://www.youtube.com/watch?v=2V_mKnk8ejE

  ….šta i vama želin :)

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje