2. dio – BOG, Um i sustavi

 In Duhovnost, Korporacije, Obrazovanje, Religija

Prvi dio ovog članka možete pročitati OVDJE .

Napisao Dražen

Mada sam u prethodnom dijelu teksta govorio o esencijalnom biću, egu i umu, u nastavku ću um i ego strpati u istu vreću jer su oni vrlo isprepleteni i gotovo jednoznačni te je vrlo teško napraviti između njih razliku.

Šta bi to bilo esencijalno biće (ono što čovjek u svojoj biti jest)? Odrediti značenje nečemu iz čega sve proizlazi, koje sadrži sve i u čemu sve jest je nemoguće jer bi značilo da postoji nešto starije od toga a što mu može dati značenje. To je ultimativna pozicija promatrača koji sve vidi a njega nitko ne vidi jer ne postoji nitko osim njega tko bi ga mogao vidjeti. Ukratko, sve ideje koje imamo o sebi, pa i ove iznad, su samo ideje pa prema tome dokazano iluzorne jer one po defaultu iskrivljuju iskonsku energiju, a to onda više nismo mi. Bića koja su bila u ovoj poziciji kažu da bi to moglo biti ono što nazivamo BOG. Tražeći sebe nećemo naći ništa čvrsto. Nema protona oko kojeg se vrte elektroni i slično. Sve tvoje što si uvijek mislio da te određuje, ime, spol, nacinalnost, vjera, obrazovanje, titula, karakter, psihološki profil, hobi, su samo ideje koje je vjetar dopuhao u tvoju blizinu i ti si gledao te ideje i rekao: ”Vidi lipe ideje, mogao bih investirati nešto energije u to, privlačna je…” O.K. o tome možemo nekom drugom prilikom. Dakle esencijalno biće je jedno i nepromjenjivo bilo da je riječ o unutarnjem ili vanjskom. Ono vidi kroz sve denzitete i ona ne utječu na njega. Sa druge strane um ima svoj pandan u svijetu koji se zove sustav, društvo. Svaki  sustav je jedna energizirana ideja, misao. Više energije veći sustav i obratno. Pogledajmo na trenutak poveznice između ovo dvoje.

 • Um/sustav nema svoju vlastitu energiju
 • Um/sustav nisu živa bića
 • Um/sustav trebaju ljude da bi postojali
 • Um/sustav ne mogu crpiti energiju iz životinja i biljaka jer one ne vjeruju u njihove ideje
 • Um/sustav ne postoje
 • Um/sustav donose pravila u svrhu povećanja energije*
 • Um/sustavom vlada strah, pa stoga
 • Um/sustav mora imati neprijatelja
 • Um/sustav moraju konstantno biti na borbenoj liniji
 • Um/sustav se ne mogu opustiti
 • Um/sustav djeluju na vas samo ako mislite da ste osoba/ego/persona

*Naravno da sustav ne može donijeti nikakvo pravilo jer ne postoji, ali postoje ljudi koji znaju kako ovo funkcionira i vješto manipuliraju idejama dok oni osobno nisu djelovi sustava (na globalnoj razini vidi: District of Columbia, City of London, Vatikan). Da li unutar nas/uma postoji nešto što manipulira idejom na najosnovnijoj bazi  istražite. Ja osobno mislim da postoji (Vidi Kastanedu – Letači, ili Michael Newton I-C-U). Opet za neku drugu temu.

Da li ste ikada dobili račun od sustava? Je li vas je sustav ikada zaustavio na cesti ili pozvao na sud? Sigurno nije.  Samo drugo ljudsko biće ima kapacitet da vam pošalje račun, zaustavi vas na cesti i sl. Oni to ne rade u svoje ime već u ime nečeg, uma, ideje, sustava oko te ideje.

Ovo izgleda kao scenarij iz horor filmova. Napadaju nas sa svih strana same utvare.

Gola istina jest da smo postali zarobljenici vlastitih ideja (iako je i ovo samo ideja).

Proglasiti um ili sustav lošim ili dobrim još je samo jedna ideja koja cijelom procesu daje značenje, a samim tim ostavlja um/sustav na poziciji na kojoj jest, ili neka nova ideja (stranka) dođe na čelo sustava. Svaka misao je u svojoj esenciji jednako značajna/beznačajna. Ipak, osobno, smatram um izuzetnim alatom kao i sustav dokle god je u poziciji sluge, kada preuzme poziciju vladara onda počinju problemi. Pokušaji uma/sustava da svojim pravilima poprave čovjeka su ogromna iluzija. Ako slijedimo bilo kakav proces, mi time, zapravo, nastojimo „oplemeniti“ svoj EGO – i time samo nasjedamo na podmukle trikove svoga uma. Taj um nas, shodno racionalističkoj logici, uvjerava da je neophodno pred sobom imati ideal čistoće kako bismo i sami mogli postati čisti; međutim, to je strašna zabluda. Čovjek je u svojoj esenciji potpuno čisto biće, a jedino što bi se moglo nazvati nečistim je um/sustav koji je preuzeo kontrolu. Interesantno je da borbu za čistoću preuzeo onaj koji jedini smrdi. Vidite i sami danas da sustavi provode borbe protiv terorizma, protiv korupcije, protiv bolesti, za pravdu, jednakost, za edukaciju, za znanje. Nositelj korupcije, terorizma, nepravde nejednakosti je ujedno i najveći borac  protiv njih. Mislite li da će sustav dobiti tu bitku?

osho

Postoje brojne ideje o anuliranju sustava, međutim ideje koje nisu iskušane u praksi to će samo i ostati dok ne izblijede. Jedina moguća učinkovita akcija za pretendente na slobodu je učenje i pronalazak učinkovitog načina kako sve odnose i komunikacije svesti na interakciju jednog živog bića sa drugim živim bićem, jer je jedino takva komunikacija  dvaju živih bića i moguća u stvarnosti. U tu komunikaciju ulazimo s punom slobodom, odgovornošću i uračunljivošću. Komunikacija živog, potpuno odgovornog bića sa mrtvim , djelomično odgovornim fiktivnim bićem ne postoji i nije moguća. Dakle više nema potrebe za revolucijama ikakvog tipa, prosvjednima, štrajkovima. Jedno što trebamo napraviti je isključiti vlastito napajanje sustava jer sjetimo se on radi na našu struju i još nam ispostavlja račun za svoj rad. Promjena dolazi iznutra. Povećanom svjesnošću o prirodi našeg istinskog bića i o prirodi iluzornog nepostojećeg uma za kojeg smo cijelo vrijeme mislili da smo to mi. Sada imamo i tu informaciju koja može rastočiti njegovu snagu, a tako i snagu sustava.

Praktično, prestanite plaćati išta prema državi i bankama. Onog trenutka kada prestanemo plaćati (davati svoju energiju) i općenito se na ikakav način baviti sustavom samo je pitanje dana kada će se on urušiti, bez ispaljenog metka. Za sve pokušaje njihove naplate obraćajte se isključivo živim bićima potpisanim na dnu zahtjeva za naplatu.

Ukoliko Vam je ovaj članak donio neku novu vrijednost, razmislite o donaciji – pogledati gornji desni segment stranice. Hvala!

Recent Posts
Comments
 • Gad
  Odgovori

  Huliganskim riječnikom – bahato si objasnio :)

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje