1. dio – Kako funkcionira SUSTAV – Valter na općini

zbunjenost.2944

Pripremajući strategiju za sudsku parnicu koju sam imao ovih dana, ne znam da li namjerno određenom da se vodi na jednom sudu daleko od Zagreba, imao sam priliku provjeriti iz prve ruke kako sustav funkcionira počevši od osnovne jedinice samog tog sustava – a to je OPĆINA.

Ono što me na to potaklo je činjenica da sam nekoliko dana ranije, kada sam bio na spomenutom sudu po kopiju sudskog spisa, zatražio račun za novac koji su htjeli da im platim za tu kopiju. Da skratim, ponuđena mi je uplatnica a ne račun, i izvršivši pritisak na ljude na sudu – izišao sam sa suda sa spisom pod rukom i svojim novcima u džepu jer je moja logika bila – bez računa se ne računa. Od ljubaznih službenika suda koji se bave tim knjigovodstvenim pitanjima dobio sam odgovor da sam prvi u tri godine koji je zatražio račun, da su zvali neke susjedne sudove dok sam čekao da pokušaju riješiti taj problem, da će i ministarstvo nazvati da im kažu što da rade, jer niti njihove kolege na drugim sudovima nisu znali kako izdati račun. Dogovorili smo se da ću doći kod njih za par dana kada ću biti opet na sudu zbog parnice i da je tih par dana vjerojatno dovoljno da riješe taj problem. Pa ako bude računa, budem i platio, naravno.

Inače, jučerašnja sudska igra je završila rezultatom 0:0 uz veliku terensku premoć gostujuće ekipe. Imali smo nekoliko stativa i najmanje jedan leguralan gol koji nije bio priznat. Kod njih u gostima nisam bio sam – hvala vam prijatelji na tome – jer bez vas ne bih to mogao izdržati. Nastavak slijedi za 30-tak dana, i o tome što se dogodilo ne mogu više reći dok utakmica ne završi, osim da je to bilo jedno od najstresnijih, ali i najvrednijih iskustava u mom životu.

Da se vratim na OPĆINU. Strategija za nadolazeću sudsku parnicu je uključivala, ali nije se ograničavala na prikupljanje dokumentacije koju izdaju općine i ja sam u svoju otišao po rodni list i izvod iz matice rođenih, a na licu mjesta sam odlučio uzeti i nešto što se zove ”međunarodni izvadak” jer nisam znao što je to. To je, kasnije se pokazalo – međunarodni rodni list o kojem tek treba više saznati, u smislu – koja mu je svrha?

Odlučio sam pratiti trag novca i saznati gdje završava novac ljudi koji bez puno razmišljanja plate na licu mjesta to što se od njih traži.

FOLLOW THE MONEY.

Kada su na OPĆINI papiri koje sam trebao bili gotovi, matičarka mi je dala uplatnice i platio sam ih – i NAKON toga zatražio račun. Matičarka nije znala kako da mi izda račun, mislila je da je uplatnica račun, pa smo za nekoliko minuta završili u sobi u koju ona nosi novac i svoje primjerke uplatnica. FOLLOW THE MONEY.

Tamo mi je objašnjena u detalje procedura koju oni prolaze s novcem i uplatnicama. Rade po propisanoj proceduri koja izgleda ovako – uplatnica i novac završava u toj sobi, ali niti u toj sobi se ne izdaju računi. Jedan primjerak uplatnice ostaje kod njih, jedan je naravno za kupca, a jedan za GRADSKI URED ZA FINANCIJE u koji, osim novca i uplatnica, ide i jedan primjerak iz knjige u koju se bilježe sve uplate tog tjedna. U svakom slučaju, moram napomenuti da su službenice u općini vrlo ljubazno odradile svoj dio posla, i zaista im hvala na tome. One će se znati prepoznati u ovom članku ako ga budu čitale.

Eto – niti one u toj sobi ne znaju tko izdaje račun i da li ga uopće izdaje. Ali znaju kamo ide novac.

FOLLOW THE MONEY.

Što se dogodilo kasnije, na tragu novca, možete pročitati OVDJE .

Recent Posts
Comments
  • Damir
    Odgovori

    Hvala za podjelu iskustva. Pozdrav

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.